Dienstenbond CNV

Onenigheid Pensioen-CAO Sport
17-12-2002

Dat er één CAO Sport is, lost helaas niet alle verschillen op. De Pensioen-CAO voor de gedetacheerde medewerkers van sportservice-bureaus is in dit geval de bron van onenigheid.

De CAO Sport bestaat alweer een aantal jaren. Deze CAO vervangt de vroegere CAO's van NOC*NSF en de KNVB. Al jaren zijn we bezig om ook de gedetacheerde medewerkers van sportservicebureaus onder de werkingssfeer van de CAO Sport te krijgen. Zo ontstaat één CAO voor de hele sector.

De huidige CAO Sport loopt van 1 april 2002 tot 1 juli 2003. In deze CAO staat letterlijk 'dat er een aparte Pensioen-CAO is voor de via de sportservicebureaus gedetacheerde werknemers'. Deze Pensioen-CAO behoort bij de CAO Sport.

In 2002 is overeenstemming bereikt over deze Pensioen-CAO tussen de WOS (werkgeversvereniging in de Sport) en de vakbonden. Naar nu blijkt, zijn niet alle sportservicebureaus bereid om deze Pensioen-CAO met ingang van 1 januari 2003 toe te passen. Wat nu? FNV Sport heeft aangegeven de werkgevers (sportservicebureaus) te dwingen tot naleving van deze CAO-afspraak. Dit betekent dat er een juridische procedure zal worden opgestart. De sportservicebureaus zijn op dit moment niet bereid om afspraken te maken voor de gedetacheerde medewerkers waarbij de Pensioen-CAO als basis dient.

Standpunt CNV
Op dit moment is nog niet precies duidelijk wat de gevolgen zijn voor de rest van de sportsector. De CNV Dienstenbond is van mening dat de huidige CAO Sport moet blijven voortbestaan, inclusief de grote bonden (NOC*NSF en KNVB).
De gedetacheerde medewerkers kunnen het beste komen tot een eigen arbeidsvoorwaardenregeling (bv. een eigen CAO, of de CAO Sport volgen met een aantal afwijkende bepalingen). Wij vinden het niet langer verstandig dat de gedetacheerden blijven vallen onder de bestaande CAO Sport. Immers, de afgelopen periode heeft laten zien dat met name door deze groep er nauwelijks goede afspraken te maken zijn voor de rest van de sector.

Het is verstandiger om maatwerk af te spreken voor de gedetacheerden (ander arbeidsvoorwaardenpakket, maar wel specifiek gericht op de problemen in deze sector). Dit standpunt hebben wij ook verwoord naar de WOS en naar de gedetacheerden. Er moet in elk geval gezocht worden naar een structurele oplossing voor de gedetacheerden. In januari gaan we daar verder aan werken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf.