Simac Techniek NV

P E R S B E R I C H T

Veldhoven, 17 december 2002

Simac is actief in systeemintegratie en dienstverlening in de ICT (Informatie en Communicatie Technologie) en de IE&A (Industriële Elektronica en Automatisering). Geografisch concentreert Simac zich op de Benelux met een voorzichtige uitbouw in Centraal Europa.

Simac creëert gezonde uitgangspositie voor rendementsherstel in 2003

Samenvatting

Simac Techniek N.V. heeft besloten zich te concentreren op de winstgevende kernactiviteiten. In het tweede halfjaar 2002 zijn inmiddels een aantal acties genomen die in december 2002 afgerond worden.

Het resultaat van de genomen acties is:

· Simac is afgeslankt tot de winstgevende kernactiviteiten, hetgeen leidt tot een organisatie met ongeveer ¤ 150 miljoen omzet op jaarbasis en circa 750 medewerkers.
· De Duitse activiteiten en het meerderheidsbelang in Allied Data Technologies zullen nog in 2002 worden vervreemd.
· Door uitgifte van cumulatief preferente aandelen wordt het eigen vermogen per 31-12-2002 op het gewenste peil gebracht en is de liquiditeitspositie in 2003 ruim voldoende.
· Door zich te concentreren op langdurige klantrelaties en een voortdurend kostenbewust beleid verwacht Simac in 2003 een continuering van het positief rendement en cash-flow bij de binnen Simac voortgezette activiteiten.
· Simac zal voorzichtig inspelen op kansrijke technologische vernieuwingen en de kennis hiervan uitbreiden in samenwerking met klanten en leveranciers.
In Bijlage 1 is een schema gegeven van de nieuwe organisatie, de verwachte omzet in 2002 per deelactiviteit en het aantal medewerkers op 1 januari 2003 per deelactiviteit.

Gang van zaken 2002

De marktomstandigheden in de ICT en de high tech sector waren in 2002 slecht. Hierdoor zal de omzet van Simac in 2002 aanzienlijk lager uitkomen dan in 2001. Doordat het effect van de kostenbesparingen in de afgelopen twee jaar nu goed zichtbaar wordt, zal niettemin over 2002 een positief resultaat in de kernactiviteiten worden bereikt. Het eerste halfjaar 2002 was er in de kernactiviteiten sprake van een licht positieve EBITA. In het tweede halfjaar 2002 zal de EBITA van de kernactiviteiten eveneens positief zijn. De gang van zaken bij Simac ICT Nederland is in het tweede halfjaar verbeterd.

De niet-kernactiviteiten (Duitsland, Allied Data Technologies en detachering van software specialisten) zullen in 2002 uitkomen op een groot verlies. Dit is mede het gevolg van noodzakelijke reorganisaties (inclusief voorzieningen hiervoor) en extra debiteurenvoorzieningen. Deze zullen voornamelijk in het tweede halfjaar van 2002 worden genomen.

Wij verwachten thans in 2002 op een totaal verlies uit te komen van ongeveer ¤ 10,5 miljoen. Bij de niet kernactiviteiten zal het verlies naar verwachting circa ¤ 11,5 miljoen bedragen. Hiervan is een groot gedeelte toe te schrijven aan bovenstaande incidentele posten.

Gang van zaken per bedrijfsonderdeel

Kernactiviteiten

ICT Nederland

Na een moeizaam eerste kwartaal 2002 werd via kostenbesparingen in de loop van 2002 een groeiend positief resultaat bereikt. Het aantal medewerkers is gedaald van 430 aan het begin van 2002 naar 340 op dit moment. Door ons te concentreren op dienstverlening en beheercontracten was de bezetting gedurende het tweede halfjaar bemoedigend. Bij bestaande klanten werd gewerkt aan uitbreiding van de beheercontracten en optimalisatie van de ICT-infrastructuur. Verschillende nieuwe klanten konden worden geacquireerd, zowel voor projecten als beheeropdrachten. Uit metingen is gebleken dat de klantentevredenheid sterk is toegenomen. Onder meer werd Simac door onze belangrijke partner Cisco onderscheiden met de award voor "partner with the most improved customer satisfaction" in West Europa.

ICT België / Luxemburg

De marktomstandigheden hebben ook bij Simac België geleid tot de noodzaak van kostenbesparende maatregelen. Deze zijn vanaf het tweede kwartaal 2002 ingezet en leiden inmiddels tot een herstel van het rendement naar een positief niveau. De dalende brutomarge is thans stabiel, mede omdat inmiddels ook in België een groter deel van de activiteiten bestaat uit beheeropdrachten. Simac België / Luxemburg is er de afgelopen maanden in geslaagd om enkele mooie opdrachten binnen te krijgen van nieuwe klanten in de sectoren overheid en gezondheidszorg.

ICT Tsjechië / Slowakije

Net als de voorgaande twee jaren is 2002 een succesvol jaar geweest voor de vestigingen van Simac in Tsjechië en Slowakije. Er werd een goede omzetgroei en een mooi rendement gerealiseerd. In Tsjechië zijn met de belangrijkste klanten langdurige beheercontracten afgesloten. In Slowakije werden in november en december 2002 de eerste twee projecten bij gerenommeerde klanten binnengehaald.

ICT Applicaties

Twee activiteiten (Simac Business Applications en GroupSupport.com) zullen in 2002 een flink verlies te zien geven. In het derde kwartaal 2002 zijn deze bedrijven gereorganiseerd. Dit resulteerde in een sterke reductie van de kosten waardoor in het vierde kwartaal 2002 de verliezen zijn gestopt. In 2003 zullen deze werkmaatschappijen kritisch gevolgd worden op de perspectieven en het financieel resultaat. Bij Simac Business Applications is het succes sterk afhankelijk van opdrachten voor een nieuwe ICT-oplossing die dient ter ondersteuning van de overheid bij de handhaving van orde en veiligheid in gemeenten. Een eerste opdracht bij een grote gemeente is inmiddels afgesloten en er bestaat belangstelling bij verschillende andere gemeenten.

Simac Datacollect en VDS waren rendabel in 2002. VDS heeft een nieuw pand betrokken in Utrecht en heeft positieve vooruitzichten door verschillende langer lopende opdrachten bij grote klanten. Simac Datacollect speelt een goede rol bij kleinere ICT-projecten met een korte terugverdientijd, zoals kleinere Intranet applicaties en automatisering van documentstromen.

Industriële Elektronica & Automatisering (IE&A)

Ondanks de zeer lage investeringsbereidheid in de markt hadden de bedrijven in de groep IE&A een redelijk jaar. Simac Electronics zag de winst dalen, maar boekte nog steeds een bevredigend rendement.

Simac Masic & TSS wist ondanks een lager omzetniveau de bezetting redelijk op peil te houden. Ook is hier gewerkt aan geleidelijke kostenreductie, hetgeen zal resulteren in een positieve afsluiting van 2002.

Simac QuadCore zag de bezetting in september 2002 plotseling sterk afnemen. Hierdoor is in oktober 2002 een kostenreductie ingezet. Met ongeveer 20% van de medewerkers is een afvloeiïngsplan besproken en overeengekomen. De markt blijft onzeker, maar via deze kostenreductie en werktijdverkorting is het mogelijk de komende periode zonder veel schade te overbruggen.

Niet-kernactiviteiten

Simac Duitsland

Eind 2001 heeft Simac geprobeerd nieuwe impulsen aan de Duitse ICT-activiteiten te geven. Hiertoe werd onder meer een samenwerking met Bäurer AG (ERP-software) in Zuid-Duitsland opgestart. De markt in 2002 was echter zeer moeilijk. De activiteiten van Simac hadden hier sterk onder te lijden. Bovendien kwam in november 2002 tamelijk onverwacht Bäurer in surseance van betaling. Hierdoor moesten vorderingen en de investering in Simac bIS GmbH worden afgeschreven. Totaal werd op deze posten circa ¤ 2,5 miljoen verlies geleden.

Inmiddels is overeengekomen de Duitse activiteiten af te stoten. Vanaf 1 januari 2003 vallen deze niet meer onder Simac Techniek NV. Om dit mogelijk te maken zijn extra voorzieningen noodzakelijk die eind 2002 in de balans zullen zijn opgenomen.

Allied Data Technologies

De verwachte sterke groei van de DSL-markt bleef in 2002 uit. Doordat bijna alle Europese telecom operators financieel orde op zaken moesten stellen, hadden investeringen in een sneller netwerk geen prioriteit. Hoewel Allied Data Technologies een behoorlijk marktaandeel wist te behouden en enkele nieuwe grote afnemers wist te verwerven is het resultaat in 2002 zeer sterk negatief. Naast de te lage omzet in verhouding tot het kostenniveau was een grote afschrijving op een debiteur nodig. In Spanje blijft de betaling van een grotere post van ¤ 2 miljoen uit, waarvoor een voorziening is opgenomen.

Vanaf medio 2002 zijn belangrijke kostenbesparende maatregelen genomen. Tevens is gepoogd om nieuwe investeerders voor Allied Data Technologies te vinden. In de huidige financiële markten bleek dit onmogelijk tegen acceptabele voorwaarden. Omdat afstoting van het meerderheidsbelang voor eind 2002 toch noodzakelijk wordt geacht is besloten om 39% van het belang van Simac tegen minimaal marktconforme voorwaarden te verkopen aan Simal Beheer BV. Dit krijgt eind december 2002 zijn beslag. De financiering van Allied Data Technologies is afgegrendeld, waardoor voor Simac geen liquiditeitsrisico's meer aanwezig zijn.

Het is nog onzeker wanneer de markt voor DSL-technologie zal gaan groeien. Wanneer dit zal gebeuren is het mogelijk dat Allied Data Technologies hiervan zal profiteren. De kwaliteit van de producten en de bestaande contacten met grote afnemers geven dan een goede uitgangspositie.

Overige participaties

De overige participaties ontwikkelden zich in overeenstemming met de verwachtingen redelijk positief. Vooralsnog wordt geen prioriteit gegeven aan het afstoten van participaties. Een aantal is van strategisch belang of kan dit op termijn worden. Waar dit niet speelt zal verkoop van het belang overwogen worden, mits een acceptabele prijs wordt geboden.

Balans, liquiditeit en vermogensversterking

De balans is in de loop van 2002 sterk verkort. Door de afstoting van de Duitse activiteiten en van het meerderheidsbelang in Allied Data Technologies zal het balanstotaal ultimo december 2002 verder afnemen. Door de slechts beperkt negatieve cashflow en het lage investeringsniveau was de liquiditeit gedurende 2002 redelijk stabiel. Simac beschikte gedurende geheel 2002 over een kredietruimte van ¤ 6 15 miljoen (in het tweede halfjaar ¤ 6-10 miljoen vanwege daling van de crediteuren en de liquiditeitsbehoefte van Allied Data Technologies en Simac Duitsland). Het opgenomen bankkrediet was gedurende het jaar redelijk stabiel, te weten ongeveer ¤ 10 miljoen. Gedurende de zomermaanden piekte dit tijdelijk naar ¤ 15 miljoen.

Omdat eind december 2002 onvoldoende eigen vermogen dreigt, is het noodzakelijk dit te versterken. Ook voor de liquiditeitspositie is de extra kapitaalinbreng wenselijk. In de huidige onzekere markt is het een groot voordeel over ruim voldoende kredietruimte te beschikken. Dit geeft het noodzakelijke vertrouwen bij de leveranciers en grotere klanten. Bovendien kan Simac hierdoor snel reageren op aantrekkelijke marktmogelijkheden.

Via de uitgifte van niet op de beurs verhandelbare cumulatief preferente aandelen (hierna genoemd: cumprefs) is Simac er in geslaagd zonder hoge kosten de vermogens- en liquiditeitsversterking te realiseren. Met een groep investeerders is afgesproken dat eind december 2002 het eigen vermogen met ¤ 8,5 miljoen en de liquiditeit met ¤ 6,0 miljoen zal worden versterkt. Simal Beheer BV is een belangrijke partij hierin door ¤ 3,0 miljoen extra liquiditeit te leveren (waarvan ¤ 2,0 miljoen in cumprefs en ¤ 1,0 miljoen via aandelen en overname van leningen met betrekking tot Allied Data Technologies) en ¤ 5,0 miljoen achtergestelde leningen om te zetten in cumprefs. Andere partijen leveren eveneens ¤ 3,0 miljoen liquiditeit, waarvan ¤ 1,5 miljoen in cumprefs en ¤ 1,5 miljoen in een achtergestelde lening.

De prognose van de liquiditeit en het eigen vermogen per 31 december 2002 en de verwachte ontwikkeling gedurende 2003 is als Bijlage 2 toegevoegd.

Tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) van 18 december 2002 zal toestemming moeten worden verleend voor statutenwijziging en de vermogensversterking. Tevens zal op de BAVA gepeild worden of er bij de aandeelhouders belangstelling is voor uitgifte van maximaal 1,3 miljoen (9,9%) nieuwe gewone aandelen tegen een uitgifteprijs van ¤ 0,50. Eventuele realisatie hiervan zal begin 2003 plaatsvinden.

Niet op de beurs verhandelbare cumulatief preferente aandelen

De cumprefs hebben de volgende kenmerken:

· Nominale waarde: ¤ 50.000, uitgifteprijs: ¤ 250.000,-- (500%).
· Elke cumpref vertegenwoordigt hetzelfde stemrecht als 500.000 gewone aandelen.
· Bij een eventuele toekomstige emissie binnen vijf jaar van meer dan 10% gewone aandelen hebben de bezitters van cumprefs het recht om elke cumpref om te zetten in 500.000 gewone aandelen.
· Op de cumprefs wordt een cumulatief preferent dividend uitgekeerd van 30% op jaarbasis van de nominale waarde en 6% op jaarbasis van de uitgifteprijs.
· De cumprefs zijn dividendgerechtigd met ingang van het boekjaar 2003.
· Cumprefs delen niet in eventueel uit te keren dividend op gewone aandelen.
Verwachtingen en strategie 2003

Momenteel is er nog geen reden aan te nemen dat de marktomstandigheden in de loop van 2003 zullen verbeteren. Niettemin verwachten wij thans dat de activiteiten waarmee Simac het nieuwe jaar in zal gaan in 2003 een bescheiden positief nettoresultaat zullen opleveren. Dit is gebaseerd op het feit dat ook in 2002 deze activiteiten licht positief hebben gerendeerd en dat inmiddels verdere kostenbesparingen zijn gerealiseerd. De cashflow zal in 2003 ongeveer ¤ 5,0 miljoen hoger liggen dan de nettowinst, zodat er in de komende twee jaar voldoende financieringsruimte mag worden verwacht.

Simac zal zich in 2003 richten op de volgende beleidszaken:
· Continuering van het beleid van kostenbesparingen en verhoging van de flexibiliteit.
· Veel aandacht voor klanttevredenheid en afsluiten van meerjarige beheercontracten.
· Optimalisatie van capaciteit door concentratie op kleinere projecten met snelle terugverdientijd voor onze klanten.
· Pro-actief verwerven van nieuwe klanten, onder meer bij wegvallende concurrenten.
· Behoedzaam inspelen op kansen en oplossingen in nieuwe technologiegebieden, zoals voice data integratie (voice over IP); security en indentification; intranet en integratie van bestaande software (beyond ERP); plaatsbepaling en herkenning (tracking & tracing).
· Betere positionering in de markten van zorg, onderwijs, openbare orde en veiligheid.
· Bestuderen van de mogelijkheden voor uitbreidingen in de interessante markten van Centraal-Europa vanuit de huidige marktposities in Tsjechië en Slowakije.
Simac geeft prioriteit aan het realiseren van autonome groei via uitbouw van bestaande klantrelaties en het gericht verwerven van nieuwe klanten. Daarnaast zal naar mogelijkheden worden gekeken om goed bij de bestaande activiteiten van Simac aansluitende deelactiviteiten over te nemen van wegvallende concurrenten. Mede door partnerships en samenwerking zal, waar noodzakelijk, verdieping en uitbreiding van onze technologische kennis plaatsvinden.

Veldhoven, 17 december 2002,
De Directie.


---


Noot voor de redactie (