Nationaal Dubo Centrum

dinsdag 17 december 2002

EPN-motie van De Witte roept op tot verdere verlaging EPC

Op 12 december 2002 is aan de Vaste Kamercommissie van VROM de EPN-motie van De Witte worden overhandigd.

De tekst van deze motie (83Kb) is tot stand gekomen tijdens het druk bezochte tweede Nationaal EPN Debat dat 11 december werd gehouden in Sociëteit De Witte in Den Haag. De motie roept op tot verdere verlaging van de EPC, maar benadrukt tevens dat er binnen de EPN-normering aandacht moet komen voor gezondheid en kwaliteitsborging. Daarnaast waren vrijwel alle aanwezigen het erover eens dat ook in de bestaande bouw veel kansen liggen voor verdere energiebesparing.
Het Nationaal EPN Debat blijkt nu al een waardevolle traditie. De opkomst bleek ook bij de tweede editie groot, en de betrokkenheid bij het debat en de levendigheid van de discussie liet zien dat het onderwerp bij veel partijen bovenaan de agenda staat. De deelnemers aan het debat waren van diverse pluimage. Zowel de bouw- als de installatiewereld was ruim vertegenwoordigd, maar ook branche-organisaties, pers en politiek meldden zich in De Witte. Daardoor kreeg het debatgedeelte onder leiding van dagvoorzitter Willem Egels een verrassend en veelkleurig karakter.

Unanieme uitspraak: meer aandacht voor gezondheid en kwaliteitsborging

Bestaande bouw
Het debat vond plaats in een Lagerhuis-achtige setting. Hier troffen voor- en tegenstanders elkaar, op basis van een viertal stellingen. Opvallend bij de stellingen was dat alle aanwezigen vonden dat binnen de EPN-normering meer aandacht moet komen voor gezondheidsfactoren en kwaliteitsborging. Daarnaast sprak vrijwel iedereen uit dat EPC-verlaging een goede zaak is, maar dat het minstens zo belangrijk is om nu eens serieus naar een normering voor de bestaande bouw te kijken, zeker als het projectmatige renovatieprojecten betreft. Aan het einde van het debat is door de aanwezigen de zogenaamde EPN-motie van De Witte opgesteld, waarin deze elementen staan opgenomen. De motie zal vandaag worden aangeboden aan de Vaste Kamercommissie van VROM.

Lat steeds hoger
Ferd Crone, lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA, toonde zich groot voorstander van zowel de verlaging van de EPC als van een aanscherping van de energie-eisen in de bestaande bouw. "We moeten als overheid de lat steeds hoger leggen. In het verleden hebben we gezien dat het invoeren van nieuwe regelgeving in het kader van energiebesparing in de bouw groot verzet oplevert, maar dat het uiteindelijk na vaststelling van de regelgeving snel een geaccepteerd fenomeen wordt. En ook de meerkosten blijken dan uiteindelijk al snel te verdwijnen, of zelfs te veranderen in besparingen".