Nationaal Dubo Centrum

dinsdag 17 december 2002

Verslagen van de debatten op de Nationale Dubo Dag 2002

Tijdens de Nationale Dubo Dag 2002 op 28 november jongstleden vonden vier debatten plaats. De verslagen geven een indruk hoe de kansen voor duurzaam bouwen liggen, hoe de consument voor dit onderwerp kan worden geïnteresseerd en wat de rolverdeling moet worden tussen de markt en de overheid op het gebied van duurzaam bouwen.

Debat 1.1: Duurzame ontwikkeling: geen woorden maar daden!

Nederland kan profiteren van internationale aandacht voor duurzame ontwikkeling
Heeft het nog wel zin om door te gaan met duurzaam bouwen? Er is immers nog maar zo weinig bereikt. Met die prikkelende stelling opende voorzitter prof. ir. H. de Jonge, hoogleraar vastgoedbeheer en ontwikkeling aan de TU-Delft, het eerste debat op de Nationale Dubo Dag 2002. De deelnemers aan het debat waren het er niet mee eens. Duurzaam bouwen lijkt in Nederland weliswaar zijn langste tijd gehad te hebben, maar de werkelijkheid is anders. Er is juist veel bereikt, zeker ook in internationaal verband. Actieve betrokkenheid van alle partijen, de overheid incluis, is en blijft echter noodzakelijk. Klik hier voor het verslag van het debat 'Duurzame ontwikkeling: geen woorden maar daden!' (37Kb).

Debat 1.2: Koning klant: een commerciële aanpak voor duurzaam bouwen

Voldoende kansen om duurzaam bouwen voor consument aantrekkelijk te maken
Tegenover het Nipo-onderzoek waarin drie procent van de Nederlandse bevolking aangeeft milieu belangrijk te vinden staat het onderzoek van het RIGO onder kopers van een dubo-woning, dat vijftig procent in geval van verhuizing opnieuw een dubo-woning wil. Dat is het beste bewijs voor de stelling dat de vraag naar duurzaamheid moet worden opgewekt, zo meenden de deelnemers aan het tweede debat op de Nationale Dubodag 2002. Naast het 'pushen' vanuit algemeen belang moet ook een 'pull'-factor op basis van individueel belang worden opgewekt. Over hoe dat moet valt veel te leren in de Verenigde Staten waar duurzaam bouwen staat voor kwaliteit en A-merk. In Nederland zullen we veel meer moeten nagaan hoe gebouwen na ingebruikname bevallen: wat zijn de goede elementen en wat bevalt minder. Klik hier voor het verslag van het debat 'Koning klant: een commerciële aanpak voor duurzaam bouwen' (33 Kb).

Debat 1.3: Integrale kwaliteitsbenadering: samen kunnen we meer!

Bouwkolom moet meer en eerder samenwerken in ontwerp- en voorbereidingsfase
Dubo moet uit de hoek van kromme stenen, ongeverfd hout en grasdaken worden gehaald en in een kader van integrale kwaliteit worden geplaatst, daarover waren alle deelnemers aan het derde debat van de Nationale Dubodag 2002 het eens. Zoals ze het ook eens waren met de stelling dat partijen in de bouwkolom in concrete projecten meer in samenwerking met elkaar tot een duurzame invulling moeten komen. Duurzaamheid vereist nu eenmaal een interdisciplinaire aanpak. Klik hier voor het verslag van het debat 'Integrale kwaliteitsbenadering: samen kunnen we meer!' (33Kb).

Het Slotdebat 1.4: Toekomst dubo: naar een nieuwe balans tussen overheid en markt

Duurzaamheid in Nederland: de trein rijdt, maar het mag best wat harder en met een beter spoorboekje
"Stel", vroeg Felix Rottenberg aan de deelnemers aan het slotdebat van de Nationale Dubodag 2002. "Stel, u moet een foto maken van wat vandaag de stand van duurzaam bouwen is. Wat staat er op dit foto?" Een trein, zo stelde de bestuursvoorzitter van het Nationaal Dubocentrum, dr. D.K.J. Tommel. "En die trein loopt zoals de Nederlandse treinen lopen: vaak gaat het best goed, soms had het wat beter gekund." Het was een beeld waar velen zich in konden vinden. Klik hier voor het verslag van het debat 'Toekomst dubo: naar een nieuwe balans tussen overheid en markt' (35 Kb).