Ingezonden persbericht


Persbericht

Kinderen hun moeder ontnomen

Moeder Sophie Yangala gevangen genomen, klasgenoten gaan actievoeren op het Binnenhof

Negen jaar geleden kwam zwangere Sophie Yangala, samen met haar dochter Véronique, als politiek vluchteling naar Nederland. Sophie is de vrouw van een ex-diplomaat uit Congo. In Congo werd ze samen met haar man gevangen genomen, maar met hulp van buitenaf, is het haar gelukt om het land uit te vluchten. Ze kwamen Nederland in Goes binnen en werden opgenomen in een asielzoekerscentrum in Zeeland. Enkele maanden na hun aankomst hier kreeg Sophie opnieuw een dochter, Tanya. Spoedig daarna kreeg het jonge gezin een huis in Dieren toegewezen en werd de familie opgenomen in de Nederlandse samenleving. Negen jaar lang leefde het gezin tussen hoop en wanhoop.

Maar op 5 december, terwijl de pakjes van Sinterklaas al in de huiskamer stonden, werd er een brief bezorgd bij de familie: Sophie moest zich op vrijdag 13 december bij de Vreemdelingenpolitie melden. Daar werd ze gevangen genomen en overgebracht naar het grenshospitium Tafelberg op Amsterdam Zuidoost.

Tanya en Véronique zijn na 5 december niet meer op school geweest, waar ze wel zijn, is niet bekend.

De leerkrachten van de school, de leerlingen en hun ouders vinden dat dit niet kan. Allereerst begrijpen ze niet dat het verhaal van Sophie niet geloofd wordt, en nog meer mensen vinden het vreemd om mensen na zo n lange tijd terug te sturen.

Daarom wordt er al dagen actie gevoerd. Vele mensen hebben al een handtekening gezet, er is een gebedsdienst voor het gezin geweest en als klap op de vuurpijl gaan er morgen 3 of 4 bussen met kinderen, ouders, kerkleden en de burgemeester en wethouders op weg naar Den Haag om te protesteren op het Binnenhof . Ze hopen dat het mogelijk is om de minister president te spreken.

De vorige keer, op 30 april 2001, ging er ook al een bus naar Den Haag, toen op weg naar de Koningin. Toen konden Sophie, Véronique en Tanya wel mee.

Vertrek: 12.30 uur

Locatie: pc basisschool De Boomgaard,

Essenhof 2,

DIEREN NOORD-OOST (richting Laag Soeren)

Persinfo: Comité Stop Uitzetting Yangala

Woordvoerders: Rüdiger en Yvonne Versteege

Goudenregenlaan 19, 6951 NX DIEREN

telefoon: 0313-413753

mobiel: 06-4015 3634 (Yvonne)

mobiel: 06- 4014 8896 (Rüdiger)

e-mail: ryfl.versteege@planet.nl

Dieren 17 december 2002