VVD



Nieuws

17 dec 2002 - VVD wil Tweede Zalmnorm voor
administratieve lasten!

Gerrit Zalm heeft op een VVD bijeenkomst met ondernemers gepleit voor het terugdringen van het aantal regels en voorschriften door een maximaal uitgavenkader per ministerie vast te stellen. Elke regel zou op zo'n manier pas door een andere regel vervangen kunnen worden wanneer er sprake is van gelijkblijvende lastendruk.

Deze zogenaamde Zalmnorm "Twee" voor administratieve lasten dient te worden ingevoerd onder politieke verantwoordelijkheid van de Minister van Economische Zaken. Deze krijgt een vergelijkbare rol als de minister van Financiën op het gebied van Rijksuitgaven heeft.

Ook de op de bijeenkomst aanwezige ondernemers onderschreven de behoefte om tot een striktere regeling te komen wat betreft de lastendruk. De jaarlijkse kosten bedragen nu al 8.5 miljard euro.

Zowel Schraven van VNO-NCW als De Boer van MKB Nederland pleitten daarnaast voor een verdergaande bevoegdheid van Actal. (Actal is de adviescommissie o.l.v. Robin Linschoten die het effect van wetsontwerpen toets op de lastendruk).