Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 04/12/2002


---

Beeldententoonstelling United in passion op de VU

Het Exposorium van de VU exposeert van 17 december tot en met 31 januari de beeldententoonstelling United in passion, van de kunstenaars Dunstan Coire Low, Patrick Ros en Hester Slingenberg. Oude autobanden, jampotten en afgedankte boekenkasten vormen substantiële onderdelen van de installatieachtige beelden.

De wegwerpcultuur maakt het voor kunstenaars mogelijk te kiezen voor afvalmateriaal en prefab elementen als uitgangspunt voor hun beeldend werk. Er ligt immers zoveel moois op straat, dat geknipt is voor recycling in een installatie. Deze keuzes zijn geen uiting van geëngageerde kunstenaars, maar een simpelweg een gebruik maken van de mogelijkheden die de consumptiemaatschappij biedt.

United in passion
is een tentoonstelling van drie kunstenaars die kortgeleden hun studie afrondden aan het Dutch Art Institute in Enschede. Ze worden alle drie gedreven door een passie voor drie dimensionale vormen. Hun uitgangspunten en materiaalkeuzes zijn echter zo verschillend, dat er een mooi spanningsveld ontstaat tussen de verschillende werken.

Dunstan Coire Low (1979) bezit een fascinatie voor het ad-hoc opeenstapelen en samenbrengen van gevonden objecten en gebruiksvoorwerpen, zoals autobanden en huishoudtrappen. Zijn installatieachtige beelden lijken iconen van een wegwerpcultuur, met sterke architectonische referenties.

Voor Hester Slingenberg (1975) bevatten het landschap, het planten- en dierenrijk en de mensenwereld zoveel absurde mogelijkheden, dat ze daar eindeloos uit kan putten. "Alle mogelijke dingen die verwijzen naar groei, bloei, kleur en licht, gebruik ik om objecten van te maken, die letterlijk de dingen laten zien zoals ik ze ervaar." Jampotten, ontstoppers en lege verfcontainers, maar vooral licht, zijn terugkerende elementen in haar werk.

Constructie, taal en geslacht vormen terugkerende thema"s in het werk van Patrick Ros (1969) "Mijn motieven zijn de tegenstellingen tussen orde en chaos, het mannelijke en het vrouwelijke, het lichamelijke en het geestelijke". Deze tegenstellingen zijn goed zichtbaar op de tentoonstelling, Constructivistische beelden worden afgewisseld met subtiel, poëtisch werk als Torso, een aandoenlijke sculptuur van hout.



Vrije Universiteit Amsterdam