Gemeente Wijk bij Duurstede

Nieuws

De Wijkse rekenkamercommissie van start (Geplaatst in week 50-2002)

In het kader van het dualisme zijn gemeenten wettelijk verplicht vanaf 2006 een rekenkamer(functie) te hebben. De gemeente Wijk bij Duurstede wilde echter niet zo lang wachten en heeft nu al een rekenkamercommissie.
In de raad van 17 december wordt de verordening op de rekenkamerfunctie in de gemeenteraad behandeld. Belangstellenden kunnen deze vergadering bijwonen.

Wat is de taak van de rekenkamercommissie?
De gemeenteraad bepaalt wat er in de gemeente Wijk bij Duurstede moet gebeuren. Burgemeester en wethouders vormen samen het dagelijks bestuur van de stad. Zij moeten ervoor zorgen dat de plannen van de raad worden uitgevoerd. De gemeenteraad controleert vervolgens of burgemeester en wethouders doen wat ze hebben beloofd. Bij die controle wordt de raad geholpen door de rekenkamercommissie. De rekenkamercommissie onderzoekt of het gemeentelijk beleid goed is uitgevoerd en het gewenste effect heeft. Zij kijkt daarbij ook of er geen geld wordt verspild. Het gaat immers om geld van de burger. De commissie heeft een grote zelfstandigheid. Ze bepaalt zelf waarnaar en hoe het onderzoek wordt uitgevoerd.

De rekenkamercommissie zelf
De rekenkamercommissie bestaat uit 5 mensen. Vier van hen zitten namens de gemeenteraad in de commissie. Zij zorgen ervoor dat de onderzoeken aansluiten bij wat er leeft in de gemeentepolitiek. Daarnaast is er een onafhankelijk lid. Deze vertegenwoordigt als extern deskundige de Wijkse burgers. Na het vaststellen van de verordening zal geworven worden voor dit externe lid.

Wat onderzoekt de rekenkamercommissie?
Voor de rekenkamercommissie is het vooral van belang dat de gemeente leert van wat er eventueel niet goed is gegaan. Daarom laat ze met haar onderzoek niet alleen zien wat er fout gaat, maar doet ze ook aanbevelingen over hoe het de volgende keer anders en beter kan. De rekenkamercommissie voort één of twee onderzoeken per jaar uit. Ze kiest vooral onderwerpen waar belangen en/of geld van veel burgers mee gemoeid zijn.
Het afgelopen jaar heeft de (voorloper van de) rekenkamercommissie onderzoek gedaan naar de inhuur van externe adviseurs. Het onderwerp dat de commissie nu gaat onderzoeken is het beleid en de financiën van de Wet Voorziening Gehandicapten.

Wilt u een vergadering van de rekenkamercommissie bijwonen? De vergaderingen van de rekenkamercommissie zijn openbaar. Iedereen is van harte welkom. Wanneer er een vergadering is staat de agenda en het vergadertijdstip vermeld op de gemeentepagina van de Wijkse Courant en op de website.