TNO Voeding


TNO

, 2002

Persberichten 2002
TNO ontwikkelt brandveilige vuurwerkverpakking voor consumentenvuurwerk - Meer veiligheid bij detailhandel

17 december 2002

In samenwerking met Pyropak, verpakkingsadviesbureau van vuurwerk, heeft TNO een universeel toepasbare brandveilige vuurwerkverpakking voor consumentenvuurwerk ontwikkeld. Door het ontwerp worden de vuurwerkeffecten bij een brandongeval binnen de verpakking gehouden. De omgeving loopt daardoor geen vuurwerkschade op en de kans op een onbeheersbare brand wordt uitgesloten. De nieuwe verpakking draagt met name bij tot een veiligere situatie rond de detailhandelopslag en consumentenverkooppunten. Maar ook het transport van vuurwerk wordt veiliger als de nieuwe verpakking wordt gebruikt.

De nieuwe vuurwerkverpakking is een afsluitbare houder gemaakt van een hittebestendig materiaal dat het vuurwerk aan alle zijden omgeeft. Het materiaal van de verpakking is voorzien van openingen met een speciale ovale vorm. Hierdoor kan geen drukopbouw plaatsvinden en blijven de vuurwerkeffecten, zoals sterren en vuurpijlen, binnen de verpakking. Het bijzondere van deze nieuwe verpakking is dat in combinatie met de speciale vergrendeling van het deksel de veilige situatie ook gewaarborgd blijft na opening en het weer sluiten van de verpakking. Nu wordt vuurwerk alleen in kartonnen dozen verpakt die na opening niet meer voldoen aan de veiligheidseisen. De afsluitbare TNO-container is dan ook uitermate geschikt voor de vuurwerkopslag bij de detailhandel. Ook de zogenaamde bufferbewaarplaatsen van de detailhandel, waar vuurwerk `herverpakt' wordt in kleinere eenheden zoals vuurwerkpakketten, worden daardoor veiliger. De verpakking wordt geproduceerd in het formaat van een standaard pallet, maar kan ook in ieder gewenst ander formaat worden besteld. Op de verpakking is octrooi aangevraagd.

Bestaande regelgeving kan soepeler
De nieuwe vuurwerkverpakking van TNO en Pyropack is een aanzet om de infrastructurele problemen bij detailhandelaren op te lossen. Deze problemen zijn ontstaan door de huidige regelgeving op het gebied van veiligheidsafstanden, die strikte eisen stelt aan maximale hoeveelheden opslag en minimale afstanden tot bewoning. Voor de overheid biedt de verpakking een mogelijkheid om bij de evaluatie en aanpassing van de vuurwerkregelgeving voor wat betreft de opslag van consumentenvuurwerk deze methode van verpakken op te nemen.

TNO en Pyropack zijn inmiddels gestart met het ontwikkelen van verpakkingen voor het zwaardere evenementenvuurwerk, zodat bij eventuele calamiteiten ook deze vuurwerkeffecten binnen de verpakking blijven.

De foto's zijn ook op originele grootte beschikbaar:

DSCF0003.JPG

DSCF0007.JPG

DSCF0013.JPG

DSCF0022.JPG

TNO Prins Maurits Laboratorium

Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos
Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35

E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050

2600 JA, Delft

Overig nieuws

TNO magazine