Politie Rotterdam-Rijnmond

Ochtenduitgave dinsdag 17 december 2002

* WAARSCHUWING TEGEN STICHTING
De politie waarschuwt tegen de activiteiten van de Stichting Human Family Care Foundation. Middels brieven wordt aan bewoners gevraagd, die de brief overigens niet met hun persoonlijke naam erop in de brievenbus aantreffen, om geld over te maken op een girorekening voor onderzoek naar dodelijke ziektes. Uit onderzoek is gebleken dat de genoemde stichting niet beschikt over het zogenaamde keurmerk fondsenwerving.


* HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD
Politiepersoneel van het district Zuid stelde, naar aanleiding van een melding over een ernstige waterlekkage, een onderzoek in een woning aan de Korhaanstraat. Binnen werd een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. Zo'n 290 hennepplanten alsmede de voor de groei benodigde apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De stroom voor de hennepkwekerij bleek illegaal te worden afgetapt. Naar de eigenaar van de hennepkwekerij wordt een onderzoek ingesteld.


* SNACKBAR OVERVALLEN DOOR DRIE MANNEN
Drie onbekende gewapende mannen hebben maandagavond een snackbar aan de Spitshagen overvallen. Ze bedreigden een medewerker en gingen er met een nog onbekend geldbedrag vandoor.

Omstreeks kwart voor elf stapten drie gemaskerde mannen de zaak binnen. Eén van hen ging bij de 35-jarige aangever staan, bedreigde hem met een zilverkleurig vuurwapen en maande hem om kalm te blijven, de tweede bleef op enige afstand. De derde dader pakte de kassalde onder de computer vandaan, waarna ze gedrieën de snackbar uitrenden. Ze stapten in een donker gekleurde personenauto, die kennelijk klaarstond en reden hard weg in de richting van de Groenix van Zoelenlaan. De recherche van het district Zuid stelt een onderzoek in.


* PAAR HONDERD LITER PALMOLIE GEMORST
Bij het overpompen van palmolie ging maandagavond een pakking kapot, waardoor een paar honderd liter in het water van de 1e Petroleumhaven terecht kwam. Er werd een olieboom gelegd en bestrijdingsvaartuigen ingezet.

Vanaf het zeeschip 'Maastroom L', liggende in de 1e Petroleumhaven werd omstreeks half zeven palmolie vanuit een slobtank overgepompt naar een andere tank. Na vijf minuten klapte een pakking uit een flens die twee slangen verbond en kwam een paar honderd liter palmolie vrij. De olie liep over het dek het water in. Er werd een olieboom gelegd om de olie bijeen te houden en twee bestrijdingsvaartuigen van de AVR zorgden voor het opruimen. Tegen de 40-jarige kapitein wordt proces-verbaal opgemaakt.

Avonduitgave maandag 16 december 2002

* VIER VOETBALSUPPORTERS AANGEHOUDEN NA VIDEOBEELDEN WEGENS OPENLIJKE GEWELDPLEGING
(Zie ook persbericht van 07/11/2002)
Politiepersoneel van de Evenementenunit van Rotterdam-Rijnmond hield zondagmiddag na de voetbalwedstrijd Feijenoord-AZ aan de hand van het terugkijken van videobeelden een zestienjarige jongen uit Ede en een 20-jarige Rotterdammer aan wegens openlijke geweldpleging. Tijdens de Champions Leaguewedstrijd Feijenoord-Dinamo Kiev op dinsdagavond 1 oktober jl. ontstond een vechtpartij tussen leden van de Mobiele Eenheid en een tiental Feijenoordsupporters bij een veiligheidsdeur, die door de Feijenoordsupporters was opengemaakt en door de ME werd gesloten. Begin november en vorige week werden al drie Feijenoordsupporters wegens openlijke geweldpleging aangehouden. Een 23-jarige Hagenaar, een 23-jarige Dordtenaar en een 26-jarige kregen geldboetes van respectievelijk 500, 300 en 200 euro opgelegd en werden tevens aangemeld bij de KNVB voor een stadionverbod. De zondagmiddag aangehouden zestienjarige jongen uit Ede zal een alternatieve straf moeten ondergaan, terwijl de 20-jarige Rotterdammer een geldboete van 470 euro kreeg opgelegd. De Evementenunit verwacht nog meerdere aanhoudingen naar aanleiding van openlijke geweldplegingen tijdens de Champions Leaguewedstrijd Feijenoord-Dinamo Kiev.


* GETUIGENOPROEP NAAR AANLEIDING VAN ZWARE MISHANDELING

De recherche van het district Rotterdam-Centrum is op zoek naar getuigen van een zware mishandeling, die plaatsvond op zondagmorgen rond kwart over vijf in de parkeergarage aan het Schouwburgplein. In de parkeergarage werden een 21-jarige man uit Hellevoetsluis en een 25-jarige man uit Spijkenisse ernstig mishandeld door drie mannen van Antilliaanse afkomst. De twee mannen waren met vriendinnen uit geweest en werden op weg naar de parkeergarage aangesproken door het drietal dat hen hinderlijk bleef volgen. In de parkeergarage werden de drie mannen handtastelijk in de richting van de beide vriendinnen van de twee mannen. Vervolgens werden de twee mannen geslagen en geschopt door het drietal, waarbij beiden aan hoofd en gezicht gewond raakten. Het tweetal moest door GGD-personeel voor behandeling naar het Erasmus Medisch Centrum vervoerd. De recherche van het district Rotterdam-Centrum is voor getuigen telefonisch bereikbaar via het nummer 0900-8844 (lokaal tarief).


* JONGEN VERDRONKEN IN ZWEMBAD, REANIMATIE MOCHT NIET BATEN

RIDDERKERK - Een 8-jarige jongen uit Ridderkerk is maandagmorgen verdronken in een zwembad aan de Sportlaan in Ridderkerk. Mogelijk is hij onwel geworden. Het slachtoffer werd direct gereanimeerd en overgebracht naar het Sophiakinderziekenmhuis.

Maandagmorgen, om even na half tien, kreeg een groepje leerlingen, onder wie de 8-jarige Leroy, zweminstructie voor het zwemdiploma B. De jongen was al in het bezit van het zwemdiploma A. Men had al diverse oefeningen gedaan, onder andere onder water door een hoepel zwemmen. Leroy kreeg hiervoor nog een compliment van de instructrice. Kort hierna werd ze door een zwemster gewaarschuwd en zag ze dat hij op de bodem van het zwembad lag. De 21-jarige instructrice sprong direct in het water en haalde hem eruit. Op de kant werd direct begonnen met reanimatie en 112 gebeld. De GGD nam de reanimatie over en bracht hem met een spoedtransport naar het Sophiakinderziekenhuis. In het ziekenhuis werd enige tijd later vastgesteld dat Leroy was overleden.

De politie van het district Feijenoord-Ridderster stelt een onderzoek in naar de achtergronden en juiste doodsoorzaak van het slachtoffertje.


* HENNEPKWEKERIJEN ONTMANTELD
De politie van het district Rotterdam - Zuid stelde maandagmiddag een onderzoek in twee panden, samen met medewerkers van een woningbouwcorporatie. In twee woningen werden functionerende hennepkwekerijen aangetroffen. In de ene woning ging het om 748 planten en in de andere om 629 planten. Apparatuur en de in totaal 1377 hennepplanten zijn in beslag genomen en inmiddels vernietigd. Naar de verantwoordelijken wordt een onderzoek ingesteld.

Klachten van omwonenden, onder andere van stank, waren aanleiding voor de politie van het district West om maandagmiddag een onderzoek in te stellen in een woning aan de C.P. Tielestraat. Via een opslagplaats kwam men bij een loods met twee rolluiken. Na het openen trof men twee grote ruimtes aan, met daarin een hennepkwekerij in vol bedrijf was. In totaal ging het om 900 planten. De kwekerij was zeer professioneel geïnstalleerd en voorzien van een computer gestuurd irrigatieprogramma. Planten en alle apparatuur werden in beslag genomen. Een onderzoek naar de eigenaar wordt ingesteld.