Landelijke Studenten Vakbond


PERSBERICHT LSVb: Studenten kopen niets voor loze woorden

Studenten kopen niets voor loze woorden

Utrecht, 17 december 2002 - Met ontsteltenis heeft de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) kennis genomen van de slappe motie over de bezuinigingen in het Hoger Onderwijs waar vandaag in de Tweede Kamer over wordt gestemd. 10.000 Studenten stonden op 12 november op het Museumplein in Amsterdam om onder andere te demonstreren tegen deze forse bezuinigingen. Hoewel het CDA en de LPF na de komende verkiezingen beweren te willen investeren in het hoger onderwijs, blijkt al voor de verkiezingen dat dit loze woorden zijn.

De motie Hamer (PvdA)-Joldersma (CDA) stelt dat overgebleven geld in het kennisinfrastructuurpotje ICES-KIS en de meevallers van de studiefinanciering gebruikt moeten worden om de bezuinigingen in het hoger onderwijs ongedaan te maken. Minister van der Hoeven zegt echter niet te verwachten dat er geld over zal blijven in dit potje en wil bovendien niet beloven dit, indien er geld over is, te investeren in het hoger onderwijs. De CDA-fractie dwingt de kamer tot een tandenloze motie waardoor de CDA minister de bezuinigingen moeiteloos kan doorvoeren.

Bij een inventarisatie bij de politieke partijen blijkt dat vrijwel alle partijen voorstander zijn van investeringen in het hoger onderwijs. De oppositiepartijen, het CDA en de LPF zeggen het zelfs eens te zijn met de stelling 'De overheid moet meer investeren in het hoger onderwijs'. De VVD staat neutraal tegenover deze stelling. Voorzitter Noortje van der Meij: "Dit is ironie ten top. Terwijl de politiek belooft na de verkiezingen te investeren in het Hoger Onderwijs, kiest zij nu voor een slappe motie waarmee zij het lot van het hoger onderwijs in handen legt van een onwillig kabinet." De politiek negeert met deze motie de noodkreet van bestuurders, docenten en studenten en laat het hoger onderwijs in onzekerheid achter.