Technische Universiteit Delft

Transport van sediment
17 december 2002 | 16.00 uur
hr. P.G.J. Sistermans | civiel ingenieur.
promotor | Prof.ir. K. d'Angremond (em. (2001) hgl fac CiTG) toeg.prom. | Dr.ir. J. van de Graaff (UHD-fac CiTG)

Graded sediment transport by non-breaking waves and a current De kustzone is voortdurend onderhevig aan veranderingen als gevolg van natuurlijke processen en menselijke ingrepen. Voor het begrijpen en voorspellen van deze morfologische veranderingen is het van groot belang het sedimenttransport, veroorzaakt door golven en (getij- of golfgedreven) stroming, nauwkeurig te kunnen beschrijven. Helaas blijkt het nog steeds moeilijk een schatting te maken van het sedimenttransport, als gevolg van golven en stroming.
Dit proefschrift gaat in op het modelleren van tijd-gemiddelde sediment concentratie- en stroomsnelheidsprofielen ten gevolge van golven en stroming. Een belangrijk aandachtspunt is het effect van de gradering (samenstelling) van het sediment bed op het resulterende sedimenttransport. Experimenten zijn gedaan in een golfgoot, waarin ook een stroming kan worden opgewekt. Sediment transport parameters zijn gemeten voor verschillende condities (stroming/golven) over een sediment bed met ribbels. De gradering van het sediment bleek een belangrijke invloed te hebben op het sediment transport.

Voor verder lezen:

* Grain size influence on sediment transport in oscillatory sheet flow : phase lags and mobile-bed effects by Catarine Marjoleine Janssen, 1991
* Handbook sediment transport by currents and waves by L.C. van Rijn, 1990

* Sediment concentration and sediment transport due to action of waves and a current by Zhiwen Chen, 1992