Gemeente Waalwijk

Start zevenhonderdjarig jubileum stadsrechten gemeente Waalwijk

Waalwijk in vuur en vlam

De gemeente Waalwijk heeft in 2003 precies zevenhonderd jaar stadsrechten. Dat mag gevierd worden! Sterker nog: dat wordt gevierd. En hoe! Waalwijk viert de zevenhonderdste verjaardag uitbundig, met een jaar vol feest en spektakel. De officiële opening van het jubileumjaar is op dinsdag 17 december a.s., de spectaculaire publieksopening is op vrijdag 20 december a.s.

Voor alle inwoners van de gemeente Waalwijk start het jubileumjaar met veel spektakel. Op vrijdagavond 20 december wordt de stad in vuur en vlam gezet met een show van theatergroep Compagnie Doedel. Het openingsevenement De Vuurfabriek wordt gehouden op het braakliggende terrein naast de Sint-Janskerk, midden in het centrum. Er komt daar een reusachtige stellage, vanwaar stunts worden uitgehaald met brandende fakkels, gloeiende constructies van staal, vuurwagens en zwaaiende vuurkorven. De show wordt gedragen door zo'n vijftien acteurs, die met theater en luidruchtige percussie het publiek opzwepen naar een hoogtepunt. Om een idee te geven van de omvang van het spektakel: alleen al het opbouwen van de stellage door Compagnie Doedel duurt een volle week.

Vuur en ijs

Behalve vuur gooit de gemeente Waalwijk ook ijs in de strijd om iedereen te laten weten dat het feest is. Vanaf 20 december a.s. tot en met 5 januari 2003 komt op het Raadhuisplein in Waalwijk een sfeervolle kunstijsbaan van driehonderd vierkante meter te liggen. Op deze ijsbaan kan in een verlichte en met kerstbomen omzoomde omgeving worden gezwierd en gezwaaid op het smalle ijzer. Andere openingsevenementen betreffen een muziekpresentatie van het koor Phoné in het gemeentekantoor in Sprang-Capelle (van 18.00 tot 20.00 uur) en een overzichtstentoonstelling in het Nederlands Leder- en Schoenenmuseum onder de titel Groot Slem, over de grote 20-ste eeuwse Waalwijkse tentoonstellingen. Met spanning, sensatie, muziek en met gratie gaat het jubileumjaar dus van start. Een mooie opmaat voor alle evenementen, activiteiten en festiviteiten die nog voor 2003 op stapel staan!

Officiële openingshandeling

De eerste en officiële openingshandeling (alleen voor genodigden en pers) is op dinsdag 17 december. Met een buitengewone zitting in de Sint-Janskerk, de ontvangst van hertog Jan II, de presentatie van het geschiedboek 'Waalwijk 700 jaar kloppend hart van de Langstraat', de uitreiking van een speciaal geslagen jubileummunt, de onthulling van het sponsorbord, de vertoning van fragmenten uit de videoband Een leerrijk verleden en een optreden van kamerkoor

Tourdion wordt het jubileumjaar geopend. Die dag worden ook de banieren onthuld die aan de toren van de Sint-Janskerk komen te hangen (bijna van het haantje tot aan de grond). Op deze banieren zijn afbeeldingen te zien van Waalwijkers door de eeuwen heen. Deze banieren worden door abseilers neergelaten. Na de onthulling van de banieren is er een voorproefje van de Vuurfabriek.