Ingezonden persbericht

Ziektekostenpremies in 2003 met 11,7% omhoog

Besparing ¤ 313 miljoen op ziektekostenpremies mogelijk

HAARLEM, 20021217 -- De premies voor ziektekostenverzekeringen zullen volgend jaar met gemiddeld 11,7% stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke website www.verzekeringssite.nl. Verzekeringssite heeft voor een representatieve groep van 25 huishoudens de premies van alle ziektekostenverzekeraars* voor 2002 en 2003 met elkaar vergeleken. De stijging is hoger dan Zorgverzekeraars Nederland eerder heeft aangekondigd. De ziektekostenpremies stijgen al enkele jaren sterk. De stijging was in 2002 13,5% en ongeveer 10% in 2001.

Naast de premiestijging van de maatschappijen gaan ook de wettelijke bijdragen fors omhoog. De Mooz-bijdrage voor volwassenen stijgt met 17,6% naar ¤ 96 per jaar. De bijdrage voor WTZ-pooling voor volwassenen stijgt zelfs met 36,9% naar ¤ 320,64 per jaar.

Ziektekostenverzekering kan goedkoper
Uit eerder onderzoek van Verzekeringssite blijkt dat particulier verzekerden jaarlijks ¤ 313 miljoen kunnen besparen door te kiezen voor een ziektekostenverzekering met een gelijkwaardige dekking tegen een lagere premie. Per polis bedraagt de gemiddelde besparing ¤ 368 per jaar. De berekening geldt voor huishoudens die niet collectief (bijvoorbeeld via hun werkgever) verzekerd zijn voor ziektekosten.

Overstappen naar andere verzekering
Diverse verzekeraars moeten hun verzekerden nog inlichten over de premiestijging. Vanwege de algemene stijging van de premies kunnen de meeste verzekerden zonder opzegtermijn per 1 januari wisselen van verzekeraar. Afhankelijk van de verzekeraar hebben ze hier tot half of eind januari de tijd voor. Het is verstandig om de oude verzekering pas op te zeggen als men door de nieuwe verzekeraar geaccepteerd is.

Verzekeringssite
Verzekeringssite maakt het kiezen van verzekeringen makkelijker door bijna alle verzekeraars te vergelijken. Verzekeringssite is onafhankelijk, heeft geen banden met verzekeraars en sluit zelf geen verzekeringen. In een vergelijkend onderzoek van de Consumentenbond kreeg de Verzekeringssite de hoogste beoordeling: goed/zeer goed. Veel direct writers en ongeveer 150 tussenpersonen werken met Verzekeringssite samen. Verzekeringssite krijgt haar inkomsten uit het doorsturen van offerte-aanvragen. De Verzekeringssite is volledig eigendom van en gefinancierd door de oprichters.


* voor zover de nieuwe premies tijdens het onderzoek bekend waren