Ingezonden persbericht

Politieke partijen vergeten domeinregistraties

HAARLEM, 20021217 -- Uit steekproeven gehouden door Hosting.nl met het oog op de naderende verkiezingen is gebleken dat de diverse politieke partijen in Nederland hun internet zaakjes niet zo best hebben geregeld.

Hosting.nl toetste het domeinregistratiebeleid van de zeven grootste Nederlandse partijen, het CDA, VVD, PVDA, SP, Groenlinks, LPF en D66. Hosting.nl was benieuwd of de vele domein debacles van de laatste tijd, waarbij domeinnamen als janpeterbalkenende.nl, hermanheinsbroek.nl, lijstratelband.nl en vele anderen door derden werden vastgelegd en er rechtszaken aan te pas moesten komen om de domeinen alsnog te verkrijgen, tot een beleid hebben geleid bij de politieke partijen.

Het resultaat is verrassend, slechts één van de zeven partijen heeft alles goed geregeld, bij geen van de zes overige partijen is de volledige kandidaat kamerleden lijst vastgelegd. Daarnaast bleken slechts vier van de zeven partijen een registratiebeleid te hebben.

De VVD blijkt de partij te zijn die de domeinregistraties het beste heeft geregeld, alle namen van de kandidaat kamerleden blijken geregistreerd te zijn. Navraag bij de VVD leert ons dan ook dat de VVD een eigen internet team heeft die zich met dit soort zaken bezighoudt.

Ook de SP heeft het goed geregeld, de SP heeft zelfs een eigen deelnemerscontract met de SIDN en is daardoor niet gelieerd aan commerciële instanties, maar ook de SP had niet zijn volledige kandidaat kamerleden lijst vastgelegd. De SP dankte Hosting.nl overigens voor de waarschuwing en gaan het alsnog in orde maken.

Het CDA gaf te kennen zijn zaken goed geregeld te hebben en er een partij voor in de arm te hebben genomen, echter steekproeven leerde ons dat ook hun kandidaat kamerleden lijst diverse ongeregistreerde namen bevat. Dit is op zijn minst opvallend te noemen daar de advocaten van het CDA koud het gerechtshof hebben verlaten om de domeinnaam janpeterbalkenende.nl te verkrijgen. Het CDA was niet bereid hierop te reageren.

Ook de PVDA heeft richtlijnen opgesteld, echter het vrijblijvende karakter daarvan kon wel eens voor problemen gaan zorgen. De kandidaat kamerleden van de PVDA hebben allen de keuze gekregen of zij hun naam als domeinnaam vastgelegd wilden hebben. Tevens kregen zij de keuze om onder de domeinnaam een website te plaatsen. In plaats van de domeinnamen van degene die (nog) geen interesse toonden vast te leggen en door te verwijzen naar de website van de partij hebben zij deze domeinen vrijgelaten.

Nog erger wordt het als we naar de andere partijen gaan kijken, de nummer negen op de lijst van D66 blijkt bijvoorbeeld nog beschikbaar voor registratie te zijn.

Maar pas echt schokkend wordt het als we kijken naar de lijsten met kandidaat kamerleden van de LPF en Groenlinks. Beide partijen hebben uitgezonderd de twee lijsttrekkers geen enkele domeinnaam vastgelegd.

Overigens kost het registreren van een domeinnaam bij veel registrerende instanties niet meer dan EUR15,- per jaar. Een advocaat kost daar en tegen gemiddeld EUR175,- per uur.