Gemeente Nieuwegein

Basisschool Zuiderkroon dingt mee naar gratis zonnepanelen

De gemeente heeft de openbare basisschool (OBS) Zuiderkroon voorgedragen voor nominatie voor de wedstrijd 'Zon op school'. Het Projectbureau Energie in Uitvoering en Remu hebben de wedstrijd georganiseerd. Alle gemeenten in de provincie Utrecht kunnen elk één bassischool voordragen. Vervolgens worden er tien winnaars gekozen. De criteria waaraan de winnaars moeten voldoen zijn duurzaamheid, creativiteit en uitstraling. Als prijs ontvangen de gekozen scholen zonnepanelen en een "techno-kist", waarmee leerlingen kleine experimenten met zonne-energie kunnen doen.

Waarom Zuiderkroon?
De gemeente heeft de OBS Zuiderkroon van scholencomplex Hoogzandveld voorgedragen omdat deze school veel heeft bezuinigd op het energieverbruik. Door vervanging van de oude verlichting door energiezuinige TL-D (dimbaar) -verlichting en installatie van een aanwezigheidsschakeling en een daglicht afhankelijke regeling is een besparing van ca 40.000 kWh per jaar bereikt. De school doet ook actief mee aan het project 'Milieuzorg op scholen'. Bij dit project worden leerlingen betrokken bij milieutechnische verbeteringen op de eigen school.

Er zijn natuurlijk meer basisscholen in Nieuwegein die werken aan milieutechnische verbeteringen. Maar basisschool Zuiderkroon springt eruit omdat ze dit met net iets meer aandacht doet.

Prijsuitreiking
In december worden de tien prijswinnaars gekozen en in januari volgend jaar ontvangen de gemeenten bericht wie dit zijn geworden. In het voorjaar ontvangen de winnaars de technokist en plaats de Remu (gratis) de zonnepanelen. Verder verzorgt de Remu een aansluiting van de panelen op een computer van de school zelf. Op die manier kan de werking van de panelen (de opwekking van elektriciteit) aan kinderen, personeel en ouders worden getoond.

Energie in Uitvoering
De provincie Utrecht heeft op 5 juni het Projectbureau Energie in uitvoering opgericht. Medefinanciers zijn de Remu en enkele andere banken en bouwpartijen in Utrecht. Het Projectbureau heeft als taak gemeenten hulp te bieden bij de uitvoering van klimaatprojecten. Bijvoorbeeld door het bieden van kennis en informatie, het uitlenen van een adviseurs, organiseren van activiteiten, hulp bij subsidie aanvragen en kennisbemiddeling over (uitgevoerde) klimaatprojecten. De provincie stelt op dit moment een subsidieregeling op voor een Klimaatfonds. Vanaf januari zal het Projectbureau dit fonds gaan beheren.