Gemeente Mierlo


17/12/2002
GELDROP EN MIERLO ZETTEN VAART ACHTER SAMENVOEGING Plan van aanpak gereed.

NIEUWE KANSEN
Bij het vormen van de nieuwe organisatie zal niet het behoud van het bestaande, maar het benutten van de kansen die de schaalvergroting biedt, de insteek zijn. De nieuwe gemeente Geldrop - Mierlo zal met ongeveer 40.000 inwoners een middelgrote gemeente worden. Deze schaalgrootte geeft, zowel voor het inrichten van de nieuwe organisatie als uit een oogpunt van dienstverlening, nieuwe mogelijkheden tot verbetering en versterking van het huidige gemeentelijke beleid. De identiteit van de beide kernen, Geldrop en Mierlo, kan binnen deze schaalgrootte behouden blijven.

MEDEWERKERS EN HUISVESTING
Volgens het plan van aanpak moet de nieuwe beoogde gemeentesecretaris benoemd worden per 1 mei en moet er zeker half juli 2003 duidelijkheid zijn over de managementposities in de nieuwe gemeente. De overige medewerkers krijgen uiterlijk eind november 2003 duidelijkheid over hun functie per 1 januari 2004. In maart 2003 zal een besluit worden genomen over de huisvesting van de nieuwe organisatie. Dan moet duidelijk zijn of de dienstverlening vanuit één punt (Geldrop) zal worden georganiseerd of dat ook in Mierlo een loketfunctie aanwezig blijft.

DUIDELIJKHEID
Met deze vrijwillige fusie hebben Geldrop en Mierlo een einde gemaakt aan de jarenlange discussie over hun positie in het stedelijk gebied in Zuidoost Brabant. Raadsbreed en unaniem hebben beide gemeenteraden besloten om samen te gaan. Duidelijkheid scheppen voor de toekomst was daarbij een belangrijk motief. Het wetsvoorstel om Geldrop en Mierlo samen te laten gaan is nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Dat advies komt weer terug in de ministerraad. Daarna volgt het wetsvoorstel de gebruikelijke weg naar de Tweede en de Eerste Kamer.

Gemeente Geldrop, gemeente Mierlo
16 december 2002