Provincie Drenthe

Professioneel vuurwerk nu ook provinciale aangelegenheid Provincie krijgt zwaardere rol in vuurwerkbeleid

Assen, 17 december 2002
Persberichtnummer 02-134



De provincie Drenthe is met ingang van 1 januari 2003 bevoegd gezag als het gaat om de vergunningverlening en handhaving van de opslag en het afsteken van professioneel vuurwerk. Evenals bij de opslag van consumentenvuurwerk, waarvoor de provincie nu al bevoegd gezag is, hebben GS zich uitgesproken voor aansluiting bij het landelijk beleid ten aanzien van professioneel vuurwerk.
Dat betekent dat bij zowel de vergunningverlening als de handhaving de landelijke afspraken tussen de provincies en het rijk worden gevolgd. Bij overtredingen van de wet hanteert de provincie het provinciale handhavingstappenplan. Milieugedeputeerde Dijks: 'Het gaat erom duidelijk en uniform op te treden. Ondernemers en organisaties in de provincie weten waar ze zich aan moeten houden.'

Sinds 1 maart 2002 is de wet Vuurwerkbesluit Wet Milieubeheer in werking getreden. Daardoor is de provincie al sinds die datum verantwoordelijk voor de controle van:
· de opslag van 10.000 kilo consumentenvuurwerk en meer; · professioneel vuurwerk ongeacht de hoeveelheid; · inrichtingen waar vuurwerk bewerkt wordt.
De provincie is aan de hand van deze criteria de vergunningverlenende en handhavende instelling voor zes inrichtingen waar meer dan 10.000 kilo consumentenvuurwerk ligt opgeslagen. In de afgelopen weken zijn in het kader van het provinciale project Milieugolf Vuurwerk al deze inrichtingen bezocht door handhavingmedewerkers van de provincie. Tot op heden zijn daarbij geen ernstige afwijkingen geconstateerd. In Drenthe bestaan geen inrichtingen met opslag van professioneel vuurwerk en inrichtingen waar vuurwerk wordt bewerkt.

Vanaf 1 januari 2003 is de provincie ook verantwoordelijk voor de opslag van en het afsteken van professioneel vuurwerk bij evenementen. De verwachting is dat de nieuwe richtlijnen van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) organisatoren van vuurwerkevenementen nopen om aanpassingen door te voeren. Belangrijke uitgangspunten voor te verlenen toestemming zijn de hantering van een minimale veiligheidsafstand tot het publiek en de afstand tot kwetsbare objecten.

Naar schatting zullen in 2003 ongeveer 35 vuurwerkevenementen plaatsvinden. Organisatoren van vuurwerkevenementen moeten vanaf 1 januari 2003 een vergunning aanvragen bij de provincie. Daarnaast zal van de burgemeester waar het evenement plaatsvindt een verklaring van geen bezwaar gevraagd worden. Deze verklaring die een oordeel geeft over de openbare orde en veiligheid zal bijzonder zwaar wegen bij het al dan niet verlenen van een ontbrandingstoestemming.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl