Rijksvoorlichtingsdienst

17 dec 2002
KABINET: 'GEDEGEN EN EVENWICHTIG RAPPORT'

Er komt op korte termijn een nationale coördinator veiligheid. Dat is een van de maatregelen, die het kabinet neemt naar aanleiding van het rapport over de beveiliging van LPF-lijsttrekker Fortuyn.

Dat hebben de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) gezegd na afloop van een extra ministerraad, waarin het rapport van de commissie-Van den Haak is besproken. Volgens Remkes heeft de moord op Fortuyn een 'schokgolf in de samenleving teweeggebracht, die tot op de dag van vandaag voelbaar is'.

De minister noemde het rapport van de commissie 'gedegen en evenwichtig'. Het kabinet heeft het standpunt over het rapport aan de Tweede Kamer gestuurd.

Maatregelen
Het kabinet neemt op basis van het rapport op korte termijn een aantal maatregelen. Naast de nationale coördinator veiligheid, die op landelijk niveau verantwoordelijk wordt voor de beveiliging van personen en objecten, moet ook de informatievoorziening tussen de verschillende overheidsdiensten worden verbeterd. Hiervoor wordt onder meer een landelijk informatieknooppunt ingericht. Eerder nam het kabinet al maatregelen om de beveiliging van alle lijsttrekkers in de komende campagne te waarborgen.

Volgens minister Donner moet na de maatregelen op korte termijn, grondig gekeken worden naar de aanbeveling van de commissie om te komen tot een wijziging van het stelsel van persoonsbeveiliging in Nederland. Uitgangspunt daarbij is dat niet meer de concrete bedreigingen aanleiding vormen voor een veiligheidsanalyse, maar dat het risico voor de veiligheid van personen als uitgangspunt gaat gelden. Volgens Donner moet in het debat met de Kamer worden aangegeven hoever de samenleving daarin wil gaan.

AIVD
Minister Remkes plaatste wel een kanttekening bij het beeld, dat uit het rapport naar boven komt over de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Volgens de minister heeft de AIVD gehandeld op basis van de geldende wet- en regelgeving. Daarbij kon de dienst niet anders dan uitgaan van de bestaande bedreigingen richting Fortuyn.

Zie ook:
'Beveiliging personen moet professioneler'
(17 december 2002)
Veiligheidsmaatregelen voor lijsttrekkers
(29 november 2002)