Gemeente Noordwijk

P E R S B E R I C H T

Aanpassing plannen Kerkstraat en omgeving

De gemeente Noordwijk past het bestemmingsplan voor het gebied van de Kerkstraat en omgeving op essentiële punten aan. Dit gebeurt naar aanleiding van de inspraakreacties die op het plan zijn binnengekomen. Zowel de Noordwijkse Ondernemers Vereniging (NOV), winkeliers van de Kerkstraat, De Vereniging De Oude Dorpskern, als buurtverenigingen en individuele burgers hebben ruimschoots commentaar geleverd en verbetervoorstellen ingediend. Volgens de gemeente komen deze de kwaliteit van het plan zeer ten goede.

De reacties op het ontwerp-bestemmingsplan gaan in op een aantal uiteenlopende onderwerpen, zoals: de omvang van de supermarkten, de bevoorrading daarvan, het verkeer rondom het winkelgebied, de ingangen van de parkeerkelders, de bouwhoogte op de plaats van De Kuip en het gevelbeeld van de nieuwbouw aan de Zeestraat.

De gemeente kan tegemoet komen aan een aantal goede suggesties. Dit blijkt uit het overleg dat zij met de verschillende partijen voert.

De maat van de supermarkten zal in het aangepaste bestemmingplan meer in overeenstemming zijn met de bouwplannen. Voor de stijl van de bebouwing en de bouwhoogte wordt in constructief overleg met de Vereniging De Oude Dorpskern, de architecten en de gemeente gewerkt aan een oplossing die aan zoveel mogelijk belangen tegemoet komt.

Het gemeentebestuur wil in de kern van Noordwijk-Binnen een aantrekkelijk, levendig koopcentrum inrichten, passend in de omgeving van de historische dorpskern en goed bereikbaar voor alle Noordwijkers. Daar zijn (particuliere) initiatieven voor nodig, waarvoor het bestemmingsplan de weg vrij maakt.

Een belangrijk uitgangspunt is de versterking van het winkelaanbod, onder andere door te stimuleren dat bestaande winkels van buiten het plangebied verhuizen naar binnen dit gebied. Verder door uitbreiding van het winkelgebied met de Tramsteeg en een tweede verlengde passage naar de Zeestraat. Ook de vestiging van een tweede supermarkt verhoogt de aantrekkelijkheid van de Kerkstraat.

Nu lege percelen grond aan de Zeestraat en aan de Bronckhorststraat zullen worden bebouwd. In het plan is de bouw van tachtig koopappartementen voorzien. Op de plaats van het huidige buurthuis De Kuip wordt gedacht aan een Grand Café met daarboven woningen of kantoorruimte.

Bereikbaarheid en voldoende parkeergelegenheid zijn andere belangrijke uitgangspunten. Over de hele lengte van het plangebied is een ondergrondse parkeergarage opgenomen, die loopt vanaf de Heilge Geestweg tot aan de Bronckhorststraat, waardoor bovengronds meer ruimte komt voor kortparkeerders. Dezen zullen vooral terecht kunnen op het Lüschenterrein.

Noordwijk, 17 december 2002

AJZ/Communicatie, tel. 071-3660451