Politie Hollands Midden
Postbus 4240 · Hollands Midden
2350 CE Leiderdorp · Bureau Communicatie
Telefoon (071) 5459800
Fax (071) 5459326
Afkomstig van: Derk van 't Spijker
Datum:
·
VRIENDELIJK ALS HET KAN, STRENG ALS HET MOET

Politie Gouwe IJssel bereidt zich voor op feestelijke jaarwisseling

De politieteams van het district Gouwe IJssel bereiden zich voor op de viering van oud en nieuw. Samen met gemeenten, brandweerkorpsen en maatschappelijke organisaties nemen de teams maatregelen die bijdragen aan een veilige en feestelijke jaarwisseling zonder ernstige ordeverstoringen of ongevallen.

Bij oud en nieuw hoort vuurwerk. Afsteken van vuurwerk is echter uitsluitend toegestaan tussen oudjaarsdag 10:00 uur en nieuwjaarsdag 02:00 uur. De politieteams zien er zoveel mogelijk op toe dat het afsteken van vuurwerk tot deze periode beperkt blijft. Wie buiten de toegestane periode vuurwerk afsteekt, loopt risico te worden aangehouden. Aangehouden minderjarigen worden aangemeld bij het Bureau Halt voor een alternatieve straf. Andere overtreders (ouder dan 18 jaar) krijgen een boete van minimaal ¤ 52.

Controle opslag en verkoop
Aan de opslag en het afsteken van vuurwerk kleven risico's. In de aanloop naar oud en nieuw zullen politieteams daarom samen met gemeente-ambtenaren de verkooppunten van vuurwerk controleren. De controleurs letten op de veilige opslag van het vuurwerk en op de grootte van de voorraad. Als de verkoop start zal de politie erop letten dat er geen verkoop aan minderjarigen plaatsvindt. Particulieren mogen niet meer dan tien kilo vuurwerk voorhanden hebben. Overschrijding van deze hoeveelheid kan ook een boete van ¤ 52 opleveren. Illegaal vuurwerk zal de politie laten vernietigen. Het is gevaarlijk vuurwerk met zwaardere kruitladingen of met onbetrouwbare ontstekingen.

Voorkomen ongelukken
Alleen bij normaal afsteken van toegestaan consumentenvuurwerk zijn de risico's tot een minimum beperkt. Vuurwerk dat in Nederland is toegestaan is herkenbaar aan de Nederlandse gebruiksaanwijzing. Om ongelukken te voorkomen adviseert de politie bij het afsteken van vuurwerk voldoende afstand te bewaren en weigeraars niet opnieuw aan te steken. Daarnaast vraagt de politie bij het afsteken rekening te houden met ouderen en huisdieren. Gemeenten en hulpdiensten doen een beroep op feestvierders om na het afsteken van vuurwerk de resten bijeen te vegen en op te ruimen. Dit helpt in belangrijke mate ongelukken te voorkomen met kinderen die op de ochtend van nieuwjaarsdag met restvuurwerk gaan spelen. Gemeenten spannen zich in om vuilnis, papiercontainers en brandbaar materiaal zoveel mogelijk voor de jaarwisseling op te halen. De politie vraagt bedrijven en particulieren maatregelen te nemen om vernieling van hun goederen zoveel mogelijk te voorkomen.

Contact met hulpdiensten
De ervaring leert dat de oud- en nieuwnacht een drukke nacht is voor de hulpdiensten. De hulpdiensten attenderen daarom op een juist gebruik van het alarmnummer en het landelijke politienummer. Het alarmnummer 112 is bedoeld voor spoedgevallen; wanneer er acuut hulp nodig is of wanneer er een einde moet komen aan een ernstige situatie. Bijvoorbeeld als het gaat om mishandeling, beroving, inbraak, spookrijden of een ongeluk met lichamelijk letsel.

Het nummer 0900-8844 is voor niet-spoedeisende zaken. Het kan dan nog wel om heel vervelende dingen gaan, maar er is geen acuut gevaar. Bijvoorbeeld als het gaat om overlast van harde muziek of vuurwerk, overlast door jongeren, belemmering van de doorgang van het verkeer of voor al gepleegde vernielingen. Het nummer is ook voor algemene vragen aan de politie.


Noot voor de redactie /