VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW wil initiatief nieuwe commissie corporate governance

Den Haag, 18 december 2002 - VNO-NCW wil samen met de Vereniging van Effecten Uitgevende Ondernemingen (VEUO) en het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen (NCD) het initiatief nemen voor de vorming van een nieuwe commissie op het terrein van corporate governance. Ook vertegenwoordigers van institutionele en private beleggers zijn uitgenodigd om aan dit initiatief deel te nemen. De commissie moet gaan bekijken waar bestaande aanbevelingen over corporate governance moeten worden aangepast en waar nieuwe aanbevelingen nodig zijn.

Dit zegt Jacques Schraven, voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW, vandaag in een reactie op de evaluatie van de naleving van de 40 aanbevelingen van de Commissie Peters over corporate governance, die vanochtend werd gepresenteerd. Deze evaluatie is uitgevoerd door de Nederlandse Corporate Governance Stichting en is de tweede sinds de aanbevelingen uit 1997.

Uit dit rapport blijkt dat voor een groot gedeelte van de aanbevelingen er wetgeving is gekomen of op komst is. Wetgeving waar het bedrijfsleven zich goed in kan vinden en soms zelf initiatiefnemer is geweest. Zoals bijvoorbeeld de uitbreiding van aandeelhoudersrechten, dat is gestoeld op het SER-advies over de zogenaamde structuurregeling. VNO-NCW vindt dat daarbij goed toezicht door een raad van onafhankelijke en kritische commissarissen van belang is. Zo is een Commissarissenregister tot stand gebracht, om de kwaliteit van commissarissen te waarborgen en het aantal geschikte kandidaten te vergroten en toegankelijker te maken.

Schraven zegt verder de uitspraak van Minister Hoogervorst, die vanmorgen aangaf voorstander te zijn van verdere zelfregulering door het bedrijfsleven, 'van harte toe te juichen'. 'VNO-NCW neemt die handschoen graag op'. Het initiatief voor een nieuwe commissie voor corporate governance is daartoe een belangrijke bijdrage. 'Het gaat erom dat we in een goed samenspel met alle betrokken partijen het Nederlandse systeem van corporate governance versterken waar dat nuttig en nodig is. Dat is met betrokkenheid van het bedrijfsleven ontwikkeld. Het moet verder worden ontwikkeld in een evenwichtige mix van wetgeving en zelfregulering en aansluiten bij internationale regelgeving. Gedragscodes die niet op basis van vrijwilligheid en met betrokkenheid van mensen uit het veld tot stand komen missen draagvlak. Dat draagvlak is nodig om te komen tot een nieuw evenwicht tussen transparantie en ondernemerschap. Alleen dat leidt naar het noodzakelijke herstel van vertrouwen in het functioneren van de kapitaalmarkt', zo zegt Schraven.


---

--
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 (anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588 of Wytze Russchen 06 557 61 908)

18 dec 02 10:59