Gemeente Utrecht

Aan de media,

Bijgaand treft u een brief aan van burgemeester Brouwer aan de gemeenteraad met tussentijdse informatie over de brandveiligheidscontroles in de horeca en grootwinkelbedrijven.

Aan de raad

Onderwerp: brandveiligheidscontroles feestdagen

Utrecht, 17 december 2002.

Geachte dames en heren,

Met deze (mail)brief wil ik u namens het college een tussentijds beeld geven van het verloop van de brandveiligheidscontroles zoals die de afgelopen week door Bouwbeheer en Brandweer in horeca- en grotere winkelbedrijven zijn gehouden, en die nog deze week zullen worden voortgezet.

In de eerste week van de brandveiligheidscontroles zijn steekproefsgewijze inspecties gehouden in de volgende gebieden: Steenweg e.o., Neude, Vinkenburgstraat, een deel van de Oudegracht, Twijnstraat, Janskerkhof, de winkelgebieden van De Meern, Vleuten en Haarzuilens en de winkelcentra Overvecht en Kanaleneiland. Tevens zijn de algemene ruimten van winkelcentrum Hoog Catharijne gecontroleerd.

In die eerste week zijn 126 controles uitgevoerd, waarvan 85 in winkelpanden, inclusief de algemene ruimten (de wandelgebieden) in de winkelcentra Hoog Catharijne, Overvecht en Kanaleneiland, en 41 in horecapanden. Na de eerste controle zijn 39 panden voor een nacontrole genoteerd. Inmiddels is de situatie in alle panden akkoord bevonden.

Gebleken is, dat de in het plan van aanpak afgesproken termijn ten aanzien van het verwijderen of behandelen van niet aan de normen voldoende kerstversiering niet altijd redelijk is tegenover de ondernemer. Die termijn wordt daarom niet rigide gehanteerd; de termijn voor hercontrole is in sommige gevallen opgerekt tot de volgende dag, met name voor de grotere panden. Uiteraard wordt daarbij de mate van gevaar in ogenschouw genomen. Tot nu toe hebben zich nog geen situaties voorgedaan die hebben geleid tot bestuurlijk ingrijpen.

Het beeld dat ik in mijn eerdere mail (in reactie op de suggestie van de heer Jansen van de fractie van de SP) schetste op basis van de ervaringen van de eerste dag van controles, heeft zich bestendigd. Bij de winkeliers, die vorig jaar niet bezocht zijn, is wat meer overtuigingskracht nodig dan bij de horecaondernemers, die aan het idee van brandveiligheidscontroles in hun zaak kennelijk wat meer gewend zijn. Er werden diverse keren geblokkeerde of afgesloten nooduitgangen aangetroffen. Soms wordt de ruimte er achter als opslag gebruikt, soms geven ondernemers aan, de nooduitgang als een zwakke plek in hun pand te zien als het gaat om inbraak (of uitbraak na winkeldiefstal). Sommige belemmeringen voor een snelle aftocht zijn seizoensgebonden: in een grote winkel was een route uitgezet volgens welke het winkelend publiek de hele winkel werd doorgeleid alvorens bij de kassa en de uitgang te komen. De vrije vluchtweg werd daardoor ongeveer honderdvijftig meter lang.

De controles in de ruimten in het winkelcentrum Hoog Catharijne hebben wat publiciteit gegenereerd, terwijl de controles toch niet afweken van de inspecties elders. Ook hier waren ondernemers verrast door verzoeken van de inspecteurs versieringen te verwijderen. De ondernemers bezaten certificaten waarmee toeleveranciers wilden aantonen dat hun decoratie-producten verantwoord zijn uit brandveiligheidsoogpunt. Ook in dit geval gingen de certificaten niet uit van de norm "onbrandbaar", hetgeen voor met name plafondversiering onaanvaardbaar is. Verder zijn ook in Hoog Catharijne niet alle winkels bezocht. Het gaat immers om een steekproef, alleen in de grotere bedrijven. De verwijdering van zaken aan het plafond heeft steevast te maken met het feit dat niet aan de norm "onbrandbaar" wordt voldaan. In Hoog Catharijne heeft verwijdering verder te maken met het feit dat het complex van een sprinklerinstallatie is voorzien. De goede werking daarvan hangt mede af van een vrije val van het water, die door daaronder hangende versiering wordt belemmerd. Op plaatsen waar dat verantwoord is kan decoratie blijven hangen. Die lijn wordt consequent gehanteerd, zodat gelukkig niet alle versiering behoeft te worden verwijderd.

Ik heb de indruk dat de ondernemers in de horeca zich de lessen uit de ramp in Volendam én de aanbevelingen van de controles van vorig jaar, zeer ter harte hebben genomen. Er zijn sterke verbeteringen zichtbaar in hoeveelheid en aard van de versieringen. De ondernemers kijken niet vreemd op van de inspecties en de medewerking is goed. Er zijn nauwelijks nacontroles nodig.

De inspecties zijn nuttig en nodig. Het gaat tenslotte om ons aller veiligheid. Het college zal u begin januari 2003 de conclusies uit de controles mededelen.

Hoogachtend,
de burgemeester van Utrecht,
mr. A.H. Brouwer - Korf

Mechelien van Gaalen ,
Bestuurscommunicatie Stadhuis Utrecht.