Provincie Utrecht

Persbericht

Veehouderij Van den Hengel wint provinciale Milieuprijs 2002

13-12-2002
Op 12 december is de provinciale Milieuprijs 2002 uitgereikt door milieugedeputeerde Rombouts. Deze prijs voor het midden- en kleinbedrijf is gewonnen door Veehouderij Van den Hengel in Achterveld (gemeente Leusden). Om geen kunstmest te hoeven gebruiken, ontwikkelde de heer Van den Hengel een nieuwe composteermethode.

De provinciale Milieuprijs wordt sinds 1994 uitgereikt aan bedrijven die zich positief hebben onderscheiden op het gebied van duurzaamheid. Dat kan op verschillende vlakken zijn: afvalstoffenbeleid, mobiliteit, landbouw of interne milieuzorg. De hoofdprijs is 4500 en moet besteed worden aan nieuwe milieu-investeringen.

De winnaar, Veehouderij Van den Hengel in Achterveld (gemeente Leusden), heeft een methode ontwikkeld om geen gebruik te hoeven maken van kunstmest. Door drijfmest te combineren met bermmaaisel (reststof) ontstaat na 30 dagen en diverse vermengingen biologische compost. Deze compost draagt bij aan de kwaliteit van de bodem. De jury, die bestond uit vertegenwoordigers van de Kamer van Koophandel, GLTO en de Natuur en Milieufederatie Utrecht, was onder de indruk van de vastberadenheid waarmee de heer Van den Hengel deze innovatieve slag heeft gemaakt.

Fruitteler Oskam in Werkhoven (gemeente Bunnik) heeft de tweede prijs ter waarde van 700 gewonnen.
Hij heeft een lopende band ontwikkeld die ingezet wordt bij het plukken van fruit. Hierdoor hoeft hij minder trekkers te gebruiken (besparing van dieselolie) en wordt de hoeveelheid lawaai, stank en uitlaatgassen verminderd. De plukprestatie gaat omhoog en de werkhouding voor plukkers wordt verbeterd.
Super De Boer in Veenendaal is derde geworden ( 700). Bij deze supermarkt kunnen lege verpakkingen van melk en sap ingeleverd worden in een speciale container. Het publiek maakt massaal gebruik van de voorziening. Daarnaast levert de supermarkt alle vleesproducten op statiegeldschaaltjes ( 0,45), waardoor de hoeveelheid afval beperkt wordt. Het terugbrengpercentage is hoog: 85%.

De Natuur- en Milieuprijs 2002 voor vrijwilligersorganisaties (uitgereikt door de Natuur en Milieufederatie Utrecht en het IVN-Consulentschap) is gewonnen door Bewonersvereniging De Kersentuin in Utrecht. Meer informatie over deze prijs vindt u op www.nmu.nl.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030 258 31 51 of Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl