Provincie Utrecht

Persbericht

Financiën 32 van de 33 Utrechtse gemeenten in 2003 onder soepel toezicht

18-12-2002
In 2003 zullen 32 van de 33 Utrechtse gemeenten onder de soepele vorm van toezicht op de financiën vallen. Dit zogenaamde repressieve toezicht houdt in dat gemeenten zelfstandig kunnen besluiten als het gaat om de jaarbegroting of wijzigingen daarvan. Deze besluiten hebben niet de voorafgaande goedkeuring nodig van gedeputeerde staten (GS), omdat hun financiële positie voldoende gezond is.

Jaarlijks stellen GS in december vast onder welke vorm van financieel toezicht de Utrechtse gemeenten en gemeenschappelijke regelingen het volgende jaar zullen vallen. Onder het preventieve, strenge toezicht of onder het repressieve, soepele toezicht. De beslissing van GS gaat over de 33 Utrechtse gemeenten en de 18 zelfstandige Utrechtse gemeenschappelijke regelingen (samenwerkingsverbanden tussen gemeenten).

Baarn onder preventief toezicht
De gemeente Baarn komt in 2003 onder preventief toezicht. Concreet betekent dit, dat de Baarnse begroting en begrotingswijzigingen de goedkeuring van GS nodig hebben. Het preventieve toezicht op Baarn is het gevolg van het feit dat de (meerjaren)begroting van Baarn in geen van de onderzochte vier jaren van die begroting over een positief saldo beschikt.

Repressieve gemeenten nader belicht
De gemeenten Abcoude, De Bilt en Maarn zijn onder repressief toezicht, omdat na gevoerd overleg het vertrouwen bestaat, dat passende budgettaire invulling wordt gevonden voor de specifieke problematiek in die gemeenten. Daardoor komen ook deze drie gemeenten onder het soepele toezicht te vallen. GS vragen deze gemeenten hen in 2003 wel te informeren over de daadwerkelijk gemaakte vorderingen in die invulling.

Ook de stad Utrecht heeft zich genoodzaakt gezien via een aanzienlijke ombuigingsoperatie een oplossing te vinden voor het optredende begrotingstekort. Dit wordt onder andere veroorzaakt door het vervallen van eerder wel ingeboekte rente-inkomsten uit de opbrengst van de verkoop van haar Remu-aandelen. Raad en college hebben inmiddels een concrete ombuigingsopdracht in de organisatie uitgezet, waarbij omvang en richting van de te nemen maatregelen is aangegeven. Daarmee bestaat volgens GS voldoende uitzicht op een budgettair evenwicht en blijft Utrecht onder het soepele toezicht.

Gemeenschappelijke regelingen
Van de achttien Utrechtse intergemeentelijke samenwerkingsverbanden worden er zeven onder preventief toezicht geplaatst. Bij niet één was het de financiële positie die daartoe aanleiding gaf. In alle gevallen was de oorzaak dat de wettelijke rapportagetermijnen overschreden werden. Termijn-overschrijding kan een symptoom zijn voor het onvoldoende op orde hebben van de planning- en controlcyclus.

Vermeldens-waard is de positieve ontwikkeling bij het sociale werkvoorzieningschap Werkbedrijf IW4 uit Veenendaal, dat na 3 jaar preventief toezicht in 2003 onder het soepele toezicht wordt gelaten. Het in 2002 al ingeslagen financiële verbetertraject is de reden daarvoor.

Meer informatie: Sari Klatter, telefoon 030 258 2042 of Sari.Klatter@provincie-utrecht.nl