Nieuwsbericht

woensdag 18 december 2002, 15.15 uur

REGIONAAL

Jaarverslag klachten politie Noord-Holland Noord Alkmaar, dinsdag 17 december 2002.

Onlangs is het jaarverslag klachten 2001 van de politie Noord-Holland Noord van de persen gerold. In het verslag worden de 127 schriftelijke klachten die tegen het politieoptreden zijn ingediend behandeld. Jaarlijks vinden er honderdduizenden contacten plaats tussen politiemedewerkers en burgers, hiervan verloopt het merendeel probleemloos en naar tevredenheid van de inwoners. Maar in sommige gevallen is de burger niet tevreden en besluit hij een klacht in te dienen. Het beleid van de politie Noord-Holland Noord is binnengekomen klachten zorgvuldig te behandelen, te onderzoeken en te leren van de resultaten. Zodat het uiteindelijk leidt tot verbetering van het kwaliteitsniveau.

In 1998 en 1999 zijn respectievelijk 122 en 121 geregistreerde klachten binnengekomen. In 2000 waren dit er echter 141. In 2001 is het aantal klachten gedaald naar 127. We zien vooral een daling van klachten ten opzichte van 2000, betreffende 'optreden n.a.v. aangiften/meldingen' (twaalf klachten minder) en betreffende 'verkeer' (acht klachten minder). Daarentegen zijn er in 2001 zeven klachten meer ingediend die vallen onder 'bejegening'. De meeste klachten (92) hadden evenals voorgaande jaren, betrekking op gedragingen, oftewel de houding en het gedrag van politiemedewerkers tegenover burgers. Dit varieert van een gebrekkige informatievoorziening, te weinig service verlenen tot onbeleefd of intimiderend gedrag.

Het jaarverslag klachten ligt voor inwoners ter inzage op de politiebureaus en de gemeentehuizen in onze regio.

NOORD-KENNEMERLAND

Vrouw van tas beroofd
Alkmaar, dinsdag 17 december 2002.
Dinsdag heeft een 19-jarige vrouw uit Alkmaar aangifte gedaan van een tasjesroof. Deze vond plaats op zaterdagmorgen 14 december tussen 06.00 en 06.10 uur. Het slachtoffer stond op de Stationsweg te wachten op vervoer toen zij werd aangesproken door een negroïde man van tussen de 20 en 28 jaar. De man vroeg het slachtoffer om een sigaret. Vervolgens rukte hij de tas van de schouder van het slachtoffer en rende weg. Even verderop gooide hij de tas weg nadat hij daar eerst een portemonnee uit had gehaald. De dader droeg een zwarte jas en zwarte broek. Op zijn hoofd droeg hij een muts, eveneens zwart gekleurd.

Snelheidscontroles
Alkmaar, dinsdag 17 december 2002.
Dinsdagavond tussen 20.20 en 22.00 uur werd een snelheidscontrole gehouden op de Vondelstraat waarbij het volgende werd geconstateerd. Maximumsnelheid ter plaatse: 50 km/u
Aantal passanten: 348
Aantal overtredingen: 33
Hoogst gemeten snelheid: 71 km/u.

Dinsdagavond zagen surveillerende agenten een 25-jarige man uit Alkmaar met zijn auto rijden over de Huiswaarderweg. De man wekte de aandacht van de agenten omdat hij met zeer hoge snelheid reed. Een werd een snelheid geklokt van 131 km/u waar een maximumsnelheid geldt van 70 km/u. Gezien deze snelheid werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Heerhugowaard.
Dinsdagmiddag tussen 16.00 en 17.50 uur werd een snelheidscontrole gehouden op de Marconistraat waarbij het volgende werd geconstateerd. Maximumsnelheid ter plaatse: 50 km/u
Aantal passanten: 758
Aantal overtredingen: 134
Hoogst gemeten snelheid: 89 km/u.

Zuid Scharwoude
Dinsdagavond tussen 16.45 en 20.00 uur werd een snelheidscontrole gehouden op de Schagerweg waarbij het volgende werd geconstateerd. Maximumsnelheid ter plaatse: 100 km/u
Aantal passanten: 970
Aantal overtredingen: 116
Hoogst gemeten snelheid: onbekend

Man aangehouden na het plegen van mishandeling en vernieling Alkmaar, woensdag 18 december 2002.
Vannacht werd een 25-jarige Alkmaarder aangehouden in een horecabedrijf aan de Kooltuin. De man had kort daarvoor een medewerker van het bedrijf bedreigd en mishandeld door hem een klap in het gezicht te geven. Toen de verdachte vervolgens werd gezegd dat hij de zaak moest verlaten pakte hij een stoel en vernielde daarmee een raam. Door personeel van het bedrijf is de man overgedragen aan de politie. Hij is voor onderzoek ingesloten.

Rijden onder invloed van alcohol
Zuid-Scharwoude, woensdag 18 december 2002.
In de nacht van dinsdag op woensdag werd een 18-jarige jongen uit Zuid Scharwoude aangehouden op de Prinsengracht. Hij reed daar als bestuurder van een personenauto. Bij controle bleek dat hij alcohol had gedronken. Hij blies 300 ug/l. Dat is ruim boven de maximum toegestane hoeveelheid van 220 ug/l. Daarnaast bleek hij niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs.

Monitoren en computer gestolen.
Alkmaar, woensdag 18 december 2002.
In de nacht van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een school aan de Bergerweg. Men kwam in het gebouw door het vernielen van een raam van een van de lokalen. Vanuit de school werden 4 monitoren en een computer ontvreemd.

NOORDKOP

Snelheidsduivel raakt rijbewijs kwijt.
Middenmeer, dinsdag 17 december 2002.
Dinsdagmiddag zagen surveillerende agenten een 31-jarige man uit Den Helder met zijn auto rijden over de Zuiderzeeweg. Door de hoge snelheid waarmee de man reed wekte hij de aandacht van de agenten. Er werd een snelheid gemeten van 147 km/u op een weggedeelte waar een maximumsnelheid van 80 km/u geldt. Gezien de hoogte van snelheid waarmee de verdacht reed werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Snelheidscontroles
Den Helder, dinsdag 17 december 2002.
Dinsdag werden op een groot aantal plaatsen in de Noordkop snelheidscontroles gehouden. De controles vonden plaats binnen (50 km/u) en buiten (80 km/u) de bebouwde kom en er werd het volgende geconstateerd.
Maximumsnelheid ter plaatse: 50 km/u / 80 km/u
Aantal passanten: 836 / 3660
Aantal overtredingen: 64 / 161
Hoogst gemeten snelheid: 88 / 123 km/u.

Geld gestolen uit kantoor
Den Helder, woensdag 18 december 2002.
Vandaag heeft de eigenaar van een kantoorpand aan het Nieuwe Diep aangifte gedaan van diefstal van geld uit zijn bedrijf. De diefstal moet hebben plaatsgevonden tussen vorige week dinsdag en afgelopen maandagmiddag. Toen ontdekte de aangever dat een geldkistje uit een bureaulade was verdwenen. Het is niet bekend hoeveel geld er is verdwenen. Ook kon niet worden vastgesteld op welke wijze het geldkistje is verdwenen.

WESTFRIESLAND

Aanhoudingen bij woninginbraak
Stede Broec, woensdag 18 december 2002
De politie van Stede Broec heeft eind november twee mannen aangehouden die verdacht werden van een woninginbraak begin augustus aan de Schouwwagen in Grootebroek. De twee mannen, een 20-jarige inwoner van Stede Broec en een 20-jarige inwoner van Enkhuizen, hebben bekend. Tijdens het onderzoek bekenden de mannen tevens de diefstal van een aantal mobiele telefoons en een bromfiets in de laatste maanden.

Aanhoudingen bij vernielingen
Stede Broec, woensdag 18 december 2002.
Eind november en begin december zijn drie jongens aangehouden die op zondag 24 november een ruit van een huis hadden ingegooid aan Op Den Hoef in Grootebroek. Een 16-jarige inwoner van Enkhuizen is op heterdaad betrapt en aangehouden, de overige twee jongens zijn enkele dagen later aangehouden. Dit waren een 16-jarige en een 17-jarige inwoner van Stede Broec. De jongens hebben bekend de ruit te hebben ingegooid en vergoeden gezamenlijk de schade.

Getuigen van ernstig ongeval gezocht
Zwaag, woensdag 18 december 2002.
Woensdagochtend is er even na 9.30 uur een ernstig ongeval gebeurd op de Stijgbeugel in Zwaag. Een 57-jarige wandelaarster uit Zwaag werd op het zebrapad aangereden door een automobilist, eveneens uit Zwaag. De automobilist werd verblind door de zon en reed zodoende de overstekende vrouw aan. De politie is op zoek naar een man op een fiets die getuige van dit ongeval was. Deze man wordt verzocht contact met de politie op te nemen. Ook andere getuigen kunnen zich tot de politie van Hoorn wenden, telefoonnummer 0900-8844. De vrouw ligt met ernstig hersenletsel in het MCA in Alkmaar.

RECTIFICATIE
Het onderstaande persbericht is gisteren gepubliceerd waarin vermeld werd dat de mishandeling in de nacht van vrijdag op zaterdag heeft plaatsgevonden, maar dat moet zaterdag op zondag zijn. Getuigen van mishandeling gezocht
De Goorn, zaterdag 14 december 2002.
In de nacht van zaterdag op zondag is een 17-jarige inwoner van Berkhout mishandeld in een horecagelegenheid in De Goorn. De jongen is even na middernacht op de fiets naar huis gegaan en rond 3.15 uur constateerde zijn familie dat hij nog niet thuis was. De familie is gaan zoeken en vond de jongen verward terug op het Westeinde in Berkhout. Hij was in elkaar geslagen en heeft een jukbeenfractuur en een hersenschudding aan de mishandeling overgehouden. De jongen is naar het Westfries Gasthuis in Hoorn overgebracht. Aangezien de jongen niets meer kan herinneren van de mishandeling, zoekt de politie getuigen die meer over het geval kunnen vertellen. De politie van Hoorn is te bereiken onder het nummer 0900-8844.

Verlichtingscontrole
Grootebroek, woensdag 18 december 2002.
Woensdagochtend is er van 7.25 uur tot 8.00 uur een fietsverlichtingscontrole geweest langs de Zesstedenweg in Grootebroek. In die periode zijn tachtig fietsers gecontroleerd waarvan er negen een bekeuring kregen wegens fietsen met ondeugdelijke verlichting.