Redactie Elsevier


---

* PERSBERICHT *

---

Vriendin prins Friso had relatie met Sacirbey

Mabel Wisse Smit, de vriendin van prins Friso had een relatie met Mohamed Sacirbey. Sacirbey wordt inmiddels gezocht door Interpol omdat hij als ambassadeur bij de VN vele honderdduizenden dollars zou hebben verduisterd.

Door

Mabel Wisse Smit (34), de vriendin van prins Friso (34), heeft een paar jaar lang een relatie gehad met Mohamed Sacirbey (45). Sacirbey was in de jaren negentig als minister van Buitenlandse Zaken en als ambassadeur bij de Verenigde Naties hét gezicht van de Bosnische moslims in het Westen. Sacirbey wordt inmiddels gezocht door Interpol omdat hij als ambassadeur bij de VN vele honderdduizenden dollars zou hebben verduisterd.

Dat onthult het weekblad Elsevier in het kerstnummer dat verschijnt op woensdag 18 december. Elsevier beschikt over diverse bronnen die de relatie tussen de twee bevestigen, waaronder het Srebrenica-rapport van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie dat eerder dit jaar verscheen. Daarin staat letterlijk: 'Bij het Nederlandse standpunt (over Srebrenica, red.) speelde wellicht ook het nauwe contact met Mohamed Sacirbey mee. Sacirbey en zijn toenmalige vriendin Mabel Wisse Smit zijn de enigen die door ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken werden aangewezen als personen buiten het Nederlandse politieke en ambtelijke circuit die invloed op het beleid uitoefenden.'

Mocht kroonprins Willem-Alexander geen koning worden, dan neemt zijn broer Friso diens plaats in.

In hetzelfde kerstnummer van Elsevier zinspeelt premier Jan Peter Balkenende (CDA) in een interview voorzichtig op een naderend koningschap van Willem-Alexander, waardoor de 'vernieuwing van de monarchie' gestalte zou kunnen krijgen.

Balkenende antwoordt op de vraag of de vernieuwing van de monarchie nog speelt: 'Prins Willem-Alexander bereidt zich voor op het koningschap. Prinses Máxima is bezig om haar plaats te vinden in de samenleving. (...) Over koningin Beatrix heb ik altijd gezegd dat er sprake is van intelligent koningschap. Twee jonge mensen zullen dat natuurlijk op hun eigen manier invullen, ook dat is vernieuwing.'



Redactie Elsevier