Provincie Utrecht

Persbericht

Statengriffie maart 2003 van start

18-12-2002
De nieuw te vormen Statengriffie wordt een kleine, compacte organisatie eenheid van zeven formatieplaatsen, onder leiding van een Statengriffier. Het is de bedoeling dat deze griffie nieuwe stijl eind maart 2003 van start kan gaan. De werving van de griffier is al begonnen.

Het wetsvoorstel Dualisering Provinciebestuur voorziet in een nieuwe verdeling van taken en bevoegdheden binnen het provinciebestuur. Als de Eerste Kamer binnenkort akkoord gaat met het voorstel, wordt de nieuwe wet per 12 maart 2003 van kracht. Vanaf dat moment zijn de bestuurlijke taken voor gedeputeerde staten en zullen provinciale staten zich vooral bezighouden met het stellen van kaders voor en het controleren van gedeputeerde staten. Provinciale staten krijgen daarmee meer tijd voor het leggen van contacten met burgers en met maatschappelijke organisaties; zij kunnen dan vooral functioneren als volksvertegenwoordiging.

In april van dit jaar kozen provinciale staten al voor een statengriffie van beperkte omvang. De leiding komt in handen van de statengriffier (de huidige griffier wordt de nieuwe algemeen directeur voor de gehele ambtelijke organisatie, die onder bestuurlijke verantwoordelijkheid van gedeputeerde staten staat). Daarnaast komen er twee adjunct-griffiers die namens de griffier verantwoordelijk worden voor de ondersteuning van de statencommissies, en twee commissiesecretarissen voor de secretariële ondersteuning van de commissies. Verder komt er een medewerker statenwerk, een halftime communicatieadviseur en een halftime managementassistente.

Gedeputeerde staten gaan er van uit dat het grootste deel van de formatie beschikbaar komt door een herschikking binnen de huidige provinciale organisatie.

Meer informatie: Marjolein Copier, telefoon 030 258 2460 of Marjolein.Copier@provincie-utrecht.nl