Gemeente Alkmaar


Legionella aangetroffen in zwembad de Hout

Alkmaar, 18 december 2002

Gisteren werd in zwembad de Hout tijdens de regulier controle legionella geconstateerd. De legionella werd in de leidingen van de doucheruimte aangetroffen en het betreft een milde soort. Op advies van de GGD is besloten om de doucheruimte tijdelijk buiten gebruik te stellen en passende maatregelen te treffen om de bacterie te verwijderen. Alle gebruikersgroepen van het zwembad zijn hierover geïnformeerd. Het zwembadwater is niet besmet en kan zonder risico gebruikt worden. Het zwembad blijft gewoon open voor gebruik, alleen van de doucheruimte kan geen gebruik gemaakt worden. Momenteel is er een verder onderzoek gaande. De uitslag hiervan is vrijdag bekend.

Legionella van het laagste soort
De legionella die in de leidingen van de doucheruimte is aangetroffen is een legionella van het laagste soort. Dit houdt in dat het een milde vorm is en eventueel ziekte kan veroorzaken. De ziekte lijkt op een griep, namelijk koorts, hoofdpijn en in het ergste geval longontsteking. Alle scholen die vanaf 5 december in de Hout hebben gezwommen, zijn ingelicht over de aangetroffen bacterie. Ook voor alle overige mensen geldt dat, als ze in aanraking zijn geweest met de bacterie eventueel ziek kunnen worden. Degene die in de Hout is geweest en bovenstaande verschijnselen heeft, wordt aangeraden naar de huisarts te gaan. De bacterie is goed met een antibioticakuur te bestrijden.

Controles
De gemeente laat regelmatig de waterleidingen van sportaccommodaties in Alkmaar controleren door Centrilab op. Zo ook in zwembad de Hout. Bovendien wordt iedere week het systeem doorgespoeld. Deze voorgeschreven methode is normaal gesproken afdoende om legionella te bestrijden