NIPO

20 december 2002

Nederlanders massaal op vakantie in 2002

In de periode van 1 oktober 2001 tot en met 30 september 2002 is ruim 81 procent van de Nederlanders één of meer keer op vakantie geweest. Dit zijn 12,3 miljoen mensen. Zij hebben in totaal 35,5 miljoen korte en lange vakanties doorgebracht. De vakantieganger ging gemiddeld 2,9 keer voor vakantie van huis. Ruim de helft van alle vakanties is in Nederland doorgebracht.

Dit blijkt uit de eerste resultaten van het
ContinuVakantieOnderzoek (CVO). Het CVO is een gezamenlijk project van Toerisme Recreatie Nederland (TRN), het NIPO, het Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme (NRIT).

Bestemmingen binnen Europa favoriet
In het vakantiejaar 2002 zijn door Nederlanders 16,8 miljoen korte en lange vakanties in het buitenland doorgebracht. Evenals in voorgaande jaren was Frankrijk onbetwist vakantieland nummer één. Door Nederlanders zijn in dit land ruim 3,3 miljoen vakanties doorgebracht. Met een aandeel van twintig procent laat Frankrijk de bestemmingen Duitsland (15%) en België (13%) duidelijk achter zich. In deze buurlanden worden relatief veel korte vakanties doorgebracht. Dit geldt ook voor Groot-Brittannië, met een aandeel van vijf procent.

Van de landen rond de Middellandse Zee is Spanje, met een aandeel van tien procent van het totale aantal buitenlandse vakanties, veruit het meest bezocht. Daarnaast zijn er door de Nederlanders veel vakanties doorgebracht in Italië (5%), Turkije (4%) en Griekenland (3%). Voor het eerst trok Turkije meer Nederlandse vakantiegangers dan Griekenland.

De Alpenlanden zijn het hele jaar door in trek. Met ruim 1 miljoen vakanties is Oostenrijk (6%) niet alleen bij de wintersporter, maar ook bij veel andere vakantiegangers geliefd. Dit geldt ook voor Zwitserland, met een aandeel van drie procent.

Het afgelopen jaar bleef het aantal vakanties naar landen buiten Europa beperkt tot bijna 1 miljoen.

Naar bosrijke gebieden en de Noordzeekust
Nederlanders hebben in het afgelopen vakantiejaar 18,7 miljoen korte en lange vakanties in eigen land doorgebracht. Bij drie van de vijf vakanties trok men naar een bosrijke omgeving. Evenals in voorgaande jaren was de Veluwe daarbij favoriet. Ook de bos- en heidegebieden in Drenthe, Noord-Brabant en Limburg werden veel bezocht. Bijna éévijfde van de binnenlandse vakanties is aan zee doorgebracht. Het afgelopen jaar zochten 3,4 miljoen Nederlandse vakantiegangers vertier in de badplaatsen aan de Noordzeekust of op de Waddeneilanden. In de watersportgebieden zijn ruim 2,5 miljoen vakanties doorgebracht.


---

1 | Belangrijkste buitenlandse bestemmingen, 1 oktober 2001
- 30 september 2002


---

Bestemmingen Aandeel Aantal
vakanties
% * 1.000
1. Frankrijk 20 3.320
2. Duitsland 15 2.490
3. België 13 2.170
4. Spanje 10 1.720
5. Oostenrijk 6 1.050
6. Italië 5 810
7. Groot-Brittannieë 5 800
8. Turkije 4 620
9. Griekenland 3 560
10. Zwitserland 3 430
Overige bestemmingen:
binnen Europa 11 1.790
buiten Europa 6 990
Totaal 100 16.760

Bron: ContinuVakantieOnderzoek, 2002


---

Technische toelichting
Vanaf 2002 werken TRN, het NRIT en het NIPO samen in één groot ContinuVakantieOnderzoek (CVO). Doordat de steekproef bijna is verdubbeld, is de betrouwbaarheid van de uitkomsten toegenomen. Vergelijking met voorgaande jaren is in veel gevallen echter niet goed mogelijk als gevolg van een trendbreuk. Deze is onder meer veroorzaakt door een gewijzigde vraagstelling en een verruiming van de vakantiedefinitie. Daarnaast is ten opzichte van het "oude" CVO de begindatum van het vakantiejaar twee maanden naar voren geschoven. Het onderzoeksjaar 2002 begon daardoor op 1 oktober 2001.

Bij het vernieuwde CVO wordt onder een vakantie verstaan: een verblijf buiten de eigen woning voor ontspanning of plezier met ten minste één overnachting. Het gaat daarbij zowel om binnen- als buitenlandse vakanties. Ook het logeren bij familie, vrienden of kennissen in het buitenland valt onder het begrip vakantie. Een verblijf bij familie, vrienden of kennissen in Nederland telt echter niet mee, tenzij de bewoners de hele tijd of de meeste dagen afwezig waren.

Op het internet vindt u informatie over het
ContinuVakantieOnderzoek op de website
www.continuvakantieonderzoek.nl.

Wilt u op de hoogte blijven van andere gratis publicaties in de toekomst, dan kunt u zich abonneren op onze
attenderingsservice.

Printvriendelijke versie