Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 20-12-2002
Persbericht regionaal, 09.00 uur

Bende woninginbrekers aangehouden

Naar aanleiding van een woninginbraak gepleegd in mei 2002 in De Meern waarbij oa. een personenauto werd weggenomen begon het woninginbrakenteam van de politieregio Utrecht, district Marco Polo een onderzoek. In november konden 8 mannen worden aangehouden.

De politie startte een onderzoek naar deze inbraak en kwam erachter dat deze inbraak vermoedelijk was gepleegd door een groep landelijk opererende inbrekers. Na onderzoek kon in november een groep van 8 mannen worden aangehouden. Het betreft hier drie verdachten in de leeftijd van 25 tot 35 jaar afkomstig uit voormalig Joegoslavië. Deze mannen verblijven illegaal in Nederland. De vermoedelijke helers zijn mannen in de leeftijd van 22 tot 50 jaar afkomstig uit Veen, IJmuiden, Oisterwijk en Castricum. Na verhoor van deze mannen kreeg de politie meer zicht op de criminele organisatie en hieruit bleek dat het de woninginbrekers vooral te doen was om de veelal dure auto`s die bij de woning stonden.

De inbraken werden over het algemeen gepleegd in de nachtelijke uren. Men ging direct op zoek naar de autosleutels en vervolgens werd de dure auto van de oprit afgereden. Zo werden meestal 1, maar soms ook 2 of 3 auto`s weggenomen. Op deze wijze werden ongeveer 65 woninginbraken gepleegd waarbij ongeveer 70 auto`s (type BMW X5, Jaguar, Mercedes ML, Porsche, Landrover en Jeep) zijn weggenomen. De schade die door deze werkwijze is toegebracht, bedraagt enkele miljoenen Euro`s.

De auto`s werden vrijwel direct afgeleverd bij de helers, die de auto`s binnen een week een nieuwe identiteit gaven (omkatten). Bij de auto`s werden valse kentekenplaten gemonteerd met bijbehorende valse autopapieren. De politie kon tijdens het onderzoek drie auto`s in het buitenland onderscheppen en wel in Spanje, Italie en Duitsland.

Bij in totaal 13 bedrijven en woningen in Nederland en België zoekingen zijn, deels door de Rechter Commissaris gedaan.Tevens werd een grote hoeveelheid valse blanco kentekenbewijzen, groene kaarten en kentekenplaten aangetroffen. In een woning werd een computer aangetroffen waarmee de valse kentekenbewijzen konden worden aangemaakt. Bij de zoekingen werden een groot aantal goederen aangetroffen die afkomstig bleken uit de gestolen auto`s/woningen.

De mannen zitten op dit moment nog steeds in voorlopige hechtenis vast en de politie zet het onderzoek voort.