SECURICOR

Veiligheidsplannen binnen de gemeenten in opmars

6)'Het nieuwe kabinet stelt dat elke gemeente een veiligheidsplan moet hebben. Slechts 60 procent van de gemeenten heeft momenteel zo'n plan. De overige gemeenten zijn in de afrondingsfase. Het hebben van een plan alleen is overigens niet genoeg. Een goed plan maakt de gemeente zelf niet veiliger. Doen is belangrijker. Door preventieprogramma's op scholen bijvoorbeeld. Met een gedegen plan kan de gemeente zich meten met andere gemeenten. Wat op den duur samenwerking en uitwisseling stimuleert.' Aan het woord is de heer drs. J.H. Eigeman, plaatsvervangend directeur Bestuurlijke en Juridische Zaken van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Veiligheidsbeleid staat hoog op de politieke agenda. Met de verkiezingen in zicht vormt dit thema een punt van discussie tussen de verschillende politieke partijen. Maar hoe zit het met het veiligheidsbeleid op gemeentelijk niveau? Heeft ook hier het thema veiligheid hoge prioriteit? Welke maatregelen worden er binnen de verschillende gemeenten genomen. Op welk vlak ligt de nadruk op het gebied van veiligheid? Die vragen worden beantwoord in het magazine Securicor Sensor.

Bij de gemeente Leeuwarden ligt de nadruk vooral op jongeren. Burgemeester De Boer in een interview: 'We hebben het thema jeugd en veiligheid apart benoemd omdat de onruststokers voornamelijk jongeren zijn. Zij bezorgen de inwoners van Leeuwarden overlast door openbaar softdrugsgebruik en harde muziek in openbare ruimtes. Het jongerenbeleid is gebaseerd op een tweeledige aanpak. Het preventief beleid dat ervoor moet zorgen dat jongeren weten waar de grenzen van het toelaatbare liggen en het repressieve beleid op grond waarvan voortvarend maatregelen worden genomen als de grens toch wordt overschreden.'

Verder vindt u in Securicor Sensor bijdragen van Burgemeester Van der Velden van Bergen Zoom en Burgemeester Stekelenburg van Tilburg. In de rubriek 'De Praktijk' spreken we met parkeerbeheerder Frans Holkamp en er is aandacht voor de Hein Roethofprijs 2002.

De directie van Securicor is van mening dat de rol van particuliere beveiligingsorganisaties beter moet worden vastgelegd in gemeentelijke veiligheidsplannen. Hoewel in de praktijk de samenwerking goed verloopt is hiervan in de veiligheidsplannen niets van terug te vinden: 'De beveiligingsbranche zet zich in voor de vastlegging van een constructieve samenwerking tussen gemeente, politie, brandweer en beveiligingsorganisaties. Securicor voelt zich medeverantwoordelijk voor een veilige samenleving.'

Securicor Sensor is een kwartaaluitgave van Securicor. Het is een relatiemagazine over beveiliging en criminaliteitspreventie in het algemeen en particuliere beveiliging in het bijzonder. Het blad heeft een oplage van circa 13.000 exemplaren. Dit nummer staat in het teken van veiligheidsbeleid op gemeentelijk niveau.

Amsterdam, 20 december 2002