Gemeente Bellingwedde



---

MEDEDELINGEN VAN DE GEMEENTE
---

Publicatie in het Streekblad op 18 december 2002

Bouwverordening

Bouwen en wonen

Carbidschieten rondom de jaarwisseling

Eenmalige uitkering

Grunniger Schriefwedstried

Kalender grijs/groen afvalcontainers

Problemen legen afval-containers

Monumentenzorg

Routewijziging Afvalophaaldienst
tijdens de feestdagen

Sluiting Gemeentehuis/Gemeentewerf

Geboorte, overlijden en reisdocumenten
tijdens de feestdagen

Vuurwerk

Wijzigingen gemeentegids

BOUWVERORDENING

Burgemeester en wethouders van de gemeente Bellingwedde maken bekend dat de raad der gemeente Bellingwedde in zijn besluitvormende vergadering van 12 december 2002 de gemeentelijke bouwverordening heeft gewijzigd. De wijzigingen betreffen aanpassingen die nodig zijn met betrekking tot de Woningwet en het Bouwbesluit die in werking treden per 1 januari 2003. U kunt een verzoek indienen om een referendum te houden over het besluit van de gemeenteraad om de bouwverordening te wijzigen. Het verzoek moet worden ingediend binnen een termijn van drie weken na bekendmaking. De vastgestelde bouwverordening treedt op 1 januari 2003 in werking. De gewijzigde bouwverordening ligt voor een ieder kosteloos ter inzage op de gemeentesecretarie, Hoofdweg 2 te Wedde.


BOUWEN EN WONEN

Bouwaanvragen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Bellingwedde maken bekend dat tussen 29 november 2002 en 13 december 2002 de volgende bouw-, sloopaanvragen, meldingen en aanvragen voor een gebruiksvergunning bij de gemeente zijn binnengekomen:

Aanvragen bouwvergunningen:

* Bellingwolde, Koloniesweg 7, voor het veranderen/vergroten van een woning.

* Bellingwolde, Rhederweg 1, voor het vergroten van een woning.
* Blijham, Hoofdweg 208, voor het wijzigen van een afgegeven bouwvergunning.

* Blijham, Zandstroom A11, voor het vergroten van een woning.
* Blijham, Tweekarspelenweg 12, voor het geheel vernieuwen van een woning.

* Vriescheloo, Industrieweg 10, voor het oprichten van een woning met garage.

* Wedde, Wedderhöfte 38, voor het oprichten van een woning met garage.

* Wedde, Lageweg 68, voor het oprichten van een carport/kantoor en het vernieuwen van een stookhok/berging.

Melding sloop/bouwvoornemen:

* Bellingwolde, Kanaaldijk Westzijde 1A, voor het slopen van een asbestdak van een fietsenstalling.

Aanvragen sloopvergunningen:

* Wedde, Lageweg 68, voor het slopen van 5 bijgebouwen.
De aanvragen worden gepubliceerd om belanghebbenden vroegtijdig op de hoogte te stellen. Het inzien van de plannen c.q. het inbrengen van bezwaren/bedenkingen is op dit moment niet mogelijk.

Afgegeven beschikkingen

Burgemeester en wethouders van de Gemeente Bellingwedde maken bekend dat de volgende beschikkingen zijn afgegeven:

Op 10-12-2002:

* Bellingwolde, Kanaaldijk Westzijde 1A, voor het oprichten van een opslagloods.

* Bellingwolde, Leidijksweg 31, voor het vergroten van een berging.
* Bellingwolde, Hoofdweg 60, voor het oprichten van een carport.
* Wedde, Oerdeweg 58, wijziging bouwvergunning voor het oprichten van een vleeskuikenstal.

Tegen deze beschikkingen kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht binnen 6 weken na de hierboven genoemde afgifte/verzenddatum van de beschikking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Bellingwedde, Postbus 18, 9698 ZG te Wedde. Daarnaast kan om een voorlopige voorziening (bijv. schorsing) worden verzocht bij de president van de arrondissementsrechtbank, Postbus 781, 9700 AT te Groningen.

CARBIDSCHIETEN RONDOM DE JAARWISSELING

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de raad in zijn vergadering van 7 november 2002 heeft besloten tot wijziging van de APV met betrekking tot de traditie van carbidschieten rondom de jaarwisseling. Aangezien deze traditie niet zonder risico's is, heeft de raad het van belang geacht de noodzakelijke wijzigingen aan te brengen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De wijzigingen zijn via de website op te vragen en liggen ook kosteloos ter inzage op het gemeentehuis te Wedde. Voor vragen kunt u terecht bij mw J. Janiszyn, afdeling BAZ, tel. 0597-537126.

GEMEENTE BELLINGWEDDE EENMALIGE UITKERING 2002

Het gemeentebestuur van de gemeente Bellingwedde heeft besloten om voor het jaar 2002 een eenmalige uitkering (eindejaarsuitkering) te verstrekken aan de inwoners van de gemeente Bellingwedde die gedurende de afgelopen drie jaar beschikken over een minimum inkomen.

Wie komen hiervoor in aanmerking:

De alleenstaanden , eenoudergezinnen en gehuwden/samenwonenden die de Nederlandse nationaliteit bezitten en ingeschreven staan in het bevolkingsregister van de gemeente Bellingwedde of de Nederlandse nationaliteit niet bezitten maar tot permanente vestiging in Nederland zijn toegelaten door het bevoegde gezag hetgeen blijkt uit een registratie in het bevolkingsregister van de gemeente Bellingwedde.

Geen recht hebben:

De bewoners van het Asielzoekerscentrum (AZC) alsmede studenten die uit uitkering ontvangen in het kader van de Wet Studiefinanciering of Wet Tegemoetkoming studiekosten komen niet in aanmerking voor een eenmalige uitkering.

Inkomensgrens:

De uitkering zal worden verstrekt aan huishoudens die in de peilmaand november 2002 een netto inkomen hebben ontvangen welke niet hoger bedraagt van 110% van de toepasselijke bijstandsnorm. Dit betekend dat het totale inkomen per maand, exclusief vakantietoelage, niet hoger mag zijn dan;

jonger dan 65 jaar ouder dan 65 jaar

* Alleenstaanden

¤ 816,00 ¤ 864,00

* Eenoudegezinnen

¤ 1049,00 ¤ 1097,00

* gehuwden/samenwonende

¤ 1166,00 ¤ 1230,00

Vermogen:

Indien uw vermogen meer bedraagt dan onderstaande normen hebt u geen recht op de eindejaarsuitkering.

Voor een alleenstaande ¤ 4820,00
Voor een alleenstaande ouder of echtpaar ¤ 9640,00

Hoogte van de eenmalige uitkering:

* ¤83,00 voor een alleenstaande

* ¤107,00 voor een alleenstaande ouder

* ¤130,00 voor een echtpaar/samenwonenden
* ¤24,00 voor een ten laste komend kind

Cliënten van de afdeling Samenlevingszaken:

Aan personen die gedurende 3 jaar een minimum inkomen hebben ontvangen en over de maand november 2002 een periodieke uitkering ontvangen ter voorziening in de kosten van levensonderhoud, zal de eenmalige uitkering automatisch uitbetaald worden. Zij zullen een brief hiervan ontvangen en hoeven zelf niets te doen.

Aanvragen:

Alle andere huishoudens moeten de eenmalige uitkering zelf aanvragen. Dit geldt eveneens voor huishoudens die op een andere manier bekend zijn bij de afdeling Samenlevingszaken van de Gemeente Bellingwedde (bijv. participatiefonds).

Het aanvragen kan door het aanvraagformulier, volledig ingevuld, met bijgevoegde bewijsstukken en ondertekend aan de Gemeente Bellingwedde, afd. Samenlevingszaken, Postbus 18, 9698 ZG Wedde worden gestuurd of af te geven bij de afdeling Samenlevingszaken.

Aanvragen ingediend na 1 februari 2002 worden niet meer in behandeling genomen.

Informatie:

Voor nadere inlichtingen kunt u telefonisch contact opnemen met de gemeente (telefoon 0597-537100).

download hier het aanvraagformulier (word 97 document)

GRUNNIGER SCHRIEFWEDSTRIED

Het ligt in de bedoeling om in 2003 opnieuw voor de inwoners een Grunneger Schrief-wedstried te organiseren. Als u een beetje in het Gronings kunt schrijven, een leuk verhaal, lied of gedicht, dan zouden wij het zeer op prijs stellen deze van u te ontvangen en wel vóór 3 maart 2003. U kunt uw inzending opsturen naar: Gemeente Bellingwedde, T.a.v. mw J. Mastenbroek, Afdeling Samenlevingszaken, Postbus 18, 9698 ZG Wedde. Zet u in de linkerbovenhoek van de enveloppe: 'Grunneger Schriefwedstried'. Ook kunt u uw inzending per e-mail sturen aan j.mastenbroek@bellingwedde.nl. Zet u dan in de onderwerpsbalk: Grunniger Schriefwedstried 2003 + uw eigen naam.

De binnengekomen werken zullen inhoudelijk worden beoordeeld door een deskundige jury en de winnaar/winnares krijgt uiteraard een mooie prijs. Schroomt u niet om mee te doen! Afgezien van het feit dat meedoen gewoon heel leuk is, blijven zo immers ook de verhalen van Oost-Groningen bewaard. Alle winnende verhalen, liederen en gedichten worden gebundeld in een speciaal nummer van Dicht-Erbij, het gemeentelijk informatieblad.

De regels zijn eenvoudig, namelijk:

* De keuze van het onderwerp is vrij;

* Er wordt niet te streng naar de spelling gekeken;
* De lengte van de inzending:
geschreven: maximaal 3xA4
getypt: maximaal 2x A4;

* per persoon één inzending (óf verhaal óf gedicht);
* Er zijn twee leeftijdscategorieën:
categorie tot 18 jaar
categorie 18 jaar en ouder;

* De wedstrijd staat open voor alle ingezetenen c.q. oud-ingezetenen.

Vergeet niet bij uw inzending uw naam, adres, woonplaats en leeftijd te vermelden, zeker ook als u uw inzending via e-mail verstuurd. Wij wensen u veel succes! De prijsuitreiking vindt plaats op 26 maart 2003 om 16.00 uur. De plaats van de prijsuitreiking wordt nog nader bekend gemaakt.

KALENDER GRIJS/GROEN AFVALCONTAINERS

In verband met het uitkomen van de nieuwe gemeentegids aan het eind van januari, treft u hieronder alvast het overzicht voor het ophalen van de afvalcontainers voor de maand januari. Ten overvloede wijzen wij u op de routewijzigingen tijdens de feestdagen, elders in deze rubriek.

Januari

Week 1 (2-4 januari): grijs
Week 2 (6-10 januari): groen
Week 3 (13-17 janauri): grijs
Week 4 (20-24 januari): groen
Week 5 (27-31 januari): grijs

PROBLEMEN MET LEGEN AFVAL-CONTAINERS

In de gemeente Bellingwedde (en naar alle waarschijnlijkheid ook in andere gemeenten) heeft de afvalophaaldienst door de huidige vorstperiode grote problemen bij het legen van de grijze en groene GFT-containers. Door het hoge vochtgehalte bevriest het afval en komt het tegen de binnenzijde of aan de onderkant vast te zitten. Aangeraden wordt de containers een paar dagen voor de ophaaldag op een vorstvrije plek te plaatsen en het (GFT-)afval zo droog mogelijk in de container te deponeren. Indien het afval toch bevroren is, kan dit het beste met een stomp voorwerp van de zijkanten worden los gehouwen. In geen geval zout of antivriesvloeistoffen gebruiken.
MONUMENTENZORG

De burgemeester van Bellingwedde maakt ingevolge het bepaalde in artikel 12 van de Monumentenwet 1988 bekend dat met ingang van 19 december 2002 ter secretarie op de afdeling VROM, Hoofdweg 2 te Wedde, tot 10 januari 2003, een aanvraag monumentvergunning voor een beschermd rijksmonument ter inzage ligt:

* Bellingwolde, Hoofdweg 221, voor het gedeeltelijk restaureren van de woning.

Een ieder is bevoegd om gedurende deze termijn van terinzagelegging schriftelijk zienswijzen naar voren te brengen bij burgemeester en wethouders. Na afloop van de vermelde termijn en na advisering door de minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen en de monumentencommissie nemen B. en W. een beslissing op de genoemde aanvraag.

Bellingwolde, 13 december 2002.

ROUTEWIJZIGING AFVALOPHAALDIENST
TIJDENS DE FEESTDAGEN

Op de volgende data zullen de ophaaldagen voor de containers worden gewijzigd:

Datum: Wordt opgehaald op:
Wo. 25 december
(1e kerstdag) Di. 24 december
Do. 26 december
(2e kerstdag) Vr. 27 december
Wo. 1 januari 2003
(Nieuwjaarsdag) Za. 4 januari 2003

SLUITING GEMEENTEHUIS/GEMEENTEWERF

Sluiting Gemeentehuis
In verband met de komende feestdagen is het gemeentehuis gesloten van 25 december 2002 t/m 1 januari 2003. Op 2 januari 2003 zijn alle afdelingen vanaf 2 januari weer geopend.

Sluiting Gemeentewerf
In verband met de komende feestdagen is de gemeentewerf gesloten van 25 december 2002 t/m 5 januari 2003. Op maandag 6 januari 2003 kunt u weer terecht op het afval brengstation en het K.C.A.-depot.

GEBOORTE, OVERLIJDEN EN REIS-
DOCUMENTEN TIJDENS DE FEESTDAGEN

Voor het doen van geboorteaangiften kunt u op maandag 30 of dinsdag 31 december tussen 12.00-13.00 uur contact opnemen met dhr L Grijze, telefoon 06-27282816, voor het maken van een afspraak. Voor aangifte(n) van overlijden dient de uitvaartverzorger eveneens contact op te nemen met dhr Grijze.
N.B. Voor zowel geboorteaangiften als voor aangiften van overlijden zijn wettelijke termijnen. Deze blijven van kracht tijdens de sluitingsdagen van het gemeentehuis.
Voor reisdocumenten (paspoort, Nederlandse identiteitskaart) betekent de sluiting dat er in deze periode géén aangevraagde reisdocumenten lunnen worden uitgereikt.

STANDPLAATS CHEMOKAR

De Chemokar staat elke 3e zaterdag van de maand op de volgende standplaatsen:
De eerstvolgende keer is dat op zaterdag 21 december a.s

Klein Ulsda

Ulsderweg, nabij brug: 9.00-9.10 uur

Oudeschans

Pleintje Voorstraat: 9.15-9.30 uur

Bellingwolde

Supermarkt hoek Hoofdweg / Lindenlaan: 9.40-10.00 uur Voormalig gemeentehuis Hoofdweg 158 Bellingwolde: 10.05-10.15 uur Buurthuis 'de Brug' Rhederweg: 10.25-10.40 uur| Rabobank hoek Merellaan / Hoofdweg: 10.45-11.00 uur

Blijham

Dorpsplein, nabij 'Het Oude Wapen': 11.15-11.45 uur 'De blanckenborg', Eikenlaan 34: 11.50-12.10 uur Tankstation Borgers, Hoofdweg 187: 12.20-12.30 uur

Wedderveer

Hoek A.Wubsweg/Hoofdweg Wedderveer: 13.00-13.10 uur

Wedde

Obs de Vlonder, Wedderhöfte 10, Wedde: 13.20-13.30 uur Supermarkt, Hoofdweg 38: 13.35-14.00 uur

Veelerveen

Obs 'de Zuidvenne', Scheidingsweg 20: 14.15-14.25 uur Parkeerplaats Dorpshuis 'de Wenakker': 14.30-14.40 uur

Vriescheloo

Dorpshuis '`t Ganzenust': 14.50-15.00 uur

Deze lijst staat ook op blz. 47 in uw gemeentegids. De lijst van Klein Chemisch Afval (KCA) en informatie over andere soorten afval vindt u ook in de gemeentegids: blz. 33-59.

VUURWERK

Ieder jaar wordt er tijdens oud en nieuw veel vuurwerk afgestoken. Dit levert 's nachts een schitterend schouwspel op, maar vuurwerk kan bij verkeerd gebruik gevaarlijk zijn. Het is belangrijk om van tevoren evengoed bij de mogelijke gevaren stil te staan. Er vallen jaarlijks immers nog steeds gewonden door het verkeerd gebruik ervan. Om ongelukken te voor komen, zijn er in het Vuurwerkbesluit een aantal bindende regels opgesteld.
Ten eerste mag u natuurlijk alleen goedgekeurd vuurwerk afsteken. Zogenaamde "strijkers" en Chinese rollen vallen in Nederland buiten deze categorie en zijn dus verboden. Op de verpakking van het vuurwerk moeten bovendien een duidelijke Nederlandse gebruiksaanwijzing staan, met daarbij een beschrijving van het te verwachten effect. De verkoop van vuurwerk is alleen toegestaan op 28, 29 en 31 december aan personen van 16 jaar en ouder. De totale hoeveelheid die een consument op zak mag hebben is 10 kilogram.
Het afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan op 31 december van 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Buiten deze tijden mag vuurwerk alleen vervoerd worden op weg van het verkooppunt naar huis, of van huis naar de 'afsteekplaats'. De politie zal streng op misbruik van vuurwerk controleren.

Nog een aantal adviezen:

* Steek vuurwerk aan met een speciaal aansteeklont of met een sigaret, nooit met een aansteker of lucifers. Bij een windvlaag kan de vlam in het vuurwerk waaien en het voortijdig laten ontploffen.

* Gooi geen vuurwerk naar of in de richting van mensen of dieren.
* Steek vuurpijlen niet uit de hand af, maar zet ze in een stevig staande fles. Dit voorkomt de mogelijkheid dat een vuurpijl ineens een onverwachte kant op schiet.

* Steek 'weigeraars' of vuurwerk met een beschadigd of gebroken lontje niet aan, maar gooi ze weg.

* Ga uitermate voorzichtig om met vuurwerk en voorkom ongelukken. Wie wil het jaar 2003 nu niet ingaan met twee handen, tien vingers en twee ogen?

WIJZIGINGEN GEMEENTEGIDS

Eind januari zal de nieuwe gemeentegids 2003 verschijnen. Zowel de drukker als de afdeling Voorlichting op het gemeentehuis doen hun uiterste best om uw gegevens zo goed mogelijk vermeld te krijgen. Voor een laatste controle willen we u graag opnieuw inschakelen. De tekst van de niet-gemeentelijke informatie zoals die er volgens ons uit moet zien in de gids van 2003, kunt u rechtstreeks opvragen via onze website. In de linkerkolom vindt u de niet-gemeentelijke informatie. (De rechterkolom 'doet het nog niet helemaal'). Zoekt u de vermelding van uw organisatie/instelling onder een van de logische rubrieken (b.v. dorpshuis onder 'cultuur en recreatie') en controleert u of de gegevens kloppen. Indien dit niet het geval is, klikt u dan links op de pagina op 'terug' en zoekt u in de rechterkolom van de eerste pagina het 'mutatieformulier'. Klikt u hierop en er verschijnt een digitaal mutatieformulier. Daarin kunt u uw gegevens wijzigen. Op deze wijze hopen wij u nog een laatste eigen controle te kunnen bieden. Wij verzoeken u dit wel zo spoedig mogelijk te doen. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking. Indien u hierover vragen heeft, kunt u bellen met bureau Voorlichting, dhr C.R. Drenth, telefoon: 537125.