Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Start verlenging tramlijn 16 naar VU medisch centrum

Na een periode van voorbereidingen wordt in januari 2003 gestart met de verlenging van tramlijn 16. Eind 2003 rijdt de tram vanaf het Stadionplein door over de Amstelveenseweg, via de De Boelelaan naar de Gustav Mahlerlaan. Op 27 februari 2002 nam de gemeente Amsterdam het besluit de bestaande tramlijn 16 door te trekken naar het VU medisch centrum. De aanleg van het tracé vindt plaats onder regie van de dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer met medewerking van de stadsdelen Oud Zuid en ZuiderAmstel.

Waarom een tram naar VU medisch centrum?
In het kort zijn de belangrijkste redenen om over te gaan tot de verlenging van tramlijn 16 naar het VU medisch centrum de volgende: · door de verbinding met het Centraal Station en de aansluiting op de ringlijn wordt het VU medisch centrum beter bereikbaar met het openbaar vervoer; · hetzelfde geldt voor de (nieuwe) kantoren en toekomstige woningen op de Zuidas en de (nieuwe) woningen langs de Amstelveenseweg; · de parkeerproblematiek rond het VU medisch centrum wordt verminderd; · de P+R (Park and Ride) voorziening in het Olympisch Stadion wordt toegankelijker. Automobilisten kunnen hun auto in de parkeergarage van het Olympisch Stadion parkeren en meteen met tram 16 verder de stad in reizen.

Bereikbaarheid
Vanaf januari 2003 krijgt het verkeer gedurende een klein jaar te maken met omleidingen en opstoppingen. Verkeer dat via de afslag S108 de A10 oprijdt of afkomt, ondervindt hiervan de gevolgen bij het kruispunt Amstelveenseweg/Stadionweg, de kruising Amstelveenseweg/De Boelelaan en De Boelelaan ter hoogte van het VU medisch centrum.

Tijdens alle werkzaamheden krijgen het langzaam verkeer (voetgangers, fietsers, snorfietsers) en de nood- en hulpdiensten te allen tijde doorgang.

Informatieavond
Bewoners en bedrijven in de omgeving van het nieuwe tracé zullen uitgebreid op de hoogte gehouden worden van de gevolgen die de werkzaamheden hebben op de bereikbaarheid. Zo zal op 9 december 2002 vanaf 20.00 in het Meeting Plaza van het Olympisch Stadion een informatieavond plaatsvinden. De aanwezigen worden daarbij geïnformeerd over de komende werkzaamheden en de alternatieve routes waarlangs wordt omgeleid.