CDA

Verhagen: CDA onderschrijft conclusies en aanbevelingen van de commissie van den Haak

Er kunnen èn moeten volgens fractievoorzitter Maxime Verhagen lessen uit het rapport van de Commissie van den Haak naar de beveiliging rondom Pim Fortuyn worden getrokken. Dat bleek tijdens het debat over het rapport, op donderdag 19 december, in de Tweede Kamer.

Verhagen: "Ten eerste zal er naast het verbeteren van de dreigingsanalyse in de toekomst ook een risicoanalyse gemaakt moeten worden. Dus breder dan alleen de concrete gevallen van bedreigingen, die op zichzelf staand werden beoordeeld."

Er moet een eenduidigere en betere informatievoorziening en uitwisseling tussen de diverse overheidsinstantie komen. En daarom is het aanstellen van een landelijke beveiligingcoördinator nodig. "Diensten mogen zich niet langer achter elkaar of circulaires kunnen verschuilen", aldus Maxime Verhagen. De CDA-fractie onderschrijft de conclusies van de Commissie Van den Haak dat Fortuyn ondanks zijn gebrek aan medewerking beveiligd had moeten worden. "Daar is de commissie van den Haak helder over", aldus Verhagen. Er was voldoende reden om Fortuyn te voorzien van een vorm van beveiliging. Daarom heeft het CDA in een motie ingediend waarin zij haar steun uitspreekt voor de conclusies en aanbevelingen van de commissie Van den Haak en de regering oproept de aanbevelingen van de commissie over te nemen. Deze motie van het CDA kreeg in het debat kamerbrede steun.