Gemeente Zwolle

Print pagina

Zwolle heeft vuurwerk onder controle


Datum uitgave: 19-12-2002

Onderwerp: veiligheid

De landelijke inspectie van het Ministerie van VROM heeft gecontroleerd in hoeverre de vuurwerkopslag in Zwolle voldoet aan de veiligheidseisen. De inspectie constateerde dat de gecontroleerde inrichting en de gemeente Zwolle als voorbeeld gezien kunnen worden van hoe moet worden omgegaan met vuurwerk, de controle daarop en de regelgeving.

Verkooppunten
Dit jaar telt Zwolle 12 vuurwerkverkooppunten. Aan 7 hiervan is een milieuvergunning verstrekt (opslag van meer dan 1.000 kilo vuurwerk). De overige 5 hebben een dergelijke vergunning niet nodig omdat zij minder dan 1.000 kilo vuurwerk opgeslagen hebben. Deze laatsten moeten zich wel bij de gemeente als vuurwerkverkooppunt aanmelden en krijgen een vergunning op basis van het Vuurwerkbesluit.

Samenwerking
Periodiek vindt er overleg plaats tussen de Gezamenlijke Zwolse Vuurwerkverkopers (GZV) en de gemeente. De samenwerking tussen het GZV en de gemeente is uniek en wordt door beide partijen als waardevol beschouwd.

Controle
De afdeling Toezicht & Handhaving van de gemeente controleert meerdere malen per jaar of de afspraken die met de GZV zijn gemaakt worden nageleefd. Dat betreft dan bijvoorbeeld de wijze van opslag van het vuurwerk. Tijdens de verkoopperiode (28, 30 en 31 december) bezoekt Toezicht & Handhaving samen met de Regiopolitie IJsselland dagelijks alle verkooppunten. Dan wordt onder andere gecontroleerd of voldaan wordt aan de veiligheidsvoorschriften zoals brandblusmiddelen en de constructie van de opslagkluis. Tevens wordt de verkoop aan personen beneden de 16 jaar gecontroleerd.
Daarnaast wordt nauwlettend in de gaten gehouden dat er geen vuurwerk wordt verkocht op niet bij de gemeente aangemelde
vuurwerkverkoopplaatsen.

Nieuwe regelgeving
Mede als gevolg van de vuurwerkramp in Enschede heeft het ministerie van VROM besloten de regelgeving ten aanzien van de verkoop en opslag van vuurwerk te herzien. Als gevolg hiervan mag onder meer vuurwerk alleen nog maar worden opgeslagen in speciale vuurwerkkluizen op de begane grond en moet in alle vuurwerkverkoopplaatsen zowel in de verkoopruimte als in de opslagruimte een sprinklerinstallatie aanwezig zijn. Voor nieuwe inrichtingen gelden deze per direct, voor bestaande inrichting gaan die regels vanaf 2004 gelden.

Bron: afdeling communicatie
Datum van 19-12-2002 tot 23-12-2002