Gemeente Rotterdam

Reactie college op rekenkamerrapport Schoon en heel

(17-12) Het College en de Verenigde Rotterdamse Deelgemeenten hebben kennis genomen van het vandaag gepresenteerde Rekenkamerrapport over het Schoon en Heel beleid. Het rapport bevat bruikbare aanbevelingen, die voor een belangrijk deel worden overgenomen en voor een deel al in uitvoering zijn.

Zo wordt er bijvoorbeeld in de hele stad gewerkt met één meetinstrument, wordt de voortgang op straat goed bijgehouden en worden heldere en eenduidige afspraken gemaakt met de uitvoerende diensten.

Op een belangrijk punt deelt het college de mening van de Rekenkamer niet. Dit betreft de stelling dat het ambitieniveau voor schoon en heel, kwaliteitsniveau 3 voor de hele stad, niet hoog genoeg is. Het college heeft gekozen voor een heldere en realistische doelstelling door eerst de hele stad op een basisniveau schoon en heel te krijgen. De ambitie is om met name de wijken waar het heel hard nodig is op orde te krijgen. Hierbij worden extra mensen en materiaal ingezet. Het college is hier onlangs, samen met deelgemeente Delfshaven, mee gestart in Spangen, waarbij de eerste resultaten zichtbaar zijn en positief worden ervaren door de buurt.

Het college en de Rotterdamse Deelgemeenten hebben de afgelopen zomer goede samenwerkingsafspraken gemaakt om te werken aan een schone, hele en veilige stad. Beiden spreken de verwachting uit dat deze afspraken leiden tot het behalen en behouden van gewenste niveau voor de hele stad.