Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Extra maatregelen nodig ter voorkoming van luchtvervuiling en verzuring (20-12-2002)


Nederland zal meer moeten doen om de verzuring en luchtvervuiling terug te dringen. Met name bij de industrie, verkeer, landbouw, maar ook bij consumenten, moet de emissie van luchtvervuilende stoffen omlaag. Alle sectoren zullen extra maatregelen moeten nemen om luchtvervuiling tegen te gaan. In 2003 zal het kabinet keuzes maken en deze voorleggen aan de Tweede Kamer in een 'Uitvoeringsnotitie emissieplafonds verzuring en grootschalige luchtverontreiniging 2003.'

Dit blijkt uit een rapportage die Staatssecretaris Van Geel vandaag naar de Europese Commissie en de Tweede Kamer stuurt.

Nederland is gehouden aan de Europese regels voor luchtvervuiling. In de zogenaamde NEC richtlijn (National Emission Ceilings) is vastgelegd hoeveel luchtvervuiling iedere lidstaat in totaal mag uitstoten. Volgens deze regels mag Nederland in 2010 niet meer dan 50 kiloton zwaveldioxide, 260 kiloton stikstofoxiden, 128 kiloton ammoniak en 185 kiloton vluchtige organische stoffen uitstoten.

De Europese NEC richtlijn verplicht lidstaten uiterlijk 31 december 2002 te rapporteren hoe zij denken te voldoen aan hun nationale emissieplafonds.

De uitstoot van stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen uit verkeer en industrie en ammoniak uit de landbouw is een hardnekkig milieuprobleem. De emissies leiden tot ademhalingsklachten, schade aan natuur, verslechtering van de grondwaterkwaliteit en schade aan gebouwen en materialen. Vooral ozon, stikstofdioxide en fijn stof leiden tot schadelijke gezondheidseffecten. De hoge concentraties van ozon en fijn stof leiden tot ademhalingsproblemen, verergering van hart en vaatziekten en vervroegde sterfte.

Nederland voert sinds begin jaren '80 een beleid om de emissies van verzurende stoffen te reduceren. De emissies van zwaveldioxide, stikstofoxiden, ammoniak en vluchtige organische stoffen zijn nu 81, 32, 46 respectievelijk 52% lager dan in 1980. Nederland wil de komende jaren de emissie verder terugdringen tot onder de niveaus van de NEC-richtlijn. Dat is nodig om de gezondheid en de natuur beter te beschermen tegen te hoge concentraties en deposities.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=10094&site=persbericht )