Ingezonden persbericht

20 december 2002
p e r s b e r i c h t

Indicatie jaarresultaat 2002

Nettowinst Friesland Coberco
stijgt naar circa 82 miljoen euro

Friesland Coberco Dairy Foods verwacht over het gehele jaar 2002 een nettowinst van circa 82 miljoen euro te realiseren. In 2001 bedroeg de nettowinst 79 miljoen euro. De nettowinst voor afschrijving goodwill zal met zo'n 40 procent toenemen tot circa 113 miljoen euro. De netto-omzet in 2002 zal uitkomen rond de 4,7 miljard euro, een stijging met zo'n 9 procent. De kasstroom is in 2002 aanmerkelijk verbeterd. De definitieve jaarcijfers 2002 worden 6 maart 2003 gepresenteerd.
De omzetstijging met circa 9 procent is vooral het gevolg van de acquisitie van de Nutricia Dairy & Drinks Group eind 2001. De omzet en de bijdrage aan de nettowinst van de hoofdmerken is in 2002 opnieuw verder toegenomen. De nettowinst is negatief beïnvloed door de lage opbrengstprijzen van generieke producten zoals melk- en weipoeders. Door de acquisitie van de Nutricia Dairy & Drinks Group zijn in 2002 de rentekosten gestegen en vindt de afschrijving van de goodwill jaarlijks plaats.
Bij het behalen van een nettowinst van circa 82 miljoen euro zal het dividend per certificaat van aandeel B hoger zijn dan 5,40 euro. Hierdoor kunnen ledenveehouders in 2003 een deel van de ledenbewijzen en het ledenkapitaal omzetten in certificaten van aandelen B in Friesland Coberco. De omwisselingsvoorwaarden zijn in 1997 bij de fusie tussen Coberco, Friesland Dairy Foods, Twee Provinciën en De Zuid-Oost-Hoek overeengekomen. Openbare obligatielening
Friesland Coberco overweegt in de eerste helft van 2003 een openbare obligatielening te plaatsen. Het zal hierbij gaan om een zogenoemde cumulatieve achtergestelde perpetuele obligatielening gericht op particuliere beleggers. Met de door de obligatielening verkregen middelen kan Friesland Coberco korte termijn leningen aflossen. Ook verbetert de balans van de onderneming omdat een dergelijke lening tot het eigen vermogen wordt gerekend.