Gemeente Winterswijk


19 december 2002

BRANDWEER WINTERSWIJK KRIJGT KWALITEITSONDERSCHEIDING

Vrijdag 20 december krijgt de Brandweer Winterswijk een kwaliteitsonderscheiding uitgereikt van het International Centre for Emergency Techniques (ICET). De Brandweer Winterswijk krijgt als tweede in Nederland (na Tilburg) deze onderscheiding. De keuze is op Winterswijk gevallen, omdat de Achterhoek over diverse goed opgeleide instructeurs beschikt. Jan Hesselink bijvoorbeeld is bevelvoerder bij de Brandweer Winterswijk en opgeleid tot international Saver Instructor. Daarnaast speelt ook de ligging nabij het Duitse grensgebied een rol, met name het kunnen verzorgen van duitstalige cursussen.

Auto-ongevallen kosten per jaar een groot aantal doden. Naast deze zware ongevallen zijn er jaarlijks ruim 300 slachtoffers die bekneld zitten bij een auto-ongeval. Verder zijn er nog eens ruim 2400 gevallen waarbij slachtoffers wonden of breuken hebben opgelopen, waarbij de brandweer de ambulancebemanning moet assisteren om het slachtoffer snel en goed in de ambulance te krijgen. Omdat er tijdens een ongeval veel krachten op het lichaam werken, vraagt de bevrijding van slachtoffers een speciale techniek. Het werk van de brandweerman met zijn gereedschap moet nauw aansluiten op dat van de verpleegkundige die direct met het slachtoffer bezig is. Om inzicht te krijgen in deze redtechnieken heeft het ICET onderzoek gedaan bij autofabrikanten, ziekenhuizen en brandweerkorpsen. Daarna hebben ze dit uitgewerkt in lesmateriaal.
Uiteraard moet dit niet alleen theoretisch overgebracht worden, maar moeten brandweermensen ook de juiste praktijktraining krijgen. Zes jaar lang was het opleidingscentrum in Tilburg het enige in Nederland dat geschikt was voor de praktische beoefening van redtechnieken. Om tegemoet te komen aan de steeds toenemende vraag naar scholing en praktijktraining heeft ICET een toets ontworpen voor oefenfaciliteiten en deze vastgelegd in haar CITO-normering en gezocht naar alternatieven in het land.
In samenwerking met de Regionale Brandweer Achterhoek heeft de Brandweer Winterswijk nagedacht over trainingsmogelijkheden. Bij de bouw van de nieuwe kazerne werden deze voor het eigen personeel gerealiseerd en later weer verbeterd. Er is veel aandacht geweest voor de scholing van instructeurs en de kantine en lesfaciliteiten zijn uitstekend. Ongeveer 170 brandweerlieden uit de hele Achterhoek hebben hier inmiddels een training gevolgd op verschillende niveaus. Men is ook in gesprek om trainingen voor verpleegkundigen op de ambulance te gaan organiseren. Een slachtoffer is immers gebaat bij een effectieve samenwerking tussen hulpverleners. Dat betekent dat brandweerlieden en ambulancepersoneel weet en kennis moeten hebben van elkaars (on)mogelijkheden.