Korps: Friesland, plaats: Fryslân 21-12-2002
Politieberichten van 20/12 13.00 uur t/m 21/12 13.00 uur

Sneek: vermiste vrouw terecht
De eerder deze week als vermist opgegeven Yvonne Andrea uit Sneek (zie politieberichten van 17/18 december) is weer terecht. Ze bleek te logeren bij een bekende in Sneek. Buurtbewoners herkenden haar en tipten de politie. Wat de reden van haar plotselinge vertrek uit de woning was, is onbekend.

Sint Nicolaasga: rijbewijs ingevorderd na te hard rijden Vrijdagmiddag omstreeks 13.40 uur werd een 28-jarige man uit Utrecht op de rijksweg A6 betrapt op te hard rijden. Hij reed 185 km/h, 65 km te hard dus. Hij kreeg een proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Heeg: vernieling autobus
Vrijdagavond omstreeks 18.35 uur zijn in de bus op de route Sneek-Gaastmeer twee knapen aangehouden na vernielingen aan de bus. Een groep jeugd gedroeg zich luidruchtig en baldadig en bleef daar ondanks enkele waarschuwingen van de chauffeur in volharden. Uiteindelijk werden ook rugpanelen van stoelen vernield. De chauffeur waarschuwde de politie. In Heeg konden twee knapen van 16 jaar uit Heeg, worden aangehouden voor vernieling. Een derde verdachte wist via de achterdeur te ontsnappen. Enkele andere jongelui (aantal onbekend) kregen een bekeuring voor baldadigheid. De chauffeur, een 51-jarige man uit Sneek, deed aangifte.

Drachten: aanrijding met letsel
Vrijdagavond omstreeks 19.15 uur vond op de Burgemeester Wuiteweg een aanrijding plaats tussen twee personenautos. Een 27-jarige man uit Drachten wild inparkeren en reed daarom heel langzaam. Een 23-jarige vrouw uit Leeuwarden reed de man achterop en merkte te laat op dat haar voorganger langzaam reed. Ze botste achter op die andere auto. De man schoot hierop met zijn auto naar voren en kwam tot stilstand tegen een bakstenen bloembak. Deze bestuurder klaagde over nekpijn en is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Beide autos zijn afgesleept.

Leeuwarden: bedreiging en beroving
Vrijdagavond is op de Reigerstraat een prostituee beroofd van 50 euro. Na onenigheid over de betaling had een 28-jarige klant uit Leeuwarden een bankbiljet uit haar handen getrokken en wilde vertrekken. De man werd door een beheerder, een 53-jarige man uit Akkrum, aangesproken. Hierop had de klant de beheerder bedreigd met een mes. Op aanwijzing van getuigen kon de verdachte even later worden aangehouden op de Reigerstraat. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. De beheerder deed aangifte.

Leeuwarden: man met mes gestoken
Vrijdagavond omstreeks 23.30 uur is een 18-jarige inwoner van Leeuwarden op de Nieuwestad meermalen gestoken. Een getuige zag enkele mannen vechten en waarschuwde de politie. Toen die ter plaatse kwam lag het slachtoffer gewond op straat. Hij had steekwonden aan de rug en het gezocht. De man is overgebracht naar het MCL-zuid. De twee mannen waarmee hij gevochten had, waren inmiddels verdwenen. Vermoedelijk was de vechtpartij een vervolg van onenigheid en een vechtpartij die het slachtoffer eerder die avond met beide mannen had gehad, ook toen op de Nieuwestad. De politie heeft zicht op de daders en heeft de zaak in onderzoek. Het slachtoffer is niet in levensgevaar.

Triemen: aanrijding met letsel
Vrijdagavond omstreeks 22.30 uur vond op De Triemen een aanrijding plaats tussen twee personenautos. Een 21-jarige vrouw uit Wetsens reed richting Westergeest. Ze verloor door de gladheid de macht over het stuur, raakte aan de rechterzijde de stoeprand en kwam frontaal in aanrijding met de andere auto. Die kwam uit tegenovergestelde richting en werd bestuurd door een 39-jarige vrouw uit Kollum. De 11-jarige zoon van de vrouw uit Kollum zat op de achterbank van de auto en raakte gewond aan het gezicht. De moeder had pijn aan haar borst. Zij zijn beiden overgebracht naar het ziekhuis in Dokkum. Enkele andere inzittenden hadden lichte verwondingen. Beid autos zijn afgesleept.

Joure: verdachte met verboden mes aangehouden
Afgelopen nacht omstreeks 02.20 uur kon in eenhorecabedrijf aan de Midstraat een man aan gehouden worden voor verboden wapenbezit. De politie kwam de man op het spoor na een tip van een getuige. De man, een 51-jarige man uit Grou, werd in het horecabedrijf aangetroffen en aangesproken. Bij onderzoek aan zijn kleding (fouillering) werd een opengevouwen mes, een zogenoemd vlindermes, aangetroffen. Het mes werd in beslag genomen; de man is aangehouden. Aan het bureau is hij gehoord, waarna hij weer in vrijheid is gesteld. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Harlingen: inbraak woning
Vrijdagavond tussen 21.00 en 23.45 uur is ingebroken in een woning aan de J.R. Thorbeckestraat. Het is niet duidelijk hoe men binnen is gekomen. De bewoner, een 41-jarige man, deed aangifte. Hij mist geluidsapparatuur.

Leeuwarden: inbraak school
Zaterdagochtend omstreeks 05.15 uur is ingebroken in een school aan de Eekswerd. Aan de achterzijde werd een ruit vernield, waarna computerapparatuur werd weggenomen. Er is nog geen aangifte gedaan.

Joure: inbraak bedrijf
Zaterdagochtend omstreeks 04.40 uur is ingebroken in een tankstation aan de Geert Knolweg. Men kwam binnen door een ruit van de ingang te vernielen. Vanuit het pand werden rookwaren en wat wisselgeld ontvreemd. Een 44-jarige man uit Lemmer deed aangifte.

Berlikum: roerige jeugd
Afgelopen nacht moest de politie tweemaal optreden tegen jeugd die zich misdroeg op het Hemmemaplein nabij een horecabedrijf. Enkele jongelui die zich hadden misdragen waren het bedrijf uitgezet. Eén van hen, een vermoedelijke inwoner van Heerenveen, was het hier niet mee eens en had enkele bakstenen naar de medewerkers van het bedrijf gegooid. Eén van hen, een 33-jarige man uit Sint Annaparochie, was daarbij geraakt. Hij deed aangifte. De verdachte werd, ondanks een zoekactie in de omgeving, niet meer door de politie aangetroffen. Kort daarna werd de toegangsdeur vernield. Getuigen wezen een 22-jarige jongeman uit Zoetermeer als dader aan. Hij was ook kort daarvoor uit het bedrijf gezet omdat hij zich misdragen had. Deze verdachte is ter plaatse door de politie aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Namens het bedrijf deed een 32-jarige man uit Berlikum aangifte.

Oentsjerk: inbraak bedrijf
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een winkel aan de Rengersweg. Men kwam binnen door een ruit van de toegangsdeur in te slaan. Er is munt- en wisselgeld meegenomen. De 50-jarige eigenaresse deed aangifte.

Leeuwarden: auto-inbreker aangehouden
Zaterdagochtend omstreeks 09.00 uur is op de Tweebaksmarkt een 34-jarige man uit Leeuwarden op heterdaad aangehouden bij het openbreken van een auto. Een getuige had de man bezig gezien en de politie gewaarschuwd. Die kon de man nog tijdens zijn inbraak poging aanhouden. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Stiens: aanrijding met letsel
Vrijdagavond omstreeks 21.30 uur vond op de Menno van Coehoornstraat een ongeval plaats tussen een fiets en een personenauto. Een 21-jarige man uit Britsum wilde naar alle waarschijnlijkheid de Van Coehoorn straat oversteken, naar het fietspad richting Britsum. Juist op dat moment passeerde een 34-jarige man uit Stiens. Hij reed richting Britsum. Een aanrijding was het gevolg. De fietser is zwaar gewond, hoofdletsel, overgebracht naar het MCL-zuid. Van de fietser is in een ziekenhuis een bloedproef afgenomen. Door de politie Fryslân werd een uitvoerig sporenonderzoek verricht.

Sint Annaparochie: aanrijding en alcohol
Vrijdagavond omstreeks 19.15 uur vond op de Beuckelaarstraat een eenzijdig ongeval plaats. Een 49-jarige man uit Sint Annaparochie reed met zijn personenauto achteruit tegen de auto van een 42-jarige vrouw uit Sint Annaparochie aan. De bestuurder bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 350 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 2 uur en een proces-verbaal.

Joure: aanrijding en alcohol
Zaterdag omstreeks 00.45 uur vond op de E.A.Borgerstraat een ongeval plaats tussen twee personenautos. Een 32-jarige man uit Joure kwam vanaf de Geert Knolweg en nam de bocht naar de Borgerstraat zo ruim dat hij op de weghelft van het tegemoetkomende verkeer kwam. Daar reed juist een 22-jarige vrouw uit Rutten. Een aanrijding was het gevolg. De man uit Joure bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 780 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Earnewald: aanrijding en drank
Vrijdagavond omstreeks 22.00 uur vond op de kruising Eilansgrien en Feantersdyk een aanrijding plaats. Een 39-jarige man uit Scherpenzeel kwam met zijn personenauto vanaf het Eilansgrien en schoot op de kruising rechtdoor, ramde twee betonnen paaltjes van de waterleiding en kwam daarna in een tuin tot stilstand. Hij bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 675 ug/l. het bleek dat de verdachte eerder die dag betrokken was geweest bij een doorrijden na aanrijding in Amsterdam. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt terzake het doorrijden na aanrijding en het rijden onder invloed. Daarnaast werd zijn rijbewijs ingevorderd en zijn auto in beslag genomen.

Rijden onder invloed
Achtereenvolgens tijdstip en plaats, verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod en eventuele bijzonderheden:
zaterdag 02.05 uur, Rijksweg 32 Haskerdijken, 41-jarige man uit Almere, verdachte weigerde de ademanalyse, hij krijgt een proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd zaterdag 04.10 uur, Groeneweg Leeuwarden, 28-jarige man uit Haarlem, ook deze verdachte weigerde de ademanalyse, hij krijgt een proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd zaterdag 05.20 uur, Tine Talmanstraat Drachten, 28-jarige man uit Drachten, 625 ug/l, rijverbod 7 uur, verdachte had reeds een ontzegging van de rijbevoegdheid, hij krijgt een proces-verbaal voor rijden onder invloed en voor het rijden tijdens een ontzegging zaterdag 04.00 uur, Parkstraat Lemmer, 31-jarige man uit Lemmer, 300 ug/l, rijverbod 2 uur
zaterdag 01.45 uur, Verlengde Schrans Leeuwarden, 550 ug/l, rijverbod 6 uur
vrijdag 19.00 uur, Bredyk Stiens, 31-jarige bestuurder van bestelauto uit Lelystad, 245 ug/l, rijverbod 1 uur

Bureau Communicatie: 058 880 8272