Ingezonden persbericht


Datum: Haarlem, 23 december 2002

ABN Amro Beste Werkgever 2002
Intermediair-onderzoek signaleert trends in arbeidsvoorwaarden

Ieder jaar benoemt Intermediair de Beste Werkgever. De titel viel dit jaar ABN Amro ten deel. Een opmerkelijke prestatie aangezien de bank het afgelopen jaar fors reorganiseerde.

Volgens het FNV is het toch niet zo vreemd dat ABN Amro gewonnen heeft. De cao is de beste van alle bankinstellingen en ieder jaar wordt er meer geld uitgetrokken voor opleidingen, thuiswerkplekken en kinderopvang. En dit in een tijd waarin juist hevig gesnoeid wordt in de arbeidsvoorwaarden.

Omslag in personeelsbeleid
Vorig jaar stond ABN Amro nog op een bescheiden nummer 29 in de Intermediair top-50 van Beste Werkgevers. Een omslag in het personeelsbeleid heeft geleid tot een hoge waardering bij de werknemers. Zo biedt de bank haar medewerkers gemaksdiensten zoals het regelen van voorrang bij specialist of ziekenhuis en mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen tijdens werktijd.

Top-5
Op nummer 2 staat pensioenfonds PPGM. Voorzieningen als tennisbanen en een crèche droegen bij aan de hoge score. Kas Bank (voorheen Kas Associatie) is aanzienlijk gestegen: van nummer 49 naar nummer 3 dankzij een groter opleidingsbudget, een fietsenplan, een betere regeling voor kinderopvang en wachtlijstbemiddeling voor zieke werknemers. ING verbeterde zich ook aanzienlijk: van nummer 22 naar 4. Ook hier zijn de opleidingsbudgetten verhoogd, is er een betere thuiswerkregeling en zijn er gemaksdiensten gekomen. Het ministerie van Sociale Zaken houdt nog steeds stand op 5 en daarmee is het de enige werkgever bij de overheid die de top tien heeft gehaald.

A la carte
Het Intermediair-onderzoek signaleert trends in arbeidsvoorwaarden. Zoals het à la carte belonen. Werknemers kiezen uit een flexibel pakket arbeidsvoorwaarden. Wie geen kinderopvang nodig heeft kan bijvoorbeeld voor extra pensioen kiezen, of extra snel sparen voor een sabattical. Van de 150 werkgevers waren er nog slechts 15 met een standaardpakket waar niet van kon worden afgeweken. Bij tweederde van de organisaties is het mogelijk om meerdere arbeidsvoorwaarden tegen elkaar te ruilen en acht werkgevers bieden een budget waarmee werknemers zelf hun arbeidsvoorwaarden kunnen kopen.

Dienstfiets en thuiskantoor
De dienstfiets is in zwaar in opkomst, terwijl er op lease-auto's wordt bespaard. Ook de mogelijkheid om in de baas z'n tijd vrijwilligerswerk te doen wordt steeds populairder. Ten slotte bemiddelt de werkgever steeds vaker in zaken als voorrang bij de specialist of het ziekenhuis. Ruim 40 procent van de werkgevers uit het onderzoek biedt die service, vorig jaar was dit nog 26 procent. Thuiswerken is wel iets dat veel mensen graag een of meer dagen zouden willen. Bij slechts 18 werkgevers mocht er niet thuis gewerkt worden. Werkgevers dragen in sommige gevallen zelfs bij aan de kosten van een thuiskantoor.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karin van Gilst, hoofdredacteur Intermediair, telefoon 023-546 3455.

Intermediair
Postbus 4020
2003 EA Haarlem t (023) 5463455
f (023) 5465521
e info@intermediair.nl

Intermediair Intermediair brengt hoger opgeleiden en werkgevers op de meest effectieve manier met elkaar in contact. Door de combinatie van Intermediair Weekblad, Intermediair.nl, het Jaarboek, de Loopbaangids en trainingen genereert Intermediair een hoog bereik onder zowel startende hoger opgeleiden als hoger opgeleiden met werkervaring (al dan niet actief op zoek).