Korps: Friesland, plaats: Fryslân 26-12-2002
Politieberichten van 25/12 13.00 uur tot 26/12 13.00 uur

Sneek: mishandeling met mes
Donderdagochtend omstreeks 02.30 uur is op de Wijde Noorderhorne een 21-jarige man uit Sneek tweemaal met een mes verwond. De man is met een groep Sneker vrienden op stap. In een horecagelegenheid in het centrum van Sneek wordt hij benaderd door twee andere bekenden van hem, een man en een vrouw. Deze vertellen te zijn lastig gevallen door drie mannen. Hierop gaat de hele groep, zon tien mannen en vrouwen, naar buiten op zoek naar die drie. Ze treffen ze op de Wijde Noorderhone. Daar raakte het latere slachtoffer in gevecht met één van de drie. Daarbij wordt hij met een mes geraakt in de rug en aan het gezicht. Hij gaat naar het ziekenhuis voor medische behandeling. De wond aan de kin wordt gehecht. De rugwond wordt afgeplakt. Na behandeling kan hij weer weg. Hij doet vervolgens aangifte aan het bureau.
Ondertussen probeert de hele groep de drie mannen te pakken. Deze maken zich dan ook uit de voeten. Op aanwijzing van getuigen wordt omstreeks 03.45 uur op de Parkstraat in Sneek één van de drie mannen, een 17-jarige jongeman woonachtig in Sneek, aangehouden. Hij wordt voor nader onderzoek ingesloten. Mogelijk is dit degene die het mes had gehanteerd.

Sneek: vernieling ruit
Donderdagochtend omstreeks 02.15 uur werd bij de politie gemeld dat een ruit was vernield van een horecabedrijf aan de Kleine Kerkstraat. Een getuige had gezien dat de vernieling was gepleegd door een 17-jarige Sneker. Eerder die avond waren er bij het horecabedrijf ook al problemen geweest. Toen trapte een groep Snekers, die de avond ervoor uit het bedrijf waren verwijderd, tegen de deur en sloegen op de ramen. De verdachte behoorde ook bij deze groep. Het betrof dezelfde groep die ook bij de hierboven gerelateerde mishandeling betrokken was.

Ferwert: diefstal personenauto
In de nacht van dinsdag op donderdag is vanaf De Rijp een personenauto gestolen. Het gaat om een blauwe Volvo 460, kenteken LJ-HS-63. De auto stond nabij de woning van de eigenaresse, een 35-jarige vrouw. Zij deed aangifte.

Uitwellingerga
Tussen dinsdagochtend en woensdagmiddag is tijdens afwezigheid van de bewoners ingebroken in een woning aan de Buorren. Men kwam binnen via de garagedeur. Daar werd het slot van de toegangsdeur vernield. Vanuit de woning werd geld en een bankpas weggenomen. De 53-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: inbreker op heterdaad aangehouden
Woensdagavond omstreeks 20.40 uur is op de Larixstraat een 40-jarige man uit Leeuwarden aangehouden die verdacht werd van een woninginbraak. Surveillerende politiemensen zagen een schim in het donker verdwijnen op het moment dat zij naderden. Bij nader onderzoek bleek het om de verdachte te gaan. Die probeerde goederen te verbergen. Dat waren onder andere een DVD-speler, een zak DVDs en een fles wijn. De verdachte bekende de goederen zojuist te hebben gestolen. Hij had ingebroken in een woning aan de Schieringerweg. De verdachte is aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek. De bewoner, een 23-jarige man, deed aangifte.

Burum: schoorsteenbrand
Woensdagavond omstreeks 20.00 uur moest de brandweer uitrukken naar een woning aan De Meerpaal. De schoorsteen stond in brand. Ter plaatse hoefde de brandweer niet meer in actie te komen. De bewoner, een 39-jarige man, had de brand zelf reeds geblust. De oorzaak was vermoedelijk een lek in de dubbelwandige afvoerpijp. De schoorsteenpijp was zeer recent nog geveegd. Hoe hoog de schade is, is nog niet bekend. De eigenaar is verzekerd.

Rottevalle: inbraak woning
Woensdag tussen 15.00 en 21.30 uur is tijdens afwezigheid van de bewoners ingebroken in een woning annex winkel aan het Muldersplein. Men kwam binnen door de garagedeur open te breken. Vermist wordt een kluis met enig cash geld en waardepapieren. Ook uit de winkel worden goederen vermist. Het is nog niet bekend wat er exact weg is. De bewoner, een 31-jarige vrouw, deed aangifte.

Leeuwarden: mishandeling
Dinsdagavond omstreeks 22.10 uur is een 17-jarige jongeman uit Leeuwarden mishandeld. Hij fietste met twee vrienden door de Doelesteeg. Daar liepen drie mannen die ze eerst niet wilde laten passeren. Toen dat uiteindelijk wel lukte, werd een van de vrienden van het latere slachtoffer geraakt. Hierna ontstond tussen beide groepen een scheldpartij, waarna één van de voetgangers een vriend van de 17-jarige een klap gaf. Toen de 17-jarige daar iets van zei kreeg ook hij een harde stomp in het gezicht. Hij liep een flinke zwelling bij het oog en een scheurtje in het oor op. Hij deed aangifte. De identiteit van de drie voetgangers is niet bekend.

Leeuwarden: inbraak kantoor
Donderdagochtend omstreeks 05.50 uur is ingebroken in een kantoorpand aan het Oldehoofsterkerkhof. Men kwam binnen door vernieling van een ruit. Vanuit het pand werd een DVD-speler gestolen. Het is niet bekend of er nog meer weg is. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Beetsterzwaag: inbraak sportcomplex
Tussen dinsdagmiddag en woensdagochtend is ingebroken in een clubgebouw aan de Van Harinxmaweg. De schade was behoorlijk. Eerst is getracht de toegangsdeur aan de voorzijde en een bovenlicht open te breken. Toen dat niet lukte is met grof geweld de terrasdeur opengebroken. Hert lijkt erop dat er niets gestolen is. Namens de club deed een 61-jarige man uit Oldeberkoop aangifte.

Opeinde: inbraak winkel
Donderdagochtend omstreeks 06.00 uur is ingebroken in een winkel aan de Kommisjewei. De eigenaar, een 83-jarige man, woont bij de winkel en werd wakker van lawaai. Hij liep naar de winkel en zag dat het voorruit was vernield. De telmachine lag naast het raam en de kassa was van de toonbank verdwenen. De inhoud van de kassa was slechts wisselgeld. Mogelijk is de dader(s) niet in de winkel geweest en kon hij door het raam bij de toonbank komen. De eigenaar deed aangifte.

Workum: vernieling autos
Afgelopen nacht omstreeks 05.00 uur zijn drie Workumers aangehouden op verdenking van vernieling van 8 autospiegels van 6 autos op de Lynbaen. Een getuige werd wakker van lawaai en zag de knapen bezig. Op de Hegeterp konden twee van hen, 18 en 19 jaar uit Workum, worden aangehouden. De derde, een 18-jarige knaap uit Workum, werd door zijn vader aan het bureau gebracht. Na verhoor en bekentenis zijn ze weer in vrijheid gesteld. Uiteraard wordt proces-verbaal tegen hen opgemaakt. De eigenaars van de autos moeten nog aangifte doen.

Rijden onder invloed
Achtereenvolgens tijd en plaats van de controle, gegevens verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden Woensdag 21.15 uur, Hoofdstraat Beetsterzwaag, 43-jarige man uit Beetsterzwaag, 960 ug/l, 12 uur rijverbod, rijbewijs ingevorderd; Donderdag 03.20 uur, Schans Leeuwarden, 23-jarige man uit Emmeloord, 295 ug/l, 1 uur;
Donderdag 04.50 uur, Kattebos Heerenveen, 20-jarige man uit Sneek, 525 ug/l, verdachte reed tevens zonder rijbewijs, de auto is in beslag genomen.
Naast de rijverboden en invorderingen wordt uiteraard tegen alle bestuurders ook proces-verbaal opgemaakt terzake het rijden onder invloed van alcohol.

Bureau Communicatie: 058 880 8272