Politie Zaanstreek-waterland

22:21 24-DEC-02
LOC: WIJDEWORMER, A7

Laag vliegende bromfietser
Diverse automobilisten wreven hun ogen uit, toen zij op de A7 door een bromfietser en zijn passagier met een gangetje van zo'n 120 km/uur werden ingehaald. De politie werd gebeld, die de bromfietser op de Guisweg in Zaandijk signaleerde. De agenten zagen de bestuurder rechtsaf de Provincialeweg Zaandam - Castricum opgaan in de richting van Wormerveer. Op deze weg werd hij geklokt met een snelheid van 105 km/uur. De laagvlieger trachtte aan de politie te ontkomen, maar reed in Wormerveer een afgesloten erf op, zodat hij kon worden aangehouden. De bestuurder bleek een 16-jarige jongen uit Wormer te zijn. Voor zijn 'prestatie' werd hij getrakteerd op een stevig proces-verbaal. Ook zal hij het voorlopig zonder bromfiets moeten doen, want deze werd voor technisch onderzoek naar het bureau gebracht.


**
00:34 24-DEC-02
LOC: JISP, WOLFSMOLEN

TV kwijt na geluidsoverlast
Een 23-jarige man uit Jisp raakte zijn TV kwijt, toen hij na herhaalde waarschuwingen van de politie, toch weer geluidsoverlast veroorzaakte. De TV werd in beslag genomen. De eigenaar kan bovendien een proces-verbaal tegemoet zien.


**
07:05 24-DEC-02
LOC: ZAANDIJK, GEORGE GERSHWINSTRAAT

Geld en telefoons weg na woninginbraak
Bij een woninginbraak in de afgelopen nacht werden een geldbedrag, twee mobiele telefoons, video- en fotoapparatuur, een diskman en diverse pasjes gestolen. Kennelijk had men ook nieuwe schoenen nodig, want een splinternieuw paar schoenen in maat 44 werd ook weggenomen. Men was de woning binnengekomen door gaatjes te boren in een raam aan de achterzijde, waarna men dit kon openen. De hele benedenverdieping van de woning werd doorzocht. De bewoners lagen boven te slapen.


**
09:24 24-DEC-02
LOC: VOLENDAM, JULIANAWEG

Vrachtauto gestolen
Afgelopen avond of nacht werd vanachter een wooncentrum een vrachtauto gestolen. Het betreft een zwarte Iveco, type 35-12 V met het kenteken 30-VG-ST. Boven het raam aan de voorzijde staat de tekst 'Sijmen Mol van Grietje Mol". Op de vrachtwagen staat de naam 'Veerman' en een foto van een vrouw op een bank.


**
10:03 24-DEC-02
LOC: ZAANDAM, WAGENSCHOTPAD

Personenauto gestolen
Tussen 17.45 uur en 20.00 uur werd een rode personenauto gestolen van het merk Suzuki, type Alto, met het kenteken PF-76-SH. Aan de linkervoorzijde van de auto zit aanrijdingschade. Verder is de auto voorzien van een imperiaal.


**

10:23 24-DEC-02
LOC: KOOG AAN DE ZAAN, PROVINCIALEWEG ZAANDAM - CASTRICUM

Nek- en rugletsel door kop-staart aanrijding
Een 30-jarige automobiliste uit Wormerveer werd geheel gespalkt met nek- en rugletsel naar ziekenhuis De Heel gebracht, nadat haar auto van achter was aangereden. Het slachtoffer stopte voor een rood verkeerslicht bij de kruising met de Verzetstraat. De achter haar in dezelfde richting rijdende 27-jarige automobilist uit Wormerveer, zag dat te laat en reed tegen het voertuig van het slachtoffer aan. De Wormerveerder moest mee naar het bureau, omdat hij geen rijbewijs had en zijn auto niet was verzekerd. Er zal een proces-verbaal worden opgemaakt.


**
16:44 24-DEC-02
LOC: ILPENDAM, KEMPHAAN

Illegaal vuurwerk
In de schuur van een woning trof de politie 12 dozen vuurwerk aan met ieder 100 verboden strijkers. De politie was op het spoor van de illegale opslag gekomen door binnengekomen informatie. Het vuurwerk werd in beslaggenomen. Tegen de eigenaar zal een proces-verbaal worden opgemaakt.


**
18:27 24-DEC-02
LOC: ZAANDAM, PASCALSTRAAT

Inbraak school
Aan het eind van de middag werd ingebroken in een school. Men forceerde eerst het slot van het hek rond het schoolterrein. Vervolgens sloeg men een ruit van een klaslokaal aan de achterzijde in en is men via dit raam naar binnengeklommen. Uit het klaslokaal nam men een TV en een videorecorder weg. Men is niet verder in de school geweest.


**
09:04 25-DEC-02
LOC: ASSENDELFT, DELFTSINGEL

Brand in woning
In een woning ontstond brand, doordat men voor de gezelligheid watten rondom brandende kaarsjes in de vensterbank had gedrapeerd. De watten vatten vlam en daarna ook de gordijnen. De bewoners wisten het vuur zelf te blussen, waarbij een man zijn hand verbrandde. Deze man en een vrouw hadden veel rook ingeademd en werden voor controle naar het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk gebracht. De gewaarschuwde brandweer hoefde niet op te treden.


**
11:38 25-DEC-02
LOC: ASSENDELFT, BEEKDAL

Brand in schuur
Vermoedelijk door overbelasting van een verlengsnoer ontstond brand in de houten schuur van een woning. Een wand van de schuur had vlam gevat. Men enige moeite vanwege geringe waterdruk bluste de brandweer het vuur. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.


**

14:15 25-DEC-02
LOC: ZAANDAM, ZUIDERVAART

Drie jongen aangehouden voor schoolinbraak
Een 13-, 14- en 15-jarige jongen, allen uit Zaandam, werden aangehouden, omdat zij er van werden verdacht in een school te hebben ingebroken. Na een melding werden de jongens op het schoolplein aangetroffen. Bij het zien van de politie gingen zij er vandoor, maar konden toch even later worden aangehouden. In het spoor van de vluchtroute van de jongens troffen de agenten diverse Cd's en een Cd-box aan, waarvan later bleek dat deze uit de school waren gestolen. Uit het onderzoek kwam naar voren, dat de jongens reeds op kerstavond in de school hadden gebroken. Zij hadden de school toen via een nooduitgang verlaten en deze open laten staan. Vandaag waren de jongens teruggekomen en opnieuw via de nooddeur de school in gegaan. Alle verdachten hebben een bekennende verklaring afgelegd. Er zal een proces-verbaal worden opgemaakt.


**
14:24 25-DEC-02
LOC: ZAANDAM, KRUISING PROV.WEG ZAANDAM - CASTRICUM MET DE HAVENSTRAAT

Automobiliste beknelt na aanrijding
Een 49-jarige automobiliste uit Zaandam kwam bekneld te zitten in haar auto na een aanrijding. Ambulancepersoneel heeft het slachtoffer gestabiliseerd. De brandweer verwijderde het dak van de auto. Vanwege alle voorzorgsmaatregelen ter voorkoming van verder letsel, kon de vrouw pas na ongeveer 40 minuten uit haar voertuig worden bevrijd. Vervolgens werd zij met nog onbekend letsel naar het VU ziekenhuis in Amsterdam overgebracht. Tot op heden is nog niets bekend omtrent de toestand van de vrouw. De aanrijding gebeurde toen een 39-jarige automobilist uit IJmuiden vanuit zuidelijke richting de kruising opreed. Volgens verschillende getuigen reed hij daarbij door het rode verkeerslicht. Vervolgens reed de man vol in de linkerflank van de auto van het slachtoffer. De vrouw was de kruising vanuit de Havenstraat opgereden. Beide voertuigen liepen zware schade op en moesten worden weggesleept. De betreffende rijbaan van de Provincialeweg en de kruising werden gedurende enige tijd voor alle verkeer afgesloten.


**
14:26 25-DEC-02
LOC: VOLENDAM, BURG VAN BAARSTRAAT

Aanhouding na gewapende beroving
Een 39-jarige vrouw uit Volendam werd aangehouden als verdacht van een beroving van een 25-jarige vrouw, eveneens uit Volendam, bij een pinautomaat. Daarbij zou gebruik gemaakt zijn van een vuurwapen, waarmee de verdachte het slachtoffer dwong haar het zojuist gepinde geld af te geven. Het slachtoffer gaf een zodanig goed signalement, dat de agenten daarin een hen bekende vrouw meenden te herkennen, waarna een zoektocht naar de vrouw werd ingesteld. Zij kon ruim een half uur later in de woning van haar moeder worden aangehouden. Bij een onderzoek in haar eigen woning werd een zwart speelgoed pistool aangetroffen, dat op een echt vuurwapen lijkt. De verdachte werd in verzekering gesteld en bekende bij een verhoor de beroving te hebben gepleegd. Op haar aanwijzing werd het geroofde geld in haar woning teruggevonden.


**
15:54 25-DEC-02
LOC: BROEK IN WATERLAND, ROOMEINDE

Geiser explodeert
In een woning explodeerde een gasgeiser na een technisch mankement. De brandweer had de toestand snel onder controle. Er raakte niemand gewond.

22:06 25-DEC-02
LOC: PURMEREND, OVERLANDERSTRAAT

TV en computer weg uit woning
Bij een inbraak in een woning werden o.a. een computer met randapparatuur, een TV, een digitale fotocamera en geld ontvreemd. Men was afgelopen dinsdagmiddag of -avond de woning binnengedrongen door het openbreken van een bovenlicht aan de achterzijde. De hele woning werd doorzocht.


**
23:38 25-DEC-02
LOC: MONNICKENDAM, BLOEMENDAAL

Brand in woning
Vermoedelijk door kortsluiting in een monitor van een computer, ontstond brand op de eerste verdieping van een woning. De brandweer had het vuur snel onder controle. Ambulancepersoneel onderzocht de bewoners op eventuele rookvergiftiging, omdat zij nogal wat rook hadden ingeademd. Er hoefde echter niemand naar het ziekenhuis.


**
00:18 26-DEC-02
LOC: PURMEREND, SPOORSTOKSTRAAT

Woninginbraak
Tussen 20.45 uur en 00.15 uur werd ingebroken in een woning. Men kwam de woning binnen door de achterdeur open te breken. Men nam in ieder geval een TV, een computer en een dameshorloge weg. Of er nog meer goederen worden vermist is nog niet bekend.


**

01:40 26-DEC-02
LOC: ZAANDAM, PERIM

Grote puinhoop na woninginbraak
Bij een inbraak in een woning op de eerste etage van een flatgebouw heeft men nagenoeg alle laden en kasten in de woning leeggehaald en de inhoud over de grond verspreid. Er worden in ieder geval stereo- en videoapparatuur, sieraden en een paspoort vermist. Men is de woning binnengedrongen door het forceren van een bovenlicht boven de balkondeur. De inbraak werd gepleegd in de middag of avond van de eerste kerstdag.


**

02:40 26-DEC-02
LOC: PURMEREND, SATURNUSSTRAAT

Dronken gast zeer agressief
Een 40-jarige man uit Apeldoorn was te gast bij een kennis en werd vermoedelijk door de drank zeer agressief. Hij mishandelde twee aanwezige vrouwen en trapte met karatetrappen diverse ruiten van de woning stuk. Toen de gewaarschuwde politie hem wilde aanhouden richtte zijn agressie zich tegen de agenten. Zij moesten pepperspray gebruiken om de man te kunnen boeien en over te brengen naar het bureau. Ook aan het bureau trapte de man een ruit stuk. Hij werd ingesloten.


**

11:07 26-DEC-02
LOC: PURMEREND, EINSTEINSTRAAT

Schotelantennes gestolen uit bedrijf
Door het forceren van de sloten van de voordeur van een bedrijf, werden in ieder geval 20 schotelantennes met toebehoren gestolen. Of er nog andere goederen zijn ontvreemd is nog niet bekend. De inbraak werd vermoedelijk op eerste kerstdag gepleegd.


**
Alcoholcontroles
Tijdens diverse alcoholcontroles in de hele regio werden voor en tijdens de kerstdagen in totaal acht automobilisten aangehouden. Allen kregen een proces-verbaal en een rijverbod.

Een 40-jarige man uit Wijdewormer blies 285 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van één uur.

Een eveneens 40-jarige man uit Zuidoostbeemster blies 480 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van vier uur.

Een 37-jarige man uit Arnhem blies 570 ug/l en kreeg een rijverbod van zes uur.

Een 21-jarige man uit Koog aan de Zaan blies 270 ug/l. Ook hij kreeg een rijverbod van één uur en tevens een proces-verbaal omdat hij door een rood verkeerslicht was gereden.

Een 30-jarige man uit Amsterdam weigerde een blaastest af te leggen. Hij moest zijn rijbewijs inleveren en kreeg een rijverbod van 12 uur.

Een 24-jarige vrouw uit de USA blies 335 ug/l. Omdat zij op die dag terug ging naar haar land, mocht zij onmiddellijk een boete betalen. Tevens kreeg zij een rijverbod van twee uur.

Een 41-jarige man uit Middenbeemster blies 420 ug/l en kreeg een rijverbod van vier uur.

Een 46-jarige man uit Purmerend blies 585 ug/l. Hij moest zijn rijbewijs inleveren en kreeg een rijverbod van zes uur.


**
Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-231202

15.00-16:00
KROMMENIE, PROV WEG ZAANDAM-CASTRICUM
Gordelcontrole
Op de Provincialeweg Zaandam-Castricum vond maandagmiddag een autogordelcontrole plaats. In een uur tijd passeerden drie bestuurders zonder gordel de controle. Zij kregen een boete van ¤40,00. Een bromfietser die geen gele vlakken op zijn bromfiets had werd ook opgemerkt door de verkeershandhavers. De persoon kreeg geen boete op voorwaarde dat hij binnen de gestelde termijn op het politiebureau komt aantonen dat hij een en ander geregeld heeft.

19.00-21:30 23-DEC-02
EDAM, DIJKGRAAF POSCHLAAN
Alcoholcontrole
Medewerkers van het verkeershandhavingsteam hielden maandagavond een alcoholcontrole in Edam. Geen van de bestuurders had teveel gedronken.

19:00-21:30 23-DEC-02
ZAANDAM, A8
Verkeersovertredingen A8
Op de A8 in Zaandam werden maandagavond twee automobilisten bekeurd omdat zij harder dan 100 km per uur reden. De twee reden 140 km per uur. Een motoragent zette de overtreders aan de kant. Een derde bestuurder ontving ter plekke een boete omdat hij veel te dicht achter zijn voorganger reed.

24-DEC-02
PURMEREND, GEHELE GEMEENTE
Drankrijder voor de tweede keer betrapt
Gedurende de hele nacht werd in de gemeente Purmerend op het rijden onder invloed gecontroleerd. Op de Koemarkt werd bij achttien mensen een blaastest afgenomen. Een 34-jarige automobilist uit Purmerend bleek te veel alcohol te hebben gedronken. Hij had twee keer zoveel op als is toegestaan (445 ug/l). De man bleek vorig jaar ook al voor het rijden onder invloed te zijn aangehouden. Hij kreeg een proces-verbaal, een boete en een rijverbod van vier uur.

08:10-09:15 23-DEC-02
DEN ILP
Geen snelheidsovertredingen
Maandagochtend, tussen acht uur en kwart over negen, werd in Den Ilp op snelheid gecontroleerd. Alle weggebruikers hielden zich keurig aan de snelheid.

09:30-11:55 23-DEC-02
ZAANDAM, HOOFDTOCHT
Vijf hardrijders aan de kant gezet
Op de Hoofdtocht in Zaandam werd maandagochtend op snelheid gecontroleerd. Vijf hardrijders werden door een motoragent aan de kant gezet en ontvingen ter plekke een boete. De snelste overtreder reed 95 km per uur.

14:45-17:00 23-DEC-02
EDAM, OOSTERWEG
08:00-11:30 23-DEC-02
BROEK IN WATERLAND, PROVINCIALEWEG N247
Snelheidscontrole
Op verschillende plaatsen in Waterland werden weggebruikers op hun snelheid gecontroleerd. Een controle op de Oosterweg (60 km per uur) in Edam leverde maandagmiddag tussen drie en vijf uur een overtredingpercentage van ruim acht procent op. Op de Provincialeweg N247 te Broek in Waterland reed slechts een klein aantal automobilisten te hard. Het percentage overtredingen was minder dan één procent van alle passanten. De hoogste snelheid bedroeg 100 km per uur. Op de N247 mag niet harder dan 80 km per uur gereden worden.

KROMMENIE, WORMERVEER, PROVINCIALE WEG ZAANDAM-CASTRICUM Snelheidscontrole
Uit registraties van de vaste snelheids- en roodlicht apparatuur op de N203 in Krommenie (op de kruising met Busch) en in Wormerveer blijkt dat in de eerste twee weken van december 73 mensen het rode licht hebben genegeerd. In Wormerveer werden de meeste auto's op de foto gezet: maar liefst 53 keer werd hier door rood gereden. In Krommenie reed in de genoemde periode gemiddeld een op de 200 honderd weggebruikers te hard, in Wormerveer was dat bijna één op de honderd. De hoogst geregistreerde snelheid bedroeg 127 km per uur en werd gemeten in Krommenie. Alle overtreders ontvangen binnenkort een boete.


**

Niet dragen van de autogordel kostte levens in 2002

Sinds twee jaar heeft de politie in Zaanstreek-Waterland een speciaal verkeershandhavingsteam. Het team is opgericht om een belangrijke bijdrage te leveren aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. Een van de vijf peilers van verkeersveiligheid is de autogordel. Gordelcontroles moeten ervoor zorgen dat het gebruik van autogordels (en kinderbeveiligingsmiddelen) drastisch omhoog gaat.

Met de toename van het aantal mensen dat de gordel draagt, moet ook het aantal letsel- en dodelijke slachtoffers dalen. Afgelopen jaar kwamen in Zaanstreek-Waterland in totaal veertien verkeersdeelnemers om het leven. Negen dodelijke slachtoffers vielen onder bestuurders en passagiers van personenauto's. Opvallend was dat vijf van hen geen gordel droegen. Er is geen onderzoek gedaan naar de overlevingskansen van de slachtoffers wanneer zij wel een gordel hadden gedragen. Wel staat vast dat vier van de slachtoffers uit de auto waren geslingerd. Het is een statistisch gegeven dat het risico om gedood te worden zes maal zo hoog is als wanneer men niet uit de auto wordt geslingerd. Ook is bewezen dat bij een verkeersongeval de gordel de kans op overleving met veertig procent vergroot. Dit hebben diverse testen van onder andere het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) aangetoond.

Het is duidelijk dat het nut van de gordel nog altijd door veel bestuurders en inzittenden wordt onderschat. Afgelopen jaar kregen in onze regio ruim 18.000 automobilisten (en passagiers) een boete omdat zij geen gordel droegen. In 1999 heeft het Rijkswaterstaat Noord-Holland onderzoek verricht naar het aantal mensen dat volgens eigen zeggen altijd de gordel draagt. Hierbij is onderscheid gemaakt naar binnen- en buiten de bebouwde kom. De uitkomst van het onderzoek was dat 87% van alle bestuurders zei dat zij binnen de bebouwde kom altijd een gordel droegen. Van de voorpassagiers zou 91% volgens eigen zeggen nooit zonder gordel zou meerijden. Buiten de bebouwde kom waren de percentages iets hoger: 90 procent van de bestuurders en 92 procent van de voorpassagiers zei dan de gordel te dragen. Als kanttekening bij de percentages werd in de rapportage vermeld dat het om zelf gerapporteerd "gordeldraaggedrag" ging en dat het percentage mensen dat daadwerkelijk de gordel draagt, waarschijnlijk zo'n vijftien procent lager is. Dit betekent dus dat een kwart van alle inzittenden zonder gordel (mee-)rijdt.

Vooral binnen de bebouwde kom denken veel mensen dat het niet dragen van de gordel niet zoveel kwaad kan. Echter, in geval van een botsing met een geringe snelheid schiet het lichaam al met zo'n enorme kracht naar voren, dat het afweren met de armen te vergelijken is met het opvangen van een gewicht van 3000 kg.

Een andere misvatting is te denken een gordel niet nodig is als er een airbag in de auto zit. Door beide beveiligingsmiddelen te combineren blijft het letsel bij een ongeval doorgaans beperkt. Zonder gordel werkt de airbag minder goed. Uit botproeven is gebleken dat de inzittende zonder gordel met zo'n grote kracht in de airbag gedrukt wordt, dat de airbag knapt en nutteloos wordt. Bij botsingen met lagere snelheden en bij niet-frontale botsingen komt de airbag niet of niet altijd in actie en kan alleen de gordel de letselschade beperken. Als de auto over de kopt rolt, houdt de gordel het lichaam op zijn plaats. De airbag werkt ook maar enkele tienden van seconden, daarna loopt hij leeg. Dus bij een - wat langduriger - koprol, heeft het niet veel zin. Ten slotte is het zo dat de airbag letsel aan het bovenlichaam voorkomt of vermindert. Alleen de gordel kan letsel aan het onderlichaam verminderen of voorkomen. Ook financieel kan het niet dragen van de gordel gevolgen hebben. De boete voor het niet dragen van de gordel, ook op de achterbank, bedraagt ¤40,00. Wanneer er sprake is van een ongeval is het zo dat de Hoge Raad heeft bepaald dat de bestuurder of passagier die zijn gordel niet om heeft mede schuldig is aan zijn eigen verwondingen. Op grond daarvan wordt de vergoeding voor letselschade vaak met een kwart gekort.

EINDE

---