Nieuwsbericht

donderdag, 26 december 2002, 16.00 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Bestuurders van terreinwagens aangehouden
Egmond aan Zee, dinsdag 24 december 2002.
Dinsdagmiddag werden twee mannen van 23 en 29 jaar, beiden afkomstig uit Heiloo aangehouden bij de strandafslag Noord. Kort daarvoor hadden getuigen gezien dat beiden, elk rijdend in een terreinwagen, over het strand hadden gereden en verschillende keren hadden geprobeerd via een strandafslag naar boven te rijden. Toen de politie ter plaatse kwam hadden de mannen net het strand verlaten.Even verderop konden zij worden staande gehouden. Zij kregen beiden een proces-verbaal voor het rijden op het strand, het aanbrengen van vernielingen aan de strandafslag en het feit dat de auto's niet waren gekeurd.

Vier jongens aangehouden na het plegen van mishandeling en vernieling Stompetoren, 24 december 2002.
Dinsdagmiddag werden vier jongens uit Amsterdam aangehouden op de Melkweg. Kort daarvoor hadden zij een aantal medewerkers en de eigenaar van een garagebedrijf mishandeld en verschillende vernielingen aan het bedrijfspand gepleegd. Aanleiding van dit alles was een onenigheid tussen een medewerkers van het bedrijf en één van de aangehouden mannen over de verkoop van een auto. Na een woordenwisseling begonnen de vier mannen de verkoper te slaan. Toen de eigenaar van het bedrijf tussen beiden kwam werd ook hij geschopt en geslagen. Nadat de zaak wat gesust leek, verlieten de vier verdachten de zaak maar keerden kort daarop terug en begonnen met stenen te een planten te gooien. Hierdoor werden verschillende ramen vernield. De vier mannen werden na hun aanhouding overgebracht naar het politiebureau. Daar verklaarden de verdachten dat zij de vernielingen hadden gepleegd omdat een raam van hun auto was vernield. Dat zou volgens de mannen gebeurd zijn door medewerkers van het autobedrijf. Alle verdachten zijn in verzekering gesteld.

Autobestuurder raakt rijbewijs kwijt.
Alkmaar, dinsdag 24 december 2002.
Dinsdagavond werden surveillerende agenten door een andere weggebruiker geattendeerd op een 57-jarige bestuurder van een personenauto uit Warmenhuizen. De getuige had gezien dat de man slingerend over de Helderseweg had gereden. Op dezelfde weg spraken de agenten de bestuurder aan en roken dat hij alcohol had gebruikt. Tijdens een blaastest blies hij 665 ug/l. Dat is ruim driemaal de toegestane waarde van 220 ug/l. Gezien de grote hoeveelheid gebruikte alcohol werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Man aangehouden na steekpartij.
Alkmaar, woensdag 25 december 2002.
In de kerstnacht werd een 49-jarige man uit Broek op Langedijk aangehouden in een horecabedrijf aan de Bovenweg. Kort daarvoor had de verdachte een man uit Amsterdam (leeftijd in niet bekend) en aantal keren met een mes gestoken. Het slachtoffer is met steek- en snijwonden aan zijn armen en rug overgebracht naar het ziekenhuis in Alkmaar en daar opgenomen. Oorzaak van de steekpartij was een ruzie tussen de verdachte en zijn echtgenoot. Deze laatste werd bijgestaan door een aantal vrienden van haar waaronder het slachtoffer. Op een gegeven moment raakte de verdacht volledig buiten zinnen en stak het slachtoffer verschillende keren. Tijdens zijn aanhouding moesten de agenten peperspray gebruiken om de man rustig te krijgen. Hij is overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten.

Inbraak woning
Alkmaar, woensdag 25 december 2002.
In de nacht van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een woning aan de Dwerguilstraat. Men kwam in het huis door het vernielen slot in een deur. De bewoner mist een portemonnee met geld. Tevens werd een pinpas weggenomen waarmee later geld van de rekening van de aangever is gehaald.

Rijden onder invloed van alcohol
Bergen, donderdag 26 december 2002.
In de nacht van woensdag op donderdag werd een 21-jarige bestuurder van een personenauto uit Bergen aangehouden op de Raadhuisstraat. Bij controle bleek dat de man alcohol had gebruikt. Hij blies 270 ug/l. Dat is ruim boven de toegestane marge van 220 ug/l.

NOORDKOP

Vuurwerk in beslag genomen
De Helder, dinsdag 24 december 2002.
Dinsdagmiddag werd in een bedrijfspand aan de Burg. Ritmeesterweg een hoeveelheid illegaal vuurwerk aangetroffen. De politie kwam het vuurwerk op het spoor nadat zij daar informatie over had gekregen. In het pand werd zo'n 400 kilogram vuurwerk aangetroffen bestaande uit duizenden "rotjes". Alles werd in beslag genomen en is inmiddels, na overleg met justitie, vernietigd. Tegen de eigenaar van het vuurwerk, een 33-jarige man uit Den Helder, is proces-verbaal opgemaakt.

Veel schade na aanrijding
't Veld, dinsdag 24 december 2002.
Dinsdagmiddag vond een aanrijding plaats op de kruising van de Provincialeweg met de Middenweg. De bestuurder van een personenauto, een 80-jarige inwoner van Sint Maarten, reed met zijn auto over de Middenweg. Toen hij op de genoemde kruising kwam verleende hij geen voorrang van een 24-jarige bestuurder van een personenauto uit de Beemster die over de Provincialeweg reed. Een aanrijding was het gevolg. De man uit Sint Maarten raakte hierbij gewond aan zijn nek. Hij is voor controle overgebracht naar het ziekenhuis. Beide auto's werden totaal vernield.

Vernieling brievenbussen
De Helder, woensdag 25 december 2002.
In de kerstnacht werden op de Drooghe Bol en de Wierbalg een tweetal brievenbussen vernield. In beide gevallen bleek de brievenbus te zijn "opgeblazen". Vermoedelijk hebben vandalen vuurwerk in de bussen gegooid waardoor deze vernielde raakten. Gezien het tijdstip en de plaats is het niet ondenkbeeldig dat de vernielingen zijn gepleegd door dezelfde dader(s).

Rijden onder invloed van alcohol
Schagen, donderdag 26 december 2002.
In de nacht van woensdag op donderdag werd een 54-jarige bestuurder van een personenauto uit Schoorl aangehouden op de Julianalaan. Bij controle bleek dat de man alcohol had gebruikt. Hij blies 265 ug/l. Dat is ruim boven de toegestane marge van 220 ug/l. Hem werd een boete opgelegd van 190 euro

Man aangehouden na brandstichting
Den Burg, donderdag 26 december 2002
In de nacht van woensdag op donderdag werd een 20-jarige inwoner van Den Burg in de omgeving van de Groenplaats als verdachte van een brandstichting aangehouden. De man was kort daarvoor gezien bij een brand van een groot aantal kerstbomen en houten pallets op de Groenplaats. De stapel brandde hevig. Toen de politie ter plaats kwam verdween een grote groep jongelui waaronder de verdachte. Door surveillerende agenten werd de brandstapel uit elkaar getrokken om te voorkomen dat de brand te groot zou worden. Korte tijd later kon de verdachte worden aangehouden. Hij is na verhoor in de vroege ochtenduren weer in vrijheid gesteld. Hij ontkende brand te hebben gesticht.

WESTFRIESLAND

Wervershoof, dinsdag 24 december 2002.
Dinsdag heeft een 18-jarige inwoonster van Hoorn aangifte gedaan van diefstal van haar mobiele telefoon. Het slachtoffer stond zaterdagmiddag 21-12-2002 op de Hoek in Wervershoof te bellen met een familielid. Een tot nu toe onbekend man pakte, terwijl hij langs het slachtoffer liep, de telefoon uit haar handen en rende weg in de richting van het dorp. De verdachte is een man van ongeveer 19 jaar. Hij droeg een lange zwarte jas en een spijkerbroek.

Rijden onder invloed van alcohol
Wognum, dinsdag 24 december 2002.
Dinsdagavond werd een 19-jarige bestuurder van een personenauto uit Hoorn aangehouden op de Westfrisiaweg. Hij was met zijn auto in een slip geraakt en tegen de vangrail gereden. Bij controle bleek dat hij alcohol had gedronken. Hij blies 415 ug/l. Dat is nagenoeg tweemaal de toegestane hoeveelheid van 20 ug/l. Bij de aanrijding was alleen sprake van materiele schade.

Jongens aangehouden na het plegen van brandstichting Opperdoes, woensdag 25 december 2002.
In de nacht van dinsdag op woensdag werden twee jongens van 18 en 23 jaar aangehouden in een schuur achter een woning aan het Oosteinde. Kort daarvoor was op het Oosteinde brand gesticht in een caravan en een aantal pallets. De mogelijk daders waren gevlucht naar de woning aan het Oosteinde. In de schuur werden twee van de mogelijke daders aangetroffen. Zij wilde de schuur niet openen. Nadat de bewoner de schuur had geopend konden de twee jongens worden aangehouden. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau. Door de brand werd de caravan volledig verwoest. Mogelijk dat een aantal auto's die in de directe omgeving van de brand stonden geparkeerd, lakschade hebben opgelopen. Volgens een groot aantal getuigen waren er meerdere verdachten bij de brandstichting betrokken. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de mogelijke andere daders.

Inbraak winkel.
Hoorn, donderdag 26 december 2002.
In de nacht van woensdag op donderdag werd ingebroken in een winkel aan de Grote Noord. Men kwam in het pand door het vernielen van een deur. Ook in het pand werd een deur vernield. Vanuit de winkel werden een aantal sieraden weggenomen. Hoe groot de totale schade is kan op dit moment nog niet worden vastgesteld.

Vrouw van tas beroofd.
Enkhuizen, donderdag 26 december 2002.
Donderdagmorgen werd een 41-jarige vrouw uit Enkhuizen beroofd van haar tas. Deze beroving vond plaats op het station. De vrouw stond daar omstreeks 06.45 uur te wachten op de trein toen een man op haar toe kwam lopen. Toen hij vlak voor haar stond bedreigede hij het slachtoffer met een pistool. Het slachtoffer moest haar tas af geven. Toen een andere man het perron op kwam lopen, rende de verdachte weg. De dader is een man van rond de 20 jaar en is ongeveer 1.75 m lang. Hij was in het zwart gekleed. Eventuele getuigen van deze beroving worden verzocht contact op te nemen met de politie in Enkhuizen, telefoon 0900-8844.

Inbraak ziekenhuis
Hoorn, donderdag 26 december 2002.
Tussen dinsdag 24 en donderdag 26 december werd ingebroken in het administratie gedeelte van het ziekenhuis aan de Wabenstraat. Men is in het pand gekomen door het vernielen van een raam. Van een kantoorruimte werden een aantal (juiste aantal is niet bekend) monitoren weggenomen.

Inbraak horecabedrijf
Enkhuizen, donderdag 26 december 2002.
In de periode van 24 tot 26 december werd ingebroken in een horecabedrijf aan de Melkmarkt. Men kwam in het pand door het vernielen van een poort die toegang geeft tot een tuin. Vervolgens heeft men een raam vernield. Vanuit het bedrijf werd een geldkistje met een onbekende hoeveelheid geld weggenomen.