LEEFBAAR UTRECHT WOEDEND OVER AFSCHAF BURGEMEESTERSREFERENDUM

Leefbaar Utrecht heeft de afgelopen dagen met grote boosheid kennisgenomen van het voornemen van onze demissionaire regering om het prille experiment met een gekozen burgemeester bij het oud vuil te zetten.

Leefbaar Utrecht vecht al vanaf haar oprichting voor een gekozen burgemeester. Na dit principe via de nieuwe politiek een draagvlak leek te hebben gekregen in Den Haag, waar het een plaats had verworven in het Strategisch Akkoord, moet nu geconstateerd worden dat de gevestigde politiek op dit punt weer terugkeert naar haar oude, regenteske en opportunistische wijze van besturen.

Leefbaar Utrecht had de hoop dat het signaal dat op 15 mei j.l door de kiezers was afgegeven, blijvend zou worden opgepikt door de oude politiek: neem de burger serieus. Niets blijkt nu minder waar. Blijkbaar is het belangrijker partijgenoten in het pluche te helpen, dan mensen het recht te geven te kiezen waar en bij wie de macht zou moeten liggen.

Duidelijkheid dient met duidelijkheid beantwoord te worden. Daarom spreekt Leefbaar Utrecht zich bij deze uit nooit en te nimmer in Utrecht een nieuwe burgemeester meer te accepteren die niet rechtstreeks door de bevolking gekozen is. Zolang Leefbaar Utrecht in de gemeenteraad vertegenwoordigd zal zijn, zal iedere nieuw benoemde burgemeester bij aantreden onmiddellijk geconfronteerd worden met een motie van wantrouwen.

Leefbaar Utrecht roept hierbij alle onafhankelijke lokale partijen op ons voorbeeld te volgen en daagt alle afhankelijke partijen, die op lokaal niveau actief zijn, uit om alles in het werk te stellen om Den Haag op dit punt de oren te wassen.

Voor meer informatie,

Vincent Oldenborg, fractievoorzitter Leefbaar Utrecht - 06-29184621

Broos Schnetz, partijvoorzitter Leefbaar Utrecht - 06-53560000

Utrecht, 27 december 2002


---