Korps: Flevoland, plaats: Gehele regio 28-12-2002 Dagelijkse nieuwsberichten
Stafdienst Communicatie, tel. 0651401952

Aanhouding na ontvoering
ALMERE De politie heeft vrijdagmiddag vier verdachten aangehouden op verdenking van gijzeling van een 46-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De 46-jarige deed vrijdagochtend aangifte van ontvoering. Hij zou afgelopen dinsdag onder bedreiging van geweld zijn ontvoerd vanuit Amsterdam en zijn gegijzeld in een woning in Almere Buiten. Hij had weten te ontsnappen en is bij de Eeuwenlaan opgevangen door een voorbijganger.
s Middags kon de politie bij een huiszoeking op de Willem de Vlaminghstraat vier mensen aanhouden. Het gaat om een 39 jarige vrouw en een 16-jarige jongen uit Almere, een 36-jarige Amsterdammer en een 50-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Zij zijn voor nader verhoor ingesloten op het politiebureau. Wat zich precies heeft afgespeeld en waarom de man is ontvoerd, wordt op dit moment nog onderzocht.

Aanrijding met letsel
ALMERE Op de Spectumdreef ter hoogte van de Sepiastraat vond vrijdagmiddag een aanrijding plaats. Een 72-jarige automobilist uit Almere kwam vanaf de Sepiastraat en wilde de Spectumdreef oversteken, om zo zijn weg te vervolgen richting de Evenaar. Hij zag daarbij een 31-jarige Almeerder die in zijn auto op de Spectumdreef reed, over het hoofd. Een botsing volgde. In de auto van de 31-jarige man zaten twee vrouwen van 32 en 38 jaar. Zij liepen door de aanrijding onbekend letsel op en zijn vervoerd naar het Flevoziekenhuis.

Op de Pianoweg was er vrijdagavond sprake van een aanrijding, waarbij een 44-jarige automobilist uit Almere en een 30-jarige fietster uit Almere waren betrokken. De vrouw reed op het fietspad (Strawinskypad) en wilde de kant op van het Muzepad. De automobilist reed op dat moment op de Pianoweg en wilde richting de Saxofoonweg gaan. Bij de kruising zag de man in de auto de fietster over het hoofd, waarna een aanrijding volgde. De vrouw kwam hierdoor ten val en liep handletsel op.

Bij een eenzijdig ongeval op de Spoordreef raakte in de nacht van vrijdag op zaterdag drie inzittenden van een auto gewond. De 26-jarige bestuurder reed op de Spoordreef en wilde naar de Markerdreef gaan. Ter hoogte van de bocht van de Distelweg, verloor hij vermoedelijk door te hoge snelheid de controle over de auto, waarna hij tegen een boom belandde. De brandweer heeft de bestuurder daarna uit de auto gehaald, de overige twee inzittenden; een 23-jarige man uit Breda en een 20-jarige Almeerder, hadden zelfstandig het voertuig verlaten. Ze zijn met onbekend letsel overgebracht naar het Flevoziekenhuis. Van de bestuurder is een bloedproef afgenomen.

ZEEWOLDE Er vond vrijdagavond een eenzijdig ongeval plaats op de kruising Schollevaarweg met de Adelaarsweg. Een 36-jarige automobilist uit Lelystad reed op Adelaarsweg. Hij kwam vanaf de Gooiseweg en wilde naar de Schollevaarweg gaan. Door nog onbekend oorzaak raakte hij ter hoogte van de kruising van de weg, kwam daarna in de sloot terecht en belandde uiteindelijk tegen een boom. De man werd door de politie en ambulancepersoneel uit het voertuig gehaald, waarna hij met onbekend letsel overgebracht werd naar het Flevoziekenhuis.

Bromfietser bekeurd
ALMERE Een 17-jarige bromfietser uit Almere is vrijdagmiddag bekeurd. Hij reed met te hoge snelheid op de H. Andriessenweg. Bovendien reed hij zonder helm. Toen hij staande werd gehouden, bleek bovendien dat het voertuig niet voorzien was van de gele verzekeringsplaten. Voor deze drie overtredingen, kan de Almeerder een bekeuring tegemoet zien.

Brand
ALMERE Een 22-jarige Almeerder heeft aangifte gedaan van brandstichting van zijn auto. Deze stond op het Heliplein aan de Botterweg. Daar had de man zijn voertuig moeten laten staan in verband met pech. Hij wilde de wagen later komen ophalen. Eenmaal ter plaatse zag hij dat de auto op zijn kop lag en volledig was uitgebrand. De Almeerder heeft vervolgens aangifte gedaan van brandstichting.

Aan de Dick Laanweg was er vrijdagavond sprake van brand in een woning. De oorzaak was een kerstboom die vlam had gevat. Toen de hulpverleningsdiensten arriveerden, bleek dat de 31-jarige bewoner het vuur zelf al had kunnen blussen.

EMMELOORD Agenten kregen vrijdagavond melding dat aan de Lange Nering in de buurt van een winkel een vuilnisbak in brand stond. Eenmaal ter plaatse bluste de politie de brand met een poederblusser.

Aanhouding
LELYSTAD Drie Lelystedelingen van 17, 21 en 22 jaar zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden, omdat ze werden verdacht van het stelen van een auto. Aan het Kofschip wilde de politie een auto staande houden. Op dat moment sprongen vijf inzittenden uit de wagen en liepen richting de brug naar de Zuiderzeewijk. In de directe omgeving bij het fietspad lukte het de politie om een 21-jarige verdachte aan te houden. Op de Friese Vlaak kon daarna een 17-jarige verdachte aangehouden worden, datzelfde vond plaats op de Geldersehoek. Daar kon een 22-jarige verdachte ingerekend worden. De overige twee verdachten wisten te ontsnappen. Van de bewuste auto bleek een raam ingeslagen te zijn en werden inbrekerswerktuigen aangetroffen, ook hing de bedrading onder het stuur los. Agenten troffen in de directe omgeving een andere personenauto aan, waarvan het raam ook was ingeslagen en de bedrading loshing. Ook van een derde auto in die buurt was het raam vernield. Mogelijk dat de verdachten ook deze autos wilden ontvreemden. De drie Lelystedelingen, die in het bezit bleken te zijn van een aantal voorwerpen die mogelijk gebruikt zijn voor de diefstal, zijn overgebracht naar het politiebureau.

ALMERE Twee Almeerders van 15 en 16 jaar zijn vrijdagnacht aangehouden, omdat ze een auto vernielden die aan de Bette Davisstraat stond. Dankzij een getuige zag de politie drie personen op de Ingrid Bergmanstraat lopen. Eentje ging er vandoor, de overige twee konden direct worden aangehouden, waarna ze werden overgebracht naar het politiebureau. Later kon de politie de derde verdachte ook aanhouden in zijn woning aan de Audrey Hepburnstraat. Het bleek te gaan om een 17-jarige jongen. Ook hij werd overgebracht naar het politiebureau.

Een 21-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is vrijdagnacht aangehouden, nadat hij overlast had veroorzaakt in een uitgaansgelegenheid aan de Grote Markt. De man werd daarna uit de zaak gezet, waarna hij diverse bedreigingen uitte richting het personeel. Hij werd daarna overgebracht naar het politiebureau, waar hij in eerste instantie een valse naam opgaf. De man mocht vervolgens in de cel zijn roes uitslapen.

Straatroof
ALMERE Een 55-jarige vrouw uit Almere is vrijdagavond het slachtoffer geworden van een straatroof. De vrouw liep rond elf uur vanaf de bushalte Kruisstraat, richting de Kerkgracht. Ze hoorde op een gegeven moment een bromfiets naderen. Hierop zaten twee personen. Bij het passeren werd de vrouw geduwd, waardoor ze kwam te vallen en de overvallers er met haar tas vandoor konden gaan.

Winkeldiefstal
ZEEWOLDE Een 10-jarige jongen uit Zeewolde is vrijdagmiddag aangehouden, omdat hij een goed had weggenomen uit een winkel aan het Horsterplein. De jongen werd meegenomen naar het bureau voor verhoor, waarna hij door zijn ouders werd opgehaald.

Controle verlichting
LELYSTAD De politie heeft vrijdagmiddag en avond gecontroleerd op het juist gebruik van verlichting door (brom-)fietsers. Er werden in totaal negen bekeuringen uitgeschreven. Ook werd er bekeurd voor het niet dragen van een helm, het niet gebruiken van de juiste rijbaan en het parkeren op de stoep.

Vernieling
EMMELOORD De politie ging in de nacht van vrijdag op zaterdag naar de Kettingstraat in verband met een inbraakalarm. Eenmaal ter plaatse troffen agenten echter een vernielde telefooncel aan. Deze was opgeblazen, vermoedelijk door vuurwerk. Door de rookontwikkeling en het daarbij behorende alarm van een naburige winkel, was de politie gewaarschuwd.