NOS



---

Journaal sluit jaar af in Rotterdam

18-12-2002

Kwam het jaaroverzicht in 2001 vanuit New York, dit jaar blikt het Journaal terug vanuit Rotterdam, de stad waar de zegetocht van Pim Fortuyn begon. De vermoorde lijstaanvoerder van de LPF was zonder twijfel het grootste politieke fenomeen van de laatste tien jaar. De intrede van zijn partij in de Tweede Kamer met 26 zetels was een ongekende politieke aardverschuiving waarmee Paars werd weggevaagd.

Op zaterdag 28 december vanaf 20.35 uur op Nederland 2 blikken NOS-presentatoren Annette van Trigt en Gijs Wanders terug op de opkomst van Fortuyn, zijn dood op het Mediapark in Hilversum, de onrust die dat veroorzaakte in de samenleving en de uiteindelijke desintegratie van de LPF, die uitmondde in de val van het kabinet-Balkenende. Ze praten hierover met vice-fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven van de PvdA, Ronald Sörensen, fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam, en schrijfster Naima El Bezaz.

In het jaaroverzicht wordt ook aandacht besteed aan andere gebeurtenissen die het beeld van 2002 bepaalden: de hoogte- en dieptepunten van het koninklijk huis, het Srebrenica-rapport, de invoering van de euro en de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme die mogelijk gaat leiden tot een oorlog tegen Irak. Ook wordt een overzicht gegeven van bekende mensen die het afgelopen jaar zijn overleden.

Het nieuwsoverzicht wordt onderbroken door muzikale optredens. Zo komt bandeonspeler Carel Kraaijenhof nog eenmaal de tango Adiós Nonino spelen, die Máxima tijdens haar huwelijk tot tranen roerde. Ook treedt zanger Maarten van Roozendaal op die een speciaal lied componeerde over het afgelopen jaar.

Tijdens de uitzending maken Annette van Trigt en Gijs Wanders ook bekend wie de nieuwsman of nieuwsvrouw van het jaar is geworden. De verkiezing hiervoor loopt via deze site.


---