Ooggetuigeverslag Paulien Joel-Parera uit Ambon

Sent: Sunday, December 29, 2002 7:19 PM
SITUATIE MALUKU 30-12-2002

Incident vluchteling en lokale bewoners van desa Kokroman.

Helaas heb ik ook slecht nieuws te melden, die nogal laat bij ons is binnengekomen. Op 27 december vrijdagavond heeft een incident plaatsgevonden in desa Kokroman (ca. 20 km. ten oosten van Masohi, eiland Seram).

Vluchteling (christenen) uit desa Hatumete die ondergebracht zijn in barakken in desa Kokroman hebben op vrijdagavond feest gevierd. De muziek was te luidruchtig. De bewoners van desa Kokroman hebben meerdere keren gevraagd om de muziek zachter zetten, dit kwam echter niet in goede aard bij een van de vluchteling die bekend staat als onruststoker. Deze heeft een van de lokale bewoners met een parang bewerkt, en de hoofd van de wijk (kepala RT) werd daarbij gedood. Hij werd onthoofd. Met het gevolg dat de lokale bewoners de barakken van de vluchtelingen (ca. 60 gezinnen) hebben vernield. De vluchteling vluchten naar de politieburo en worden daar tijdelijk ondergebracht. De situatie is tot op heden nogal gespannen.

meer nieuws volgt

een ander nieuws is, goed nieuws trouwens;

De dader van de slachtpartij tijdens eerste kerstdag in Batugajah is opgepakt

Simon Saija is opgepakt op zondag 29 december waar hij zich schuil heeft gehouden in het huis van Isak Waas in desa Toisapy bij Hutumuri. Simon heeft zich eerst schuilgehouden in de bossen van Kusu Kusu Sereh en Alinong. Daarna is hij via de bergweg naar Passo gevlucht. De politie heeft tevens vuurwapens gevonden wat eigendom is van Simon Saija t.w. vuurwapen Tomson + 58 kogels en een kogel kaliber 5.56 mm. en een Handy Talky.

Ambon, 30 december 2002 (14.00 uur Ambontijd)

Paulien Joel-Parera
joel@ambon.wasantara.net.id
Charly Parera pareradekker@home.nl