Politiebond ACP

Groei Nederlandse politie komende jaren nul!

Het is zeer waarschijnlijk dat bij ongewijzigd beleid de komende jaren de Nederlandse Politie niet in sterkte zal groeien. Tot die conclusie komt de Politievakorganisatie ACP op basis van de analyses van het Veiligheidsprogramma, signalen over de financiële positie van de korpsen en een wijziging in de bekostigingssystematiek van de korpsen. Ondanks de tegenvallende economische situatie en de voorspelde tegenvallers voor de overheidsfinanciën moet er door een nieuw kabinet nogmaals fors in de sector politie worden geïnvesteerd. Alleen dan kunnen de hoge ambities en verwachtingen van de politie waar worden gemaakt, zo luidt de conclusie van de Politievakorganisatie ACP.

In het strategisch akkoord was nog tussen de 6.000 en 7.000 nieuwe dienders toegezegd. Na totstandkoming van het veiligheidsprogramma waren dat er nog vierduizend. Toen deze toezegging werd nagerekend bleek dat van deze 4000 er ten minste 1600 moeten worden afgetrokken, vanwege 1000 die er al in 2002 bij zijn gekomen (door het vorige kabinet toegezegd en betaald!) en ongeveer 600 banen die bij de vreemdelingendiensten verdwijnen vanwege overheveling van taken naar de Immigratie en Naturalisatie Dienst.

De overige 2400 nieuwe politiemensen komen er waarschijnlijk ook niet. Dat komt in de eerste plaats door een nieuwe verdeelsleutel van de toegewezen gelden aan de korpsen. Tot december was deze sleutel zo opgebouwd dat 80% van het toegewezen bedrag voor de korpsen aan mensen moest worden uitgeven en 20 % aan middelen. Vanaf december (vastgelegd in een circulaire) is de verdeling 72% van het geld voor mensen en 28 % van het geld voor middelen. Al eerder hebben de korpschefs en korpsbeheerders zich positief uitgelaten over deze herschikking van de middelen. Dat hangt samen met enorme extra uitgaven voor de investeringen in informatisering en automatisering, Gemeenschappelijke Meldkamers en C-2000. Ook moet geld worden vrijgespeeld voor nieuwe holsters, veiligheidsvesten en het vernieuwde politie-uniform.

Een laatste reden om te veronderstellen dat de toegezegde uitbreiding er niet komt ligt besloten in het feit dat een aantal korpsen financieel in de problemen zitten. Na het korps Gelderland-Zuid, blijkt nu ook dat het korps Flevoland zwaar moet bezuinigen op de uitgaven, waardoor er geen nieuwe instroom zal komen. Het is niet uitgesloten dat er nog meer korpsen zullen volgen. Het korps Amsterdam-Amstelland meldde in september al dat ze circa 500 sollicitanten niet naar de opleiding zal sturen.

Door dit alles komt de politieopleiding LSOP ook zwaar onder druk te staan. De kwaliteit en kwantiteit van het Politie Kennis en Opleidingscentrum LSOP is afgestemd op een instroom van 3000 politiemensen in opleiding per jaar. Als er alleen maar opgeleid gaat worden ter vervanging van de politiemensen die de korpsen verlaten vanwege pensioen of overgang naar een andere baan, zal er een enorme desinvestering blijken te zijn gedaan. Dan zullen er de komende jaren niet meer dan ongeveer 1200 nieuwe mensen worden opgeleid.

Er is een enorme druk op de politie om beter te presteren. Als niet dieper in de overheidsbuidel wordt getast zouden de vereiste resultaten wel eens dik tegen kunnen vallen.

Door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen neemt de vraag naar politiezorg de komende jaren alleen nog maar toe. Een voorbeeld daarvan is dat de regiokorpsen voor persoonsbeveiliging twee werknemers (fte´s) per korps beschikbaar moeten stellen voor de Dienst Diplomatieke en Koninklijke Beveiliging (DKDB). Dat is te begrijpen, omdat deze dienst zwaar onderbezet is en het een belangrijk politiek thema is, maar dat gaat natuurlijk wel ten koste van het werk in de politieregio´s.

Vorige week was er het bericht dat ondanks de reeds genomen maatregelen er in 2001 300.000 mensuren politie nodig was voor het voetbal, met name omdat het voetbalvandalisme weer toeneemt.

De conclusie is gerechtvaardigd dat politie-inzet bij het voetbal voorlopig nog niet zal afnemen, maar eerder zal toenemen.

Volgens de ACP moet de samenleving aan de overheid duidelijk maken dat de veiligheid hen meer waard is dan de 32 Eurocent per hoofd van de bevolking per dag die we nu aan de politie uitgeven.

Investeringen in de politie zijn noodzakelijk om de hoge ambities in de veiligheid waar te kunnen maken.